Organik Yaşam İçin Evdeki Yiyecekleri İsraf Etmemenin Önemi

Buradasınız

Ye-İç 15 Kasım 2020

Dünyamız hızla kendisini tüketmeye ve kaynaklarını bitirmeye devam ediyor. Bu süreçte en önemli görevi ve payı da insanlar olarak bizler üstleniyoruz. Sanayileşme ile birlikte başlayan ve küreselleşme ile de devam eden dönemde, gezegenimize bugüne kadar hiç olmadığı şekilde zarar verdik. Sahip olduğumuz yaşam tarzları ile doğamıza, dünyaya, çevreye ve sonuç olarak kendimize verdiğimiz bu zararın önüne geçmek ve dur demek de yine bizim elimizde. Atabileceğimiz en önemli adımlardan biri de yiyecek israfını önlemek ve buradan daha organik bir yaşama doğru adım atmak. Bu yolla geleceğimiz ve çocuklarımız için daha yaşanabilir bir dünya sağlamamız mümkün. İşte yiyecek israfını önleyerek organik yaşamı desteklemenin bizler için önemi...

Her yıl tonlarca yiyecek gereksiz yere israf ediliyor

Dünyanın farklı coğrafyalarında yaşayan toplumlar ve kültürlerde her yıl tonlarca yiyecek, kullanılabilir ve geri dönüştürülebilir olmasına rağmen çöpe atılmaya devam ediyor. Araştırmalara göre Avrupa’da yıllık tahmini olarak 88 milyon ton, Türkiye’de ise 26 milyon ton gıda gereksiz yere israf ediliyor. Dünya nüfusunun bir bölümünün yiyeceğe olan ihtiyacı göz önüne alındığında bunu önlemenin ve yiyeceklerin tekrar kullanımının önemi ortaya çıkıyor.

Artık yiyecekler geri dönüştürülebilir

Evimizde ya da dışarıda tükettiğimiz birçok yiyecek, geri dönüştürülebilir bir özellik taşıyor. Özellikle taze meyve ve sebzelerin artıkları, kabukları, tohumları ve yenmeyen kısımları, doğada tekrar çözünerek başta gübre olmak üzere çok farklı amaçlarla kullanılabiliyor. Bunun için özellikle evinizdeki artık yemekleri israf edip atmadan doğru şekilde saklayabilir ve doğaya tekrar kazandırabilirsiniz.

Organik yaşam için tekrar değerlendirin

Hepimiz evlerimizde belirli sürelerle bozulan yiyecekleri, meyve ve sebzeleri temizlemek durumunda kalıyoruz. Kendimize yetecek kadar kısmın üzerinde satın alma yaparak zamanında tüketemiyor ve çöpe atıyoruz. Makine Mühendisliği Enstitüsü’nün araştırmasına göre üretilen gıdaların üçte biri ile yarısı arasında bir miktar her yıl çöpe gidiyor. Yine Guardian gazetesinde yayımlanan yazıda, her yıl meyve ve sebzelerin yüzde 45’i, deniz ürünlerinin yüzde 35’i, hububatın yüzde 30’u ve et ve süt ürünlerinin de yüzde 20’sinin üreticiler, dağıtıcılar ve tüketiciler tarafından çöpe atıldığı aktarılıyor. Bunu önlemek için kendinize yetecek ve sadece tüketeceğiniz kadar satın alma yapın ya da artan hiçbir yiyeceği doğrudan çöpe göndermeden tekrar nasıl değerlendirebileceğinizi düşünün.

Dondurun, saklayın, geri dönüştürün

İsrafı önlemek ve geri dönüşüm mantığına sahip bir yaşam tarzını benimsemek, günlük alışkanlıklarımızı da değiştirmemizi gerektiren bir durumdur. Daha az satın almak, israf etmemek için alışveriş listesi yaparak dolaşmak, buzdolabını sürekli kontrol etmek, yiyecekleri atmamak için kalanları değerlendirmek ve organize etmek çok önemlidir. Bunun için alışveriş alışanlıklarınızı değiştirerek işe başlayabilir, eve aldığınız yiyecekleri doğru şekilde saklayabilir, dondurabilir ve geri dönüştürebilirsiniz. Bu yolla çevrenin korunmasına ve yiyeceklerin tam anlamıyla bozulmadan doğaya geri döndürülmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yaşama, hayata, doğaya ve çevreye değer verin

Bu dünya bizim dünyamız ve bildiğimiz kadarıyla da bizim yaşam formumuz için de tek. Bunun için onu korumalı ve hayatın tüm şekillerine değer vererek gezegenimizin geleceğine katkıda bulunmalıyız. Bunun için günlük yaşam tarzlarımızda israfı önleyecek şekilde önlemler almalı, bunların organik şekilde hayata tekrar döndürülmesi için alışkanlıklarımızı değiştirmeliyiz. Yaşam, hayat, doğa ve çevre bizim desteğimizi bekliyor. Uzun süreli, keyifli, mutlu ve sağlıklı bir yaşam için adım atmalıyız.

YORUM YAP

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
1 + 2 =
Bu basit matematik problemini çözün ve sonucu girin. Ör: 1+3 için 4 giriniz.