Kaygı Bozukluğu Yaşayan Çocuğunuza Yardımcı Olmanın 5 Yolu

Buradasınız

Sev 26 Mart 2020

Tehlike anlarında yaşadığımız kaygı, hayatta kalmak için ihtiyacımız olan en önemli duygulardan biridir. Hayatımızı güvenli bir şekilde devam ettirmemize imkan tanıyan bu duygu, kontrol altına alınamadığı durumlarda çeşitli psikolojik rahatsızlıklara neden olabilir. Özellikle çocuklarda sık karşılaşılan kaygı bozukluğunun detaylarını sizler için yazdık. Eğer kaygı bozukluğu yaşayan çocuğunuza yardımcı olmanın yollarını arıyorsanız sizleri hemen aşağıya alalım...

 

1. Çocuğunuzun duygularını doğrulayın

Çocuğunuz bir şey için endişelendiğinde ona “Endişelenme!”, “Bu hiç önemli bir konu değil!” gibi cümleler kurmak, çocuğunuza onu dikkate almadığınızı hissettirebilir. Bu tip cümleler yerine “Evet, şu anda gerçekten gergin hissediyor gibisin” ya da “Büyük bir kalabalığa girdiğinde gerildiğini hissedebiliyorum” diyebilirsiniz. Bu sayede çocuğunuz, duygularının doğrulandığını görebilir ve bu duygularla mücadele etmek için harekete geçebilir. Onu görmezden gelmek ya da geçiştirmek yerine anlamaya çalışmanız gerektiğini unutmamalısınız!

 

2.  Gerçek ve yanlış alarmları ayırt etmesine yardım edin

Çocuğunuza insanların neden kaygı duygusuna ihtiyacı olduğunu açıklayın ve bu kaygıların hayatımızı devam ettirebilmek için gerekli olduğunu anlatın. Tabii kaygı, hayatımız tehlikede olduğunda ortaya çıkan bir duygudur. Yani kendimizi korumamız gereken gerçek bir tehlike olduğunda bu duyguyu hissedeceğini açıklayın. Çocuğunuzla gerçek ve yanlış alarmları paylaşın. Örneğin bir aslandan kaçarken sahip olduğumuz kaygı duygusu gerçek bir alarm olabilecekken kalabalığa girdiğimizde sahip olduğumuz kaygı duygusu yanlış bir alarmdır. Çocuğunuzun bu farkları ayırt etmesine yardımcı olun, bu sayede yanlış bir alarmda kendini sakinleştirmesi çok daha kolay olacaktır.

 

3. Çocuğunuzun geleceğini güvence altına alın

Çocuklarda kaygı bozukluğu, ergenlikle birlikte yerini gelecek kaygılarına bırakabilir. Eğer eğitim hayatıyla ilgili endişeleri olan bir çocuğunuz varsa onun eğitimini güvence altına almak, verilebilecek en iyi kararlardan biridir. Bu sayede herhangi bir olumsuz durumda çocuğunuz, eğitim hayatının güvenceye alındığını bilerek hareket edebilir, gelecek kaygılarıyla çok daha güçlü bir şekilde mücadele edebilir. Eğer siz de çocuğunuzun eğitim hayatını güvence altına almak istiyorsanız QNB Sigorta Çocuğumun Geleceği Eğitim Sigortası’nı inceleyebilirsiniz.

 

4. Çocuğunuza kendi kendine konuşmayı öğretin

Kaygılı bir çocuğa güven vermek önemli olsa da kendilerini güvende hissetmelerini öğretmek çok daha önemlidir. “Sahneye çıktığımda hata yapacağım!” dediği zaman “Hayır, harika olacağına eminim!”  demek konusunda aceleci davranmayın. Bunun yerine çocuğunuza “Sahneye çıkacak bir arkadaşın endişeleniyor olsa ona ne söylerdin?” diye sormak iyi bir fikir olabilir. Bu sayede çocuğunuz kendi kendini telkin etmeyi öğrenebilir, kaygılarının üstesinden çok daha kolay gelebilir.

 

5.  Profesyonel yardım alın

Tüm bu kaygılar, çocuğunuzu günlük işlerinden alıkoyuyorsa işler düşündüğünüzden daha ciddi olabilir. Özellikle iki hafta boyunca aynı kaygıya saplanan çocukların bir uzmandan destek alması gerekir ya da okula dair kaygıları olan bir çocuğunuz varsa ve okula gitmeyi reddediyorsa yine bir uzmanla görüşmekte fayda var. Kaygı bozukluğu, doğru yöntemlerle kısa süre içerisinde tedavi edilebilir. Bu noktada ebeveynler olarak endişelenmemeli ve çocuğunuz için en doğru olanı yapmalısınız.

 

 

Kaynak:

https://www.mynet.com/cocuklarda-anksiyete-bozuklugunu-dikkate-alin-1198776-mykadin

https://www.uplifers.com/cocuklarda-anksiyete-bozuklugu-kaygili-bir-cocuga-nasil-yardim-edebilirsiniz/

YORUM YAP

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
10 + 4 =
Bu basit matematik problemini çözün ve sonucu girin. Ör: 1+3 için 4 giriniz.