Çocuklarda Duygusal Zeka Nasıl Geliştirilir?

Buradasınız

Sev 13 Mart 2020

Konu, yaşam boyu mutluluk ve başarı olduğunda duygusal zeka en az IQ kadar önemlidir. Bireyin güçlü ilişkiler kurmasına, başarılı bir kariyer inşa etmesine ve hedeflerine ulaşmasına yardımcı olan duygusal zeka; özellikle çocuk gelişiminde önemli bir yer tutar. Peki çocuklarda duygusal zeka nedir, nasıl geliştirilir ve kişiye kazandırdıkları nelerdir? Tüm bu soruların cevabını sizler için derledik...

 

Duygusal zeka nedir?

Duygusal zeka, bir bireyin diğer bireylerin duygularına saygı duyarken kendi duygularını uygun bir şekilde ifade etme ve yönetme yeteneği olarak tanımlanır. Bir diğer deyişle duygusal zeka, kişinin hem kendine hem de başkalarına ait duyguları anlaması ve yorumlamasıdır. Tanımlanan bu duygular, doğru bir yönetimle kişinin kendini geliştirmesine yardımcı olur. Empati ya da duygu yönetimi konusunda kendini geliştiren birey, hayatının birçok alanında başarılı olma imkanı elde eder. Duygusal zekayı geliştirmek, çocuklar için çok daha önemlidir. Çocukluk döneminde kazanılan bu beceri, kişinin karakterinin düzgün bir şekilde olgunlaşmasına da yardımcı olur.

 

Çocuğunuzun duygusal zekasını geliştirmek istiyorsanız: 1. Duyguları tanımasını sağlayın

Çocuklar, hissettikleri duyguları tanımaya ihtiyaç duyar. Eğer çocuğunuzun hissettiğini düşündüğünüz bir duygu varsa bu duyguyu tanımlamasına yardım edebilirsiniz. Örneğin bir oyunu kaybettiğinde, “Şu anda gerçekten kızgın hissediyor gibisin. Bu doğru mu?” şeklinde cümleler kurarak hem kendini ifade etmesini sağlayabilir hem de hissettiği duyguları adlandırmasına yardımcı olabilirsiniz. Kızgın, üzgün, utanmış, heyecanlı ya da umutlu gibi duyguları çocuğunuza öğreterek kelime haznesini geliştirmesine de yardımcı olabilirsiniz.

 

2. Empati kurun

Çocuğunuzun duygularını paylaşmaya özen gösterin. Yani empati kurarak onun duygularını doğrulayın ve ona yardımcı olun. Örneğin odasını toplamadığı için parka gidemediğinde ve bu durumdan dolayı ağladığında “Ben de istediğim şeyi yapamadığım zaman üzgün hissediyorum. İstemediğim zaman çalışmaya devam etmek gerçekten zor olabiliyor.” gibi empatik cümleler kurmaya özen gösterin. Çocuğunuz, sizin onu anladığınızı fark ettiğinde kendini daha rahat ifade etmeye başlayacaktır. Empati kurmaya çabalamadığınız takdirde onu anlamadığınızı düşünebilir, dolayısıyla hırçınlaşabilir.

 

3. Duygularını ifade etmeyi modelleyin

Çocuklar, duygularını uygun bir şekilde ifade etmek konusunda problem yaşayabilir. Bu nedenle küçük çocuklarla iletişim kurarken modelleme yapmak, düşündüğünüzden daha faydalı olabilir. Örneğin üzgün hissettiğinizde üzgün bir surat çizebilir, bu duyguyu çocuğunuz için modelleyebilirsiniz. Ek olarak kitabevlerinde satılan duygu kartlarından satın alabilir, çocuğunuzla birlikte bu kartlarla çalışabilirsiniz. Yapılan araştırmalar, duygusal zekası yüksek olan ebeveynlerin duygusal zekası yüksek çocuklara sahip olduğunu doğruluyor. Bu nedenle çocuğunuz için iyi bir rol model olmaya ve duygularınız hakkında bol bol konuşmaya özen gösterin.

 

4. Problem çözme becerisini geliştirin

 

Duygusal zekanın oluşturulmasındaki en önemli adımlardan biri de problem çözme yeteneğinin geliştirilmesidir. Duygular tanımlandıktan ve ele alındıktan sonra çocuğunuza sorunların nasıl çözüleceğini aktarmanız gerekir. Örneğin, çocuğunuz kızgın hissettiğinde bu sorunu çözebilmeleri için çeşitli önerilerde bulunabilirsiniz. Bu noktada önemli olan mükemmel çözümler sunmak değil, beyin fırtınası yapmaktır. Çocuğunuza çeşitli çözümler sunun ve bu çözümlerin avantajlarıyla dezavantajlarını birlikte değerlendirin. Bu sayede çocuğunuz, duygularını ifade etmeyi ve bu duyguları çözüme ulaştırmayı öğrenebilir.

 

Kaynak:

https://www.egitimpedia.com/cocugunuzun-duygusal-zekasini-nasil-guclendirirsiniz/

https://www.uplifers.com/cocuklarda-duygusal-zeka-nasil-gelistirilir-gelecegini-nasil-etkiler/

 

YORUM YAP

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
6 + 6 =
Bu basit matematik problemini çözün ve sonucu girin. Ör: 1+3 için 4 giriniz.