Çocuklar Neden Saldırganlaşır?

Buradasınız

Sev 10 Ekim 2020

Çocuklar, büyüme çağlarında çevrelerinde yaşanan olayları anlamlandırmaya çalışır. Saldırganlık da çocukların izleyerek tanımlamaya çalıştığı dürtülerden biri olarak bilinir. Bilindiği üzere çocuklar çevresindeki yetişkinleri gözlemlerler ve öğrendiği davranış modellerini benimserler ve bu şekilde çocukların kişilikleri oluşmaya başlar. Şiddete maruz kalarak büyüyen çocukların saldırganlık dürtüleri harekete geçer ve çocukların davranışları şiddete yönelir. Çocukların saldırganlaşmasının nedenlerini sizler için inceledik.

Çocuklar ne izliyorlar?

Televizyon, internet, bilgisayar oyunları gibi medyanın kapsadığı alanlarda izletilen şiddet, çocukların psikolojilerini oldukça fazla etkiliyor. Şiddet sahnelerine sürekli maruz kalan çocuklar, bir süre sonra şiddetin normal bir davranış biçimi olduğunu düşünmeye başlıyor.  Çocuklar, belirli bir süre sonra içlerindeki saldırganlık dürtülerini şiddete dönüştürüyor.

Şiddetten şiddet doğuyor

Küçük yaşlardan itibaren çocukların ebeveynleri tarafından ceza, ilgisizlik, fiziksel ya da psikolojik şiddete maruz kalması davranış bozukluklarının başlamasına neden oluyor. Şiddeti sevgi gösterisi olarak benimseyen çocuk, ilerleyen yaşlarında şiddet içeren davranışlarda bulunabiliyor.

Şiddeti ödüllendirmek

Okul ortamında şiddet gören çocuklar, bu davranışların oyun olduğunu düşünürler. Çocukların akranına karşı saldırgan tutumu, arkadaşlarına karşı şiddet uygulaması aile fertleri tarafından tebrik edilip, ödüllendirildiğinde çocuk bu davranışın güzel olduğunu kodlar ve saldırgan davranışlar sergilemeye devam eder.

Çocuklarımız hangi oyunları oynuyor? 

Medya kitle iletişim araçları toplumları yönlendirmek için kullanılıyor. Toplumların ne tür bireyler yetiştirmesi gerektiğini de zaman zaman bu iletişim araçları belirliyor. Eğer çocuklar erken yaşlarda bilgisayar oyunları ile tanışırlar, silah, kavga, saldırganlık gibi içerikleri barındıran bilgisayar oyunlarını çok oynarlarsa bu durum onların acı çekme ve vicdan dürtülerini de köreltiyor. Bu tarz oyunlara uzun süre maruz kalan çocuklar şiddete yönebiliyor.

Sosyalleşememek şiddet oranını arttırıyor

Çocuklar 2 yaşından itibaren konuşmaya ve sorgulamaya başlarlar. Günümüzde iletişim ortamının geldiği sanal koşullar ve özellikle ebeveynlerin çocukları ile kurdukları eksik ilişkiler, onların topluma giderek yabancılaşmasına neden olabiliyor. Ebeveynleriyle iletişim problemi yaşayan çocukların bir süre sonra saldırganlık dürtüleri de harekete geçebiliyor. Tek başına çözüm üretemeyen çocuklar, sorunlarını şiddete başvurarak çözmeyi tercih ediyor.

 

 

YORUM YAP

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
1 + 2 =
Bu basit matematik problemini çözün ve sonucu girin. Ör: 1+3 için 4 giriniz.