Çocuğuna İnsan Hakları Bilincini Nasıl Aşılarsın?

Buradasınız

Sev 10 Aralık 2022

çocuk, çocuk hakları, bildirge, dünya

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komisyonu’nun 1948 yılının Haziran ayında hazırladığı ve değişiklikleri tamamladıktan sonra 10 Aralık 1948 yılında, BM Genel Kurulu'nun Paris'te yapılan 183. oturumunda kabul edilen 30 maddelik bildiri olan İnsan Hakları Evrensel Bildirisi, günümüzde insan hakları konusunda yapılan en kapsamlı çalışma olarak öne çıkıyor. Tüm dünya vatandaşlarının haklarını güvence altına almayı amaçlayan ve uluslararası arenada önemli bir itibara sahip olan bildiri, özellikle dil, din, ırk, cinsiyet vb. ayrımı gözetmeksizin tüm insanlığı eşitlik çizgisinde buluşturmayı hedefliyor. Uzmanlar insan hakları konusunda bilincin ise çocuk yaşlarda oluştuğunu ve insan hakları eğitimlerinin özellikle çocuklara yönelik güncellenmesi gerektiğinin altını çiziyor. Dünya İnsan Hakları Günü’ne özel olarak çocuğuna insan hakları bilincini nasıl aşılayacağını senin için kaleme aldık.  

Temel kavramları öğretmelisin

çocuk, çocuk hakları, bildirge, dünya

Çocuğuna insan hakları bilincini aşılamak için temel kavramlara önem vermelisin. Çocukların dil, din, ırk, cinsiyet eşitliği gibi kavramları öğrenmesi ve bunu sosyal hayatının bir parçası haline getirmesi oldukça önemli. Çocuklar bu kavramları genel hatlarıyla öğrendikten sonra insan hakları konusunda daha bilinçli bireyler olma yolunda evrilecektir. Öte yandan çocuğuna temel kavramların yanı sıra eşitlik, adalet ve temel haklar noktasında da destekleyici eğitimler vermelisin. Bu sayede çocuğun öğrendiği tüm temel kavramlar insan hakları başlığı altında toplanacaktır. 

Sahip olduğu hakları belirtmelisin 

çocuk, çocuk hakları, bildirge, dünya

20 Kasım 1989 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından kabul edilen Çocuk Hakları Evrensel Beyannamesi, tüm dünya çocuklarını güvence altına alan önemli bir bildiridir. Bu noktada çocuğuna önce kendi haklarını öğretmelisin. Kendi haklarının farkında olmayan çocukların farklı bireylerin haklarını savunamayacağını unutmamalısın. Çocukların kendi temel hak ve özgürlüklerini benimsedikleri zaman insan haklarına yönelik bilincinin arttığı görülüyor. 

Rol model olmalısın 

çocuk, çocuk hakları, bildirge, dünya

Çocukların model alarak öğrenme yöntemine sıklıkla başvurdukları biliniyor. Bu noktada çocuklarına insan hakları bilincini kazandırmak istiyorsan öncelikle iyi bir insan hakları savunucusu ve örnek bir rol model olmalısın. Çocuğun ile birlikte insan hakları konusunda gerçekleştirilen birtakım çalışmalara katılmalı ve insan ile ilgili olan değerleri ona uygulamalı bir biçimde göstermelisin. Bu sayede çocuklar insan hakları eğitimini daha hızlı bir şekilde tamamlayacaktır. 

Zorbalık ve psikolojik şiddetten uzak tutmalısın 

çocuk, çocuk hakları, bildirge, dünya

Çocuklar çevresel faktörlerin ve akran ilişkilerinin de etkisiyle kimi durumlarda çok acımasız olabiliyor. Özellikle fiziksel gücün de etkisiyle çocuklar arasında zorbalık, mobbing, psikolojik ve fiziksel şiddet oldukça yaygındır. Bu noktada çocuğunun sosyal yaşamını, maruz kaldığı çevresel etkileri ve akran ilişkilerini kontrol altına almalısın. Çocuklar arasında bu tarz davranışların müdahale geciktikçe arttığı uzmanlar tarafından sıklıkla dile getiriliyor. 

Etkinlik ve seminerlere katılmalısın 

çocuk, çocuk hakları, bildirge, dünya

Çocuklara insan hakları bilincini aşılamanın en etkili yolu bu konudaki çalışmalara katılmaktan geçiyor. Çocuğun ile birlikte çeşitli insan ve çocuk hakları derneklere veya sivil toplum kuruluşlarına katılarak bu eğitim sürecini daha eğlenceli bir hale getirebilirsin. Çocukların insan hakları konusunda etkinlik ve seminerlere katılması aynı zamanda çocukların sosyal ilişkilerini de geliştirecektir. 

 

YORUM YAP

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
3 + 7 =
Bu basit matematik problemini çözün ve sonucu girin. Ör: 1+3 için 4 giriniz.