Uykudayken Vücutta Oluşan İlginç Değişimler

Buradasınız

Hareket Et 30 Haziran 2017

uykuda oluşan değişimler

Yaşamımızın ortalama üçte birini uyuyarak geçiriyoruz. Hal böyle olunca kaliteli uyku, sağlıklı bir hayat sürmek için en önemli faktörlerden biri haline geliyor. Peki hiç uyurken bedeninizde neler oluyor, ne gibi değişimler yaşanıyor merak ettiniz mi? Hemen anlatalım...

1. Gözleriniz Çok Hızlı Hareket Eder

Uyku evrelerinin tümü bedeninizi ve beyninizi sağlıklı tutmak için belirli bir amaca hizmet eder. Beş aşamalı bir süreç olan uyku sırasında her bir aşama diğerinden daha derindir ve tamamlanan her beş aşamadan sonra döngü tekrar eder. Sonuncusu olan REM uykusu en aktif olanıdır ve uyuduktan yaklaşık 60-90 dakika sonra başlar. Bu aşamada gözleriniz farkında olmadan çok hızlı hareketler yapar.

2. Kaslarınız Felçli Gibidir

uyku değişimleri

REM uykusuna girdiğinizde kol ve bacak kaslarınız geçici olarak felce uğradığı için hareket etmeniz imkansızlaşır.

3. Büyüme Hormonu Salgılanır

büyüme hormonu

Kemik, kas ve dokuların oluşumu için oldukça önemli olan büyüme hormonu, uyurken vücudunuzun her yerinde aktive olur. Bu hormon, yaraların iyileşmesine ve hücre yenilenmesine katkıda bulunur.

4. Boğazınız Daralabilir

Uyanıkken boğazınızı açık tutan kaslar gevşediği için gırtlağınız küçülür. Bu durum, horlamaya da neden olabilir. Horlama kaliteli uyku için en önemli engellerden biri...

5. Diş Gıcırdatmaları Olabilir

uykuda yapılanlar

“Bruksizm” yani geceleri diş sıkma ve gıcırdatma sorunu, stres kaynaklı bir sağlık problemi. Hastalar uyurken istemsizce dişlerini sıktığı için baş ve çene ağrıları yaşarlar. Bu da uzun vadede farklı sorunlara da sebep olabilir.

6. Uyurken Beyniniz Hikayeler Yaratır

beyinde değişiklikler

Uyku sırasında beyin çalışmaya devam eder. Nasıl mı? Birikmiş bilgileri ve bilinçaltını serbest bırakarak hikayeler oluşturur. Buradan hareketle rüyaların günlük hayattaki anılardan, travmalardan ve duygulardan beslendiği tahmin edilse de bilimsel olarak kanıtlanmış herhangi bir gerçek bulunmuyor.

7. Uyurken Beyin Kendini Onarıp Arındırır

Yapılan araştırmalara göre uyku sırasında beyin, gün içinde biriken gereksiz ayrıntıları siler. Bu şekilde beyniniz lazım olmayan bilgileri atıp önemli olanları depolayarak yeni bilgiler için yer açar.

8. Uyku Stres Seviyesini Düşürür

uyku stres ilişkisi

Ayrıca günlük hayatın sıkıntılarından kaçış alanı olan uyku, vücudunuzu yenileyip hormonların dengesini sağlayarak stres düzeyinizi düşürür. Yoğun stresin hücre yıpranmasına ve uzun vadede kanser gibi ciddi rahatsızlıklara neden olduğu göz önüne alınırsa kaliteli uykunun ne denli önemli olduğu anlaşılıyor.

Her ihtimale karşı olası bir kanser hastalığına dair korkularınızı yatıştırmak için Kansere İnat Yaşasın Hayat Sigortası yaptırarak kendinizi maddi güvenceye alabilirsiniz. Ayrıca bu sigortayla QNB Sigorta Ayrıcalıklar Kulübü’ne ücretsiz üye olabilir, sigara bırakma ve beslenme danışmanlığı gibi pek çok destekleyici sağlık hizmetinden size özel indirimlerle faydalanabilirsiniz.

 

 

YORUM YAP

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
3 + 2 =
Bu basit matematik problemini çözün ve sonucu girin. Ör: 1+3 için 4 giriniz.