Kişisel Hijyende En Sık Yapılan Hatalar

Buradasınız

Hareket Et 13 Ekim 2018

Kendinizi çok titiz ve temiz biri olarak görüyor olabilirsiniz. Ama çocukluğunuzdan  bu yana size öğretilen bazı kişisel hijyen alışkanlıkları aslında çok da doğru olmayabilir. Örneğin...

Makyaj Fırçalarını Temizlememek

Makyaj fırçalarınızı temizlemeye üşeniyorsanız, bir kez daha düşünün. Dermatolog Dr. Joel Schlessinger, temizlenmeyen makyaj fırçalarının kişisel hijyen açısından büyük risk taşıdığını söylüyor. Birçok bakteriyi içerisinde barındıran makyaj fırçaları temizlenmediği takdirde zamanla cildinize zarar verebiliyor.

Kulak Temizleme Çubuklarıyla Kulağınızı Temizlemek

Kulaklarınızı kulak temizleme çubuklarıyla temizleyerek doğru bir şey yaptığınızı sanıyorsanız, yanılıyorsunuz. Bu minik çubukları kulağın içine sokmak, kulağı temizlemiyor aksine kiri daha fazla içeri iterek kulak zarı kanalının tıkanmasına yol açabiliyor.

Aynı Diş Fırçasını Uzun Süre Kullanmak

Islak kalan ve tuvalette yer alan bütün bakteriyi üzerine toplayan diş fırçamızı uzun süre değiştirmeyerek ne kadar fazla kişisel hijyen sağlayabiliriz ki? Ağız ve diş sağlığı uzmanı Dr. Gary Glassman, diş fırçalarının üç ayda bir değiştirilmesi gerektiğini söylüyor. Ayrıca yaşadığınız her bulaşıcı hastalık sonrasında da diş fırçanızı değiştirmeye dikkat etmelisiniz.

Sıcak Suyla Duş Almak

Sıcak suyla duş aldığınız an kendinizi rahatlamış hissedebilirsiniz. Ancak kişisel hijyen açısından cildiniz için o kadar da faydalı bir şey yapmadığınızı bilmeniz gerek. Çünkü cildinizdeki gözenekleri açan sıcak su, cildinizin kurumasına sebep oluyor. Dermatoloji Uzmanı Dr. Schultz, çok sıcak suyla duş almak yerine ılık bir duş almanın daha sağlıklı olduğunu söylüyor.

Kışın Cildinizde Güneş Koruyucu Kullanmamak

Yaz bittikten sonra cildimizi güneş ışınlarından ve diğer dış faktörlerden korumayı keseriz. Fakat vücudumuzun kıyafetlerle kat kat örtülmüş olması, yüzümüzün güneşle ve diğer hava koşullarıyla temas etmediği anlamına gelmez. Bu yüzden kış döneminde yüzünüze sürdüğünüz nemlendiricilerin ve kullandığınız makyaj malzemelerinin SPF özelliği taşımasına dikkat edin.

Egzersiz Sonrası Duş Almamak

Bazen yaptığınız hafif egzersizlerden sonra duş almayı gereksiz bulabilirsiniz. Aslında bu yaptığınız, büyük bir kişisel hijyen hatasından başka bir şey değildir. Dermatoloji Uzmanı Joel Schlessinger’a göre, terden vücudunuza yapışan iç çamaşırınız, kıyafetiniz, çorabınız uzun müddet boyunca bakteri taşır.

Banyo Lifini Uzun Süre Değiştirmemek

Her gün kullandığınız banyo lifinizi ne zaman aldığınızı hatırlamıyorsanız, artık değiştirme vaktiniz gelmiş demektir. Tuvaletin de bulunduğu banyoda birçok bakteriyi üzerinde barındıran, ıslak kaldığı sürece bakterilerin yaşamasına olanak sağlayan banyo liflerini mikrop yuvasına dönmeden önce ayda bir değiştirmeniz kişisel hijyen açısından önem taşıyor.

Telefonla Tuvalete Girmek

Tuvalete girerken dahi telefonunuzdan ayrılamıyorsanız, size kötü bir haberimiz var. Çünkü tuvalette yer alan yüzlerce bakteri siz farkında bile değilken telefonunuzun üzerinde yaşamaya başlıyor. Bakteri yuvası haline dönüşen telefonunuzu yüzünüze ve kulağınıza yaklaştırıyorsunuz. Kişisel hijyen açısından ne kadar önemli bir detay olduğunu şimdi fark ettiniz mi?

Tırnaklarınızı Fırçalamamak

Ellerinizi yıkasanız dahi tırnaklarınız arasında birikmiş olan kirleri ve orada yaşamaya başlayan bakterileri çıkarmanız imkansız. Bu yüzden tırnaklarınızı törpüleyerek ve fırçalayarak hijyenik bakım sağlamaya özen göstermelisiniz.

Antibakteriyel Sabun Kullanmak

Aslında sanıldığının aksine antibakteriyel sabun kullanmak cildinizi temizlemek yerine ona zarar veriyor. İçeriğinde triclosan ve tricarbon kimyasalları bulunduran antibakteriyel sabunlar birçok hastalığa davetiye çıkarabiliyor. Bu sabunları kullanarak kendinize kötülük yapmak yerine saf sabunlara yönelebilirsiniz.

Şahsi Eşyalarınızı Paylaşmak

Tam anlamıyla kişisel hijyen sağlamak istiyorsanız; tarak, fırça, diş fırçası, makyaj malzemesi, tırnak makası gibi şahsi eşyalarınızı kimseyle paylaşmamanız gerekiyor. Nasılsa ailedendir deyip aynı banyo lifini kullanmak ya da yakın arkadaşımdan zarar gelmez diyerek aynı göz kalemini sürmek oldukça yanlış bir davranış. Şahsi eşya kullanımıyla kolaylıkla bakteri alışverişinde bulunduğunuzu hatırlatmak isteriz.

Hapşırma, Öksürme Sırasında Ağzınızı Kapamamak

Tükürük yoluyla her tarafa yayılabilen mikropları engellemek ve etrafınızdakilerin de kişisel hijyen hakkına katkıda bulunmak sizin elinizde. Hapşırırken ya da öksürürken ağzınızı kapatarak etrafınızdaki kişileri bulaşıcı hastalıklara karşı korumuş olursunuz. Ağzınızı kapatırken, sürekli dış dünyayla temas halinde olan elinizi kullanmamaya, onun yerine bir mendilden yardım almaya dikkat edin.

 

YORUM YAP

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
4 + 0 =
Bu basit matematik problemini çözün ve sonucu girin. Ör: 1+3 için 4 giriniz.