Öfke Kontrolünü Sağlamak İçin Öneriler

Buradasınız

Ye-İç 12 Kasım 2022

öfke, psikoloji, psikiyatri, öfke kontrolü, sağlık

Öfke bir düzeye kadar normal olarak kabul edilen, bir başkasına ya da bir duruma duyulan kızgınlık hali olarak kabul edilen bir duygudur. İnsanın en temel ve varoluşsal duygularından biri olarak kabul edilir ve aslen kendini ifade etme şekillerinden biridir. Ancak bazı anlarda bireylerin bunu kontrol altında tutamadığı ve aşırı tepkiler vererek hem kendisine hem de çevresine zarar verdiği görülür. Böyle durumlarda öfke kontrolünün önemi ortaya çıkar. Çünkü yoğun ve dizginlenemeyen öfke, zaman içerisinde mental olduğu kadar fiziksel sağlığı da bozabilmektedir. Biz de öfke kontrolünü sağlamanın yollarını ve öfkeli anlarda neler yapılması gerektiğini bu yazımızda senin için araştırdık.

Öfke nedir?

öfke, psikoloji, psikiyatri, öfke kontrolü, sağlık

Öfke, zaman zaman hepimizin yaşadığı ve günlük hayatımızın en temel parçalarından birini oluşturan duygular arasında sayılmaktadır. Vücudun ve beynimizin, çevremizdeki istenmeyen, beklenmeyen durumlara ya da kişilere verdiği bir tepkidir. Bir yere kadar insanın kendisini koruması için gereklidir ve tehlikelere karşı bir kalkan olarak da kabul edilmektedir. Ancak öfkenin dışarıya yansıma şekli ve dozu oldukça önemlidir ve bunu kontrol altında tutmak sanıldığı kadar kolay bir iş değildir. Bireyin temel mizacının bir yansıması olan bu durum, bir dizi fizyolojik, nörolojik ve biyolojik etki sebebiyle zaman zaman oldukça önemli seviyelere çıkabilmektedir. Bu aşırı öfke nöbetleri ve durumlarında kişi başta kendisi olmak üzere çevresindekilere zarar verebilir. Genelde fiziksel eylemlerle kendisini gösteren yoğun ve aşırı öfke nöbetleri, bireyin toplum içerisindeki yerini de oldukça olumsuz şekilde etkileyebilmektedir.

Öfke kontrol bozukluğunun belirtileri nelerdir?

öfke, psikoloji, psikiyatri, öfke kontrolü, sağlık

Öfkenin kontrol altına alınamadığı durumlar hem fiziksel ve fizyolojik hem de mental olarak kendisini gösteren bir dizi belirtiye neden olur. Dışarıdan bakıldığında aşırı stresli, bağıran, hareketlerini kontrol edemeyen, gergin ve bunu söylemleri ile dışarıya vuran bir kişi görülür. Bunun yanında kalp atışlarının hızlanması, vücutta adrenalin ve noradrenalin gibi hormonların aşırı salgılanması, düzensiz nefes alıp verme, kan basıncının artması gibi fizyolojik etkiler buna eşlik eder. Sabırsızlık, iletişim kuramama, çevresindeki eşyalara ya da kişilere vurma eğilimi, sözlü saldırılar sıkça görülür. Bir türlü kendini ve hareketlerini kontrol altına alamaz ve çevresindekiler tarafından da alınmasına izin vermez. Aşırı bir hareketlilik başlar ve buna bağlı olarak çevredeki kişilerin de etkilenmesine giden sonuçlar ortaya çıkar.

Öfke kontrolü nasıl sağlanır?

öfke, psikoloji, psikiyatri, öfke kontrolü, sağlık

Normal şartlar altında öfkenin kontrol altına alınması ve öfke belirtilerinin azaltılması, hatta bastırılması mümkündür. Bunun için ilk olarak yapılması gereken bireyi öfkelendiren şeylerin, durumların, kişilerin, olguların neler olduğunu bulmak ve bunlara mümkün olduğunda az maruz kalmaya çalışmak önemlidir. Genelde farklı duyguların karşılanmaması öfkenin ortaya çıkmasının ana sebeplerinden biri olarak kabul edilmektedir. Bunun için kişinin kendisiyle barışık olmasının ve duygularını açık şekilde ifade edebilecek bir iletişim kurmasının önemi büyüktür. Duygulara kulak verilmesi ve o anda neler hissedildiğinin anlaşılması gerekir. Bunun ardından o andaki düşüncelerin ve duyguların başka yöne kaydırılması ve yönlendirilmesi işe yaratacaktır.

Gevşeme egzersizleri işe yarayabilir

öfke, psikoloji, psikiyatri, öfke kontrolü, sağlık

Öfke durumlarında uygulanabilecek yöntemlerden bir diğeri de fiziksel olarak gevşemeyi sağlayacak egzersizler yapmaktır. Kişinin kendisini sinirli hissettiği anda ve bunu kontrol altına alamayacağını hissettiği zamanda bu egzersizler yapması, rahatlayıp gevşemesini sağlayacaktır. Öfkenin bir miktar kendisinden uzaklaşması ile de içinde bulunduğu pozisyonu daha net şekilde değerlendirip, hareketlerine buna göre yön verecektir. Yine rahatlatıcı görüntüler, müzikler, sesler işe yarayabilir. Daha önceden çalışılmış nefes egzersizlerinin de öfke kontrolünde payı büyüktür. İstenirse yoga gibi daha sistematik bazı egzersizler de denenebilir.

Uzman desteğini es geçmemelisin

öfke, psikoloji, psikiyatri, öfke kontrolü, sağlık

Öfke kontrolünü sağlamak için deneyebileceğin diğer yöntemlerden biri de yürüyüşe çıkmak, bisiklete binmek, farklı spor ve fiziki aktivitelerdir. Vücudunun ve beynin rahatlamasını sağlayacak bu tarzdaki uygulamaları da deneyebilirsin. Öfkeli olunan durumlarda daha az konuşmak, yalnız kalmak ve kendini ortamdan uzaklaştırmak da işe yarayabilir. Öfke kontrolü zaman zaman oldukça zorlu olabilir ve böyle durumlarda uzman bir doktordan destek almak faydalı olacaktır. Bu iş üzerine uzmanlaşmış psikolog ya da psikiyatristlerden destek alabilirsin.

Öfke yaşamın temel parçalarından biri ve zaman zaman senin de farklı durumlarda bu duyguyu yaşaman mümkün. Bunun için öncelikli olarak hayatında yapacağın basit değişiklikler ile öfke sürecini kontrol altına alman mümkün. Daha ileri seviyelerde ise doktor desteği alarak bu durumun üstesinden gelebilirsin.  

YORUM YAP

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
12 + 5 =
Bu basit matematik problemini çözün ve sonucu girin. Ör: 1+3 için 4 giriniz.