Karbonhidrat Bağımlısı Mısınız?

Buradasınız

Ye-İç 16 Kasım 2020

Doğru ve sağlıklı beslenme, tüm besin gruplarından yeterli miktarda ve uygun şekillerde tüketim yapılmasını gerektiren bir düzeni gerektirir. Herhangi bir ürün grubunu vücudun ihtiyaç duyduğundan daha fazla tüketmek bu düzeni bozacak ve zaman içerisinde istenmeyen farklı hastalıklara ve durumlara neden olacaktır. Bir bağımlılık seviyesine ulaşan bu eğilimlerin başında da karbonhidrat grubu gelir. Eğer hiçbir şekilde şekerli besinlere hayır diyemiyor, çikolatadan asla vazgeçemiyor ve sürekli tüketiyor, sürekli ve genelde bastıramadığınız bir yeme isteğiniz varsa siz de karbonhidrat bağımlısı olabilirsiniz.

Sürekli şekerli besinler yeme ihtiyacına neden oluyor

Karbonhidrat bağımlılığının en büyük göstergelerinden biri şekerli besinler tüketilmesinin hemen arkasından vücudun hemen aynı şekilde bu besinleri tüketmeye ihtiyaç duymasıdır. Haftada en az 4-5 kez, yüksek oranda ve halk arasındaki tabiriyle aşerir gibi şekerli ve unlu besinleri yemek, tüketim sonrasında da aynı şekilde yeme isteği duymak bu bağımlılığın en büyük belirtilerinden biri.

Neden meydana geliyor?

Birçok araştırmada, iştahın gereğinden fazla ve vücudu rahatsız edecek seviyede oluşmasıyla birlikte seyreden bu tür bağımlılıkların arkasında kandaki şeker oranında meydana gelen ani değişimlerin olduğu düşünülüyor. Bu alanda birçok araştırma yapılsa da ve doktorlar net bir fikir birliğine varamasalar da kandaki şekerin hızlı şekilde düşmesine bağlı olarak, yüksek ve hızlı bir enerji kaynağı olan karbonhidrata olan isteğin artırdığını gösteriyor.

Karbonhidrat bağımlıları hangi besinlere yöneliyor?

Karbonhidrat bağımlıları, vücutlarında bir açlık durumu ortaya çıktığında çok farklı besinlere yönelebiliyorlar. Karbonhidrat açısından zengin olan ekmek, unlu mamuller, pasta, makarna, tahıllı yiyecekler, çikolata, bisküvi, kraker, dondurma, cips, şekerle tatlandırılmış birçok farklı yiyecekler onların menülerini ve hayallerini süslüyor. Bu besinler sıkça tüketildiğinde vücut insülin hormonunu daha fazla salgılıyor ve ortaya çıkan dengesizlik bu bağımlılığı doğuruyor.

Bedensel ya da ruhsal nedenlere bağlı olabilir

Aşırı yeme isteği ya da karbonhidrat bağımlılığı, fiziksel ya da ruhsal olarak birçok farklı nedene bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. Kişinin yaşam tarzıyla çok ilgili olan bu durum, farklı nedenlere bağlı olarak insülin hormonunun dengesiz salgılanmasıyla oluşabileceği gibi stres, olumsuz düşünceler ve psikolojik rahatsızlıklara bağlı olarak da görülebilmektedir. Doğru, dengeli ve sağlıklı beslenmeyi bozan birçok durum, zaman içerisinde karbonhidrat bağımlılığına da sebep olabilmektedir.

Nasıl yeneceksiniz?

Karbonhidrat bağımlılığını yenmenin ve hayatınıza sağlıklı şekilde devam etmenin yolu öncelikle kendinizden geçiyor. Bunun için bağımlılığın neden ortaya çıktığı ve nasıl tedavi edileceğinden önce zihnen kendinizi bu duruma hazırlamalısınız. Ardından da doktorunuzun gözetimi altında doğru tedavi süreçleri ve diyetleri takip etmelisiniz. Birçok durumda öncelikli olarak diyetin uygulandığı karbonhidrat bağımlılığında ilerleyen aşamalarda ilaç tedavileri de tercih edilebilmektedir.

Karbonhidrat bağımlılığı ve daha birçok hastalık, son dönemde ortaya çıkan ve etkisini sürdüren pandemi nedeniyle çok daha sık görülmeye devam ediyor. Evde geçirilen vakitlerin arttığı ve sosyal izolasyonun öne çıktığı bu dönemde herhangi bir hastalık için doktora gitmek ve dışarı çıkmak bile risk oluşturabiliyor. Bunun önüne geçmek ve sağlık hizmetlerine doğrudan ulaşabilmek için siz de 7/24 Sağlıklı Hayat Sigortası’nı tercih edebilirsiniz. Sağlık sorunlarınızda evden çıkmadan doktorunuza danışabileceğiniz ve ücretsiz olarak faydalanabileceğiniz Online Sağlık Paketi kapsamındaki Online Doktor ve Online Psikolog Hizmetleri, evinizden sağlığınıza kavuşmanıza yardımcı olacak.

YORUM YAP

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
9 + 0 =
Bu basit matematik problemini çözün ve sonucu girin. Ör: 1+3 için 4 giriniz.