Bağırsak Enflemasyonunu Azaltacak Beslenme Önerileri

Buradasınız

Ye-İç 26 Mart 2023

bağırsak, bağışıklık, sağlık, besin, destek, vücut, beden

Bağırsaklarımız içerisinde yüzlerce farklı türde mikroorganizmanın yaşadığı ve vücudumuzun dengesi için büyük görevler üstlenen organlarımızdan biridir. Yediğimiz tüm besinlerin sindirilip işe yaramayanların dışarı atılması için aralıksız çalışan bağırsaklarımız, zaman zaman farklı hastalıklara ya da yanlış beslenmeye bağlı olarak rahatsızlanabiliyor. Kimi enflamatuvar olan bu hastalıklar mide-bağırsak sisteminin belirli bölge ya da katmanlarında ortaya çıkabiliyor ve iltihaplı yaralara neden olarak büyük sorunlara yol açabiliyor. Bu noktada ise doğru ve dengeli beslenme büyük bir başlık olarak öne çıkıyor. Bağırsak enflamasyonunu engelleyen beslenme önerilerimizi bu yazımızda bulabilirsin.

Bağırsak enflamasyonu neden ortaya çıkar?

bağırsak, bağışıklık, sağlık, besin, destek, vücut, beden

Mide ve bağırsak sisteminin belirli bir noktası, bölgesi ya da katmanında meydana gelebilecek enflamasyona bağlı hastalıklar, genel olarak genetik nedenlere ve beslenme tarzı nedeniyle ortaya çıkar. Tam ve net bir neden sunulamasa da yanlış diyet uygulamaları ve beslenmenin, çevresel faktörlerin, mikrobiyal hastalıkların ve bağışıklık sisteminde meydana gelen çeşitli sorunların bu tarzdaki hastalıklara neden olduğu düşünülmektedir. İştah kaybı, şiddetli ağrılar, sıvı kaybı, alevlenme ve yanma gibi çok farklı belirtilerle kendisini gösteren bu hastalıklar, belirli bir kronik rahatsızlık ile birlikte olabileceği gibi tek başına da meydana gelebilmektedir. Yaşanan kronik mide rahatsızlıkları, aşırı şekerli yiyeceklerin tüketimi, istenmeyen ya da ani kilo değişiklikleri, uyku bozuklukları, kronik yorgunluk, cilt sorunları gibi nedenler de bağırsak enflamasyonlarına neden olabilmektedir.

Sağlıklı bir yaşam tarzına sahip olmak gerekiyor

bağırsak, bağışıklık, sağlık, besin, destek, vücut, beden

Bağırsak enflamasyonlarında besinlerin ve beslenme tarzının öncesinde ilk olarak sağlıklı bir yaşam tarzına sahip olmanın büyük önemi bulunuyor. Stresten, yorgunluktan ve uykusuzluktan uzak bir yaşam tarzına sahip olmak, günlük ve aktif olarak spor egzersizlerini yapmak, alkol ve sigaradan uzak durmak gibi rutin haline getirilecek aktivitelere çok dikkat etmek gerekiyor. Bunun dışında düzenli doktor kontrollerini aksatmamak da atabileceğin en önemli adımlardan biri olarak öne çıkıyor.

Beslenme tarzını değiştirmelisin

bağırsak, bağışıklık, sağlık, besin, destek, vücut, beden

Bağırsak enflamasyonlarına karşı düzenli, dengeli ve sağlıklı bir beslenme programını uygulamanın büyük önemi bulunuyor. Hastalığın öncesinde, hastalık sırasında ve sonrasında da doktor kontrolü altında hareket etmek ve sağlıklı beslenmeye dikkat etmek gerekiyor. Genel olarak porsiyonları küçük tutulması ve az yemek yenilmesi, çok soğuk ya da çok sıcak içeceklerin hızlı şekilde tüketilmemesi, günde en az 2,5-3 litre su içilmesi, yiyeceklerin iyice çiğnenerek yutulması, kızartma tarzı pişirme ile hazırlanan yiyeceklerden uzak durulması, yağlı besinlerin çok daha az yenilmesi, suda çözülemeyen yağlı tohumlar, kurubaklagiller gibi besinlerin dengeli tüketilmesi, brokoli, karnabahar, lahana gibi gaz yapabilecek besinlerin az tüketilmesi dikkat edilmesi gereken noktalar olarak öne çıkıyor. Bunun yanında mevsim sebze ve meyveleri ile lifli gıdaların daha sık tüketilmesi de uzmanlar tarafından öneriliyor.

Probiyotikler ve prebiyotikleri tüketmeyi ihmal etmemelisin

bağırsak, bağışıklık, sağlık, besin, destek, vücut, beden

Bağırsak faaliyetlerini düzenleyici ve yararlı mikroorganizmaların çoğalmasını sağlayan probiyotikler ile prebiyotikleri de beslenme programın içerisine almalısın. Bağırsak enflamasyonlarına karşı savaşında kefir, yoğurt, turşu ve sirke gibi doğal probiyotiklerin gücünden faydalanabilirsin. Ayrıca yine doktor kontrolü altında probiyotik içeren takviyeleri de deneyebilirsin. Probiyotikler genel olarak sindirilemeyen karbonhidratlar olan prebiyotiklerle beslenirler. Prebiyotikler aynı zamanda yararlı bakterilerin bağırsak içerisinde çoğalması için de gereklidir. Bunu için kuru baklagiller, enginar, pırasa, soğan, sarımsak, bezelye, kuşkonmaz, muz, arpa, çavdar gibi besinleri de mutfağından ve beslenme düzeninden eksik etmemelisin.

Yediğin her şeye dikkat etmelisin

bağırsak, bağışıklık, sağlık, besin, destek, vücut, beden

Bağırsak enflamasyonlarına karşı beslenme rutinlerine de dikkat etmen gerekiyor. Örneğin yoğun olarak şeker tüketiminden hemen vazgeçmelisin. Hazır tatlılar, pastalar, çikolatalar ve konsantre meyve sularında sıkça bulunan basit şekerleri hayatından çıkarmalısın. Bağırsak enflamasyonu rahatsızlıklarını tetikleyen süt ve süt ürünlerinin kullanımını da sınırlamalı ve dikkat etmelisin. Sıvı yağlar, tereyağı, yoğunlaştırılmış yağlar ve margarinlerden uzak durmalısın. Zeytinyağı gibi yağları tercih etmelisin. Günde 3-4 kez, az porsiyonlar halinde ve sindirimi kolay besinler yemelisin. Katkı maddeli ve paketli ürünlerden uzak durmalı, hemen hemen hiç tuz tüketmemelisin. Yağlı ve kızarmış yemekleri de çok az tüketmelisin.

 

 
 

YORUM YAP

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
3 + 0 =
Bu basit matematik problemini çözün ve sonucu girin. Ör: 1+3 için 4 giriniz.