Kilo Vermeyle İlgili Merak Edilenler

Buradasınız

Ye-İç 01 Eylül 2016

1-Saat 19'dan sonra yemek yemek kilo aldırır mı?

Yemeği yediğimiz saatten çok, ne yediğimiz ve yedikten sonra ne zaman yattığımız önemlidir.

Diyelim ki saat 19'da yemek yediniz ve yediğiniz yemeğin içeriği ağır, bu durumda yemek yediğiniz saatin önemi kalmaz.

Yine saat 19'dan daha önce yemek yediniz diyelim, yemekten sonra bir, bir buçuk saat içinde uyuduğunuz için kilo alma riskiniz artar.

Önemli olan yediğiniz yemeğin belli bir sindirim aşamasına gelip sizi kilo aldırmayacak zaman aralığında yenmesini sağlamaktır. Bu da saati ne olursa olsun aksam yemeğinizin içeriğinin sağlıklı olması ve yendikten iki üç saat sonra uyunması anlamına gelmektedir.

2- Alkali su zayıflatır mı?

Alkali beslenme, vücudun asit yükünü pozitife çevirip bizi daha dinç daha sağlıklı daha az yağlanır hale getirir.

Ama genel beslenme doğruları bize kilo verdirir.

Sadece alkali su içmek, alkali damla tüketmek değil..

Bol posalı beslenip, ph değeri yüksek olan su içip, karbonhidrat, protein ve yağ besin gruplarından bedenimize uygun miktarda beslenmek doğru olandır.

3- Acı yemek metabolizmayı hızlandırır mı? Metabolizmayı hızlandıran besin yakınlaşmaları nelerdir? Örnek verir misiniz?

Öğünlerde acı biber, soğan ve sarımsak gibi sebzeleri, zencefil, zerdeçal, tarçın, vanilya ve hardal gibi baharatları kullanmanız metabolizma hızınızda yüzde 3-5'lik artışa neden olabilir. Etlerinizin yanına hardal, sütünüze tarçın, salatalarınıza soğan, sarımsak, acı biber koyabilirsiniz.

Metabolizmayı hızlandıran greyfurt suyu: 1 adet greyfurtu sıkın. 1 başparmak kadar taze zencefili kabuklarını temizleyin, iyice rendeleyip greyfurt suyuna ekleyin ve 1 çay kaşığı vanilya tozu ile karıştırın. Bu karışımı haftada bir tüketin. Sonucu göreceksiniz.

4-İnsülin Direnci Kilo Yapar mı?

Araştırmalar sağlıklı bir kiloda kalabilmenin temel belirleyicilerinden birinin insülin-şeker ilişkisi olduğunu gösteriyor.

İnsülin hücrelerin, şekeri enerji olarak kullanmalarında anahtar hormon görevi yapıyor. İnsülin ile şeker arasındaki ilişki bozulursa metabolizmada ciddi değişimler meydana gelir. Hücrelerin insülini enerji kaynağı olarak kullanmaları aksıyor, şeker ve yağ metabolizmaları bozuluyor.
İnsülin ve şeker arasındaki ilişkinin bozulması, kan hücrelerinin şekerden mahrum kalmalarına neden olur. Bu durumda hücreler beyne sürekli “bir şeyler yemen gerekir” mesajı yollar. Ayrıca bu insanlarda sık görülen hipoglisemik reaksiyonlar, yemekleri takiben ortaya çıkan yorgunluklara, terlemelere, odaklanma güçlüğü ve uyuklamalara sebep oluyor. 

DİRENÇ NEDEN OLUŞUYOR

İnsülin direncinin farklı nedenleri olabiliyor. Genetik yatkınlık çok önemli. Karın-bel çevresinde biriken yağlar da insülin direncini çabuklaştırabiliyor. Beslenme yanlışları da önemli bir rol oynuyor. Glisemik gücü yüksek olan yani kana hızla karışıp, kan şekerini aniden yükselten yiyecekler (şekerlemeler, beyaz un, nişasta), trans yağlar hatta doymuş yağlar insülin direncini tetikleyebiliyor. Çoklu doymamış yağların örneğin zeytinyağının bu direnci engellediğini gösteren bulgular var. Kas miktarı az olanlarda, hareketsiz bir hayat sürenlerde de insülin direnci olasılığı artıyor. 

NE YAPMALI

Biz bu durumu, kilo problemi olanların çoğunda belirliyoruz. Sorunu beslenmede yaptığımız değişikliklerle, aktiviteyi artırarak ve kas güçlendirme çalışmalarıyla çözmeye çalışıyoruz. İnsülin direnci azaldıkça kilo vermek kolaylaşıyor. Verilen kiloların geri alınması ihtimali ise azalıyor. 

5- Az uyku kilo aldırır mı?

Az uyumak vücudumuzda neleri değiştiriyor da biz kilo alıyoruz diye düşünüldüğünde karşımıza birçok parametre çıkmaktadır. Yapılan çalışmalar uyku yoksunluğunun açlık duygumuzu kontrol eden leptin ve ghrelin adı verilen maddelerin düzeylerinde değişiklik yaratarak, aşırı yemek yeme dürtüsünü arttırdığını göstermektedir. Bu maddelerdeki değişim, kişilerin yağ ve karbonhidrat tüketimini arttırmak suretiyle de kilo alımını kolaylaştırmaktadır.  Uyku yoksunluğunun getirdiği yorgunluk da kişilerin fiziksel aktivitelerinin azalmasına yol açmakta, dolayısıyla alınan kalori ve harcanan kalori skalasın da dengenin alınan kaloriler lehine kaymasına yol açmaktadır. Vücudumuzda değişikliğe uğrayarak kilo artışına yol açan mekanizmalardan biri de vücut ısımızın düşerek enerji harcama mekanizmalarımızı yavaşlatmasıdır. Yavaşlayan metabolizma, egzersiz düzeyinin azalması, iştahı kontrol eden maddelerin kontrolünün bozularak iştah artışına yol açması sonucudur.

6-Light yemekler sağlıklı midir?

Bir besinin light, kalorisi azaltılmış, diyet, şekersiz, kolesterolsüz vs gibi ibarelerle tüketme yolundaysak öncelikle dikkat etmemiz gereken husus; hangi amaçla o ürünü tüketmek istediğimizdir.

Eğer light baslığı altında bir besin kullanıyorsak belirlediğimiz amaca ne kadar yakın, hangi miktarda tüketirsek bize faydalı olur, bunu çok iyi bilmeliyiz.

Örneğin süt, yoğurt ve peynirin light olması demek; kalorisini, yağ oranını azaltarak düşürmek demektir. Bu sağlığımız açısından son derece doğrudur.

Ama light bisküvinin içinde yapay tatlandırıcı bulunuyorsa ve nasılsa light diye içindeki un, yağ ve diğer unsurlar göz ardı edilerek miktarca fazla yeniliyorsa besin yarardan çok zarar getirir.

Bir light ürünü bize yararlı hale getirmek için etiketini çok iyi okuyup, ne için kullandığımızı bilerek hareket etmeliyiz.

YORUM YAP

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
7 + 5 =
Bu basit matematik problemini çözün ve sonucu girin. Ör: 1+3 için 4 giriniz.