Kilo Almanın Beslenmeden Bağımsız 5 Şaşırtıcı Sebebi

Buradasınız

Ye-İç 31 Temmuz 2019

 
Kilo vermemiz ya da formumuzu korumamız için sağlıklı beslenme ve spor tavsiye edilir. Kilo vermek için günlük olarak alınan kalorinin yakılan kaloriden az olması gerekir. Ancak bazı kişiler bunlara uysalar da kilo veremezler. Hatta kilo alabilirler. Fazla kilolar, estetik olarak hoş durmamakla birlikte ciddi sağlık sorunlarına da neden olabilir. Kilo almanın nedeni ise her zaman için kötü beslenme değildir. Bazı sağlık sorunları ve kullanılan ilaçlar da kilo alımına neden olabilir. Kilo almanın beslenmeden bağımsız 5 şaşırtıcı sebebini sizler için yazdık.

1. Aşırı stres altında olma
 


Stresli bir ortamda bulunduğunuzda yalnızca ruhunuz değil vücudunuz ve zihniniz de bu negatif enerjiden etkileniyor. Stres; vücudumuzun biyokimyasal sürecini etkiliyor, metabolizmayı yavaşlatıyor, stres altındayken vücut daha fazla yağ depoluyor ve bu da kilo alımına neden oluyor. Aynı zamanda vücut stresli durumlarda “mutluluk hormonu” olarak bilinen serotonine ihtiyaç duyuyor ve bunu sağlamak için de daha fazla yemek yemenize neden oluyor. Bu nedenle, fazla yemediğiniz halde kilo alıyorsanız stres durumunuzu gözden geçirmelisiniz.

2. Uyku düzensizliği
 
Vücudun düzenli çalışması için gerekli olan şeylerin başında uyku geliyor. Yetişkin bireylerin günde en az 7-9 saat arası uyuması uzmanlar tarafından sıkça tavsiye ediliyor. Yeterli uyumamak ise metabolizmayı yavaşlatıyor, bağışıklık sistemini zayıflatıyor ve konsantrasyon bozukluğuna neden oluyor. Metabolizmanın yavaşlaması ise kilo alımını doğrudan etkiliyor.

3. Kullanılan bazı ilaçlar
 
Çeşitli hastalıkları tedavi etmede kullanılan bazı ilaçlar, iştah açıcı yan etkileriyle kilo alımını tetikleyebiliyor. Özellikle mental hastalıkların tedavisinde kullanılan antidepresanlar ya da bakteriyel enfeksiyonların tedavisi için kullanılan antibiyotikler kilo alımına neden olabiliyor. Bu nedenle antibiyotikleri doktorunuzun önerdiğinden daha uzun süre kullanmamanız önemli. İlaç kullanımının yanı sıra hava değişimi de hormonları etkileyerek bazen iştah arttırarak kilo alımına sebep olabiliyor.

4. Bazı hastalıklar
 
Sağlıklı beslendiğiniz ve düzenli spor yaptığınız halde kilo alıyorsanız sebebi bazı hastalıklar olabilir. Hormonları doğrudan etkileyen bazı hastalıklar kilo alımına sebebiyet verebiliyor. Özellikle “hipotiroid” olarak bilinen troit bezinin az çalışması ya da çalışmaması durumu, kilo alımının başlıca sebepleri arasında geliyor. Bunun dışında genetik obezite sendromları, polikistik over sendromu, hipofiz bezi hastalıkları ve hipotalamus bozuklukları da kilo alımına sebep olan hastalıklar arasında yer alıyor.

5. Menopoz
 
Kadınlarda orta yaşlarda görülen menopoz, hormon değişikliklerine sebep olur. Uykusuzluk, stres ve depresyonu tetikleyip ardından iştah durumunu etkileyebilir. Öte yandan, orta yaşlarda metabolizma hızı da doğal olarak yavaşlamaya başlar ve fiziksel aktiviteler de azalır. Tüm bunların birleşimi ise kilo alımına neden olabilir. Menopoz döneminde kadınların kilo alımı kişiden kişiye değişiklik gösterir. Menopoz başlangıcında doktorunuzla görüşerek etkilerine karşı önlem alabilirsiniz.

Kaynak:

http://www.milliyet.com.tr/pembenar/kilo-almanin-gizli-nedenleri-874785

YORUM YAP

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
4 + 0 =
Bu basit matematik problemini çözün ve sonucu girin. Ör: 1+3 için 4 giriniz.