Ekmek Bağımlılığından Kurtulma Yöntemleri

Buradasınız

Ye-İç 09 Ekim 2022

ekmek, glüten, karbonhidrat, sağlık, besin, beslenme

Temel gıda maddelerinde biri sayılan ekmek, temelinde basit karbonhidrat ve şeker bağımlığına neden oluyor. Özellikle son 20 yıl içerisinde genetiği değiştirilmiş buğday ürünleri ile birlikte üretilen ekmeklerde vücudumuz çok fazla glütene maruz kalıyor. Uzmanlar özellikle beyaz ekmek kullanımının tamamen bırakılması gerektiğini, yalnızca tam tahıllı ekmeklerin kontrollü bir biçimde tüketilmesi gerektiğini ifade ediyor. Ekmek tüketimi diyabet, kolesterol ve obezite gibi birçok sağlık problemine zemin hazırlıyor. Ekmek bağımlılığından kurtulma yöntemlerini senin için sıraladık.

Ekmek tüketmenin zararları nelerdir?

ekmek, glüten, karbonhidrat, sağlık, besin, beslenme

Ekmek tüketmek, insan sağlığını birçok yönden olumsuz etkiliyor. Uzmanlar ekmek tüketmenin zararlarını şu şekilde sıralıyor:

  • Ekmek tüketmek, kan şekerinin hızlı bir şekilde yükselmesine ve azalmasına neden oluyor. Bu durum diyabet riskini artırıyor.
  • Sindirimi yavaşlatıyor, kilo alımına neden oluyor ve bağırsakta uzun süre kalarak kolon kanserini tetikliyor.
  • Ekmekte yer alan karbonhidrat, vücutta yağ olarak depolanıyor.
  • Vücudu glüten gibi kimyasal maddelere maruz bırakıyor.
  • Midenin genişlemesine neden oluyor ve yararlı besinlerin tüketimini azaltıyor.

Hazırlıklı olmalısın

ekmek, glüten, karbonhidrat, sağlık, besin, beslenme

Ekmek bağımlılığı tıpkı kafein ve sigara bağımlılığı gibi bir olgu. Dolayısıyla bir anda ekmeği bırakmak neredeyse imkânsız. Bu noktada uzmanların tavsiyesi, tüketilen ekmek miktarını belirli bir zaman diliminde yavaş yavaş azaltmak. Günde 1 ekmek tüketiyorsan bu miktarı ilk hafta yarıya, ikinci hafta ise çeyreğe düşürmelisin. Üçüncü haftada ise ekmek bağımlılığından tamamen kurtulmalısın.

Ekmek miktarını önceden belirleyin

ekmek, glüten, karbonhidrat, sağlık, besin, beslenme

Ekmeği çok sık tüketen insanların genellikle yaptığı hataların başında yeme esnasında ekmek miktarına karar vermesidir. Bu noktada tüketebileceğin ekmek miktarını yemekten önce belirlemelisin. Ekmek porsiyonunu sınırlayarak az tüketmen, besinlerin vücudun tarafından daha faydalı bir şekilde işleneceği anlamına geliyor.

Grup olarak bırakmayı deneyin

ekmek, glüten, karbonhidrat, sağlık, besin, beslenme

Ekmek bağımlılığından kurtulmak isteyenlerin bu süreci ailesi veya arkadaşlarıyla birlikte yönetmesi motivasyonu artıracaktır. Bu noktada ailene ve arkadaşlarına ekmeğin zararlarını anlatmalı ve onları da seninle birlikte ekmek tüketmemeye teşvik etmelisin. Bu durum ayrıca grubun öz güvenini de artıracaktır.

Lifli gıdalar tüketin ve su için 

ekmek, glüten, karbonhidrat, sağlık, besin, beslenme

Lif değeri yüksek besinler tüketmek ve yemek esnasında bol bol su içmek, vücudun ekmeğe olan ihtiyacını minimuma indirecektir. Dolayısıyla brokoli, bürüksel lahanası, havuç ve patlıcan gibi lif açısından yüksek değere sahip olan besinleri tüketmelisin. Öte yandan yemekte ve gün içerisinde yeterli miktarda su tüketmeye de özen göstermelisin.

YORUM YAP

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
1 + 7 =
Bu basit matematik problemini çözün ve sonucu girin. Ör: 1+3 için 4 giriniz.