Alkali Beslenmenin Faydaları ve Püf Noktaları

Buradasınız

Ye-İç 14 Mart 2022

alkali, besin, beslenme, sağlık

Alkali beslenme bir zamanların en popüler olan beslenme çeşidi olarak karşımıza çıkıyor. Bu beslenme türü, vücutta birikmiş olan toksinlerin atılmasını sağlayarak daha sağlıklı ve dengeli bir düzeni bizlere sunuyor. Hayatımızdaki hazır gıdalar, vücudumuzdaki besinleri ve mineralleri sürekli eksiltiyor. Bu açıdan alkali beslenme türü ile vücudumuzun kaybettiği besinleri ve mineralleri geri kazanmaya çalışıyoruz. Temel olarak alkali beslenmeye vücudumuzun doğal dengesine göre beslenme de deniyor. Alkali beslenmeye en iyi örneklerden biri de yaptığımız diyetler. Tüm diyetlerde sebze tüketimine ağırlık verilmesinin en önemli nedenlerinden biri sebzelerin sindirim sonrası vücutta alkali bırakması. Bu yazımızda alkali beslenmenin faydalarını ve dikkat edilmesi gereken önemli noktaları bulabilirsin.

Alkali beslenmenin faydaları nelerdir?

alkali, besin, beslenme, sağlık

Alkali beslenmenin vücudumuz için birçok önemli faydası vardır. Vücudun pH dengesini koruduğu için kilo alımını ve halsizliği ortadan kaldıran alkali beslenme, aynı zamanda sindirim sistemini de düzene sokuyor. Kemik sağlığını koruma, vücudun yağ oranını dengede tutma gibi faydaları da bulunan alkali beslenme bedenimize de enerji katıyor. Vücuttaki iltihaplanmayı önlüyor ve eklem, kas, sırt ağrılarını azaltıyor. Kalp rahatsızlıklarından korunmaya yardımcı oluyor ve yüksek kolesterolün dengelenmesini de sağlıyor.

Alkali besinler nelerdir?

alkali, besin, beslenme, sağlık

Alkali beslenme düzeni içerisinde yer alan çok sayıda doğal besin bulunuyor. Bu besinler, diyetisyenler ve beslenme uzmanları tarafından da yüksek, orta ve düşük seviyeli alkali besinler olarak sınıflandırılıyor. Normal, dengeli, sağlıklı ve düzenli bir beslenmede bu besinlerin sıkça ve yeterli miktarlarda tüketilmesi büyük önem taşıyor.

Yüksek seviyeli alkali besinler: Limon, maden suyu, patates, karpuz, Trabzon hurması, ahududu, mandalina, mercimek, şeftali, soğan.

Orta seviyeli alkali besinler: Brokoli, şalgam, zeytin, kaju, havuç, zencefil, yeşil yapraklı sebzeler, sarımsak, hardal, böğürtlen, mango, kivi, kuşkonmaz, maydanoz, elma, kayısı, bezelye.

Düşük seviyeli alkali besinler: Bal, badem, patlıcan, maya, enginar, papaya, elma sirkesi, elma, armut, turşu, kabak, kiraz, avokado, karnabahar, pırasa.

Alkali beslenmede dikkat edilmesi gereken püf noktalar

alkali, besin, beslenme, sağlık, meyve suyu

Alkali beslenme düzeninde dikkat edilmesi gereken çok farklı noktalar mevcut. Bunların başında bol bol çiğ sebze, yeşillik ve meyve tüketimi geliyor. Paketli ve hazır gıdalardan uzak durmak ve konserve gıda tüketmemek de dikkat edilmesi gereken diğer noktalar arasında. Hamur ve kızartmaları mümkün olduğunca az tüketmek, günlük su tüketim miktarını artırmak, kahve tüketimini azaltmak diğer dikkat edilmesi gerekenler arasında. Siyah çay yerine bitki çayları ve özellikle de yeşil çay tüketmek de çok önemli. Aynı şekilde nişastalı yiyeceklerden uzak durmak ve sodalı-gazlı içecekleri hayatından çıkarmak da alkali beslenmek için yapabileceklerin arasında.

Sindirim için çok faydalı

alkali, besin, beslenme, sağlık, su

Alkali beslenmenin en önemli faydalarından biri de sindirim sistemi üzerinde yarattığı etki. Asidik içerikli ve alkali beslenme düzeninde vücudumuz sindirim sistemi üzerindeki baskıyı azaltarak besinlerin daha rahat parçalanmasını ve bu yolla daha faydalı olan içeriklerin kana karışmasını destekliyor. Asidik olan alkali besinler, sindirimleri sırasında mide ve bağırsaklar üzerinde daha fazla asit içeriklerine neden olmuyorlar. Bu da dengeli bir beslenme için vücudumuza gerekli olan düzenin sağlanmasında önemli bir rol oynuyor.

YORUM YAP

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
8 + 0 =
Bu basit matematik problemini çözün ve sonucu girin. Ör: 1+3 için 4 giriniz.