Plastik Ambalajsız Besin Tüketmenin Faydaları

Buradasınız

Ye-İç 07 Mayıs 2022

plastik, ambalaj, sağlık, ekolojik, doğal, organik

Plastik ürünler, üretimlerinin yapıldığı ilk günden bu yana kullanıldıkları her alanda çevreyi ve bulundukları alanı kirletmeye devam ediyorlar. Maliyetinin ucuz ve taşınmasının da kolay olması sebebiyle sıkça tercih edilen plastik ambalajlar ise tam anlamıyla çevreye zehir saçan ürünler olarak karşımıza çıkıyor. İçerisinde bulunan mikroplastikleri ve diğer bazı zararlı kimyasalların geçişini sağlayarak özellikle gıdaların üzerini çok rahatlıkla kirleten plastik ambalajlar yerine ise kullanabileceğimiz çok daha sağlıklı alternatifler mevcut. Plastik ambalajlarla satılan ya da taşınan besinleri tüketmemenin faydalarını senin için araştırdık.

Farklı plastik ambalaj türleri bulunuyor

plastik, ambalaj, sağlık, ekolojik, doğal, organik, poşet

Plastik ambalajlar, petrol rafinerilerinden çıkan çeşitli türdeki ürünlerin petrokimya fabrikalarında işlenmesi sonucunda üretilirler. Petrol türevi bir ambalaj türü olarak geçerler ve çok farklı amaçlarla ve alanlarda kullanılabilirler. Üretimi son derece ucuz ve hafifliği de az olduğu için taşınması oldukça kolaydır. Üretim aşamalarında kullanılan maddelerin oranı ve kullanım amaçlarına göre polietilen teraftalat (PET), polivinil klorür (PVC), polipropilen (PP), polietilen (PE), yüksek yoğunluklu polietilen (HDPE), düşük yoğunluklu polietilen (LPDE), polikarbonat (PC) gibi türleri bulunur. Tüm bu türlerin ana hammaddesi petroldür ve bu da üretim aşamasında plastik ambalajların içerisinde zararlı bazı kimyasalların kullanılmasını gerekli kılmaktadır.

Her yerde kullanılıyor

plastik, ambalaj, sağlık, ekolojik, doğal, organik, poşet

Petrokimyasal işlemlerden geçirilerek üretilen plastik ambalajlar, günlük hayatımızda sıkça karşımıza çıkmaktadır. Evde, sokakta, iş yerinde, sanayide, tarımda vb. birçok alanda daha kullanılmaktadır. Özellikle besinlerin üretiminde, depolanmasında, paketlenmesinde, taşınmasında, nakliyesinde ve günlük kullanımında plastik ambalajların yeri oldukça fazla. Ancak yapılan farklı araştırmalar bu ambalajların içerisinde bulunan mikron büyüklüğündeki mikroplastiklerin önce besinlere, oradan da insan vücuduna geçtiğini ortaya koyuyor. Aynı şekilde bu besinleri tüketen hayvanlara da geçen bu mikroplastikler, çok küçük boyutlu olduklarından kana karışarak lenflere ve hatta karaciğere kadar ulaşabiliyor.

Gıdaları zehirliyor, sağlığımızı tehlikeye atıyor

plastik, ambalaj, sağlık, ekolojik, doğal, organik, poşet, eller

Plastiklerin üretimleri sırasında kullanılan birçok zararlı madde, bu ambalajların doğrudan zehirli hale gelmesini de sağlayan ana unsurlardan biri. Örneğin polietilen veya polietilen terefitalat plastiklerde kullanılan fitalatların östrojen hormonu gibi davrandığı ve birçok hastalığı tetiklediği biliniyor. Yüksek yoğunluklu polietilen, BPA içermiyor ama o da fitalatlarla üretiliyor. Polistiren, kanserojen bir madde olan benzen kullanılarak elde ediliyor. Bazı plastik türlerinde bulunan BPA’nın (Bisphenol A) hormonal sistemimizde bozukluklara neden olduğuna dair çok sayıda araştırma bulunuyor.

Plastik olmayanlar tercih edilmeli

plastik, ambalaj, sağlık, ekolojik, doğal, organik, file

Plastik ambalajların günlük hayat içerisindeki kullanım oranını azaltmak ise bizim elimizde. Bunun için plastik poşetler yerine file olanları tercih ederek satın aldığımız besinleri bunlarla taşıyabiliriz. Yiyecek kaplarını plastik yerine çelik, cam ya da tahta olanlardan seçebilir, streç film, köpük tabak ya da plastik bardaklardan uzak durabiliriz. Eğer damacana su alıyorsak bunu 48 saatten fazla içerisinde bekletmemeli ve doğrudan güneş ışığından da uzak tutmalıyız. Hiçbir şekilde plastik şişeler ya da ambalajlarda su ya da diğer sıvı içecekleri saklamamalı ve mümkün olduğunca bunların kullanımlarını da azaltmalıyız.

Probiyotikli ürünlerin tüketimini artırmalısın

plastik, ambalaj, sağlık, ekolojik, doğal, organik, probiyotik

Plastik ambalajlardaki zehirli maddelerin vücudumuzda en çok etkilediği alanlardan biri de bağırsaklarımız. Doğrudan kanımıza karışarak bağırsak ve sindirim sistemimizi bozan bu ürünlerin etkilerinden uzak durmak için probiyotikler çok önemli. Sindirim yoluyla vücudumuza giren mikroplastiklerin daha hızlı atılmasını sağlamak için bağırsağımızı güçlendirecek probiyotikli yoğurt, kefir gibi ürünlerin tüketimini artırmalı ve günlük rutinlerimiz arasına bunları da sokmalıyız.

Plastik ambalajların vücudumuzda ve çevre üzerinde yarattığı etkiler birçok farklı çalışma tarafından ortaya konmuş durumda ve biz de sağlığımızı korumak için plastikten mümkün olduğunca uzak durmalıyız. Hayat boyu sağlığımızı korumak ve doğaya katkıda bulunmak için gerekli adımlar atmaktan geri durmamalıyız. Bu adımları atarken ihtiyaç duyduğumuz anda online sağlık hizmetlerinden destek almak içinse QNB Sigorta’nın sunduğu 7/24 Sağlıklı Hayat Sigortası yanımızda. Online doktor ve psikolog hizmetleri ile evden çıkmadan da ya da nerede olursan ol sağlığınla ilgili destek alabileceğin online sağlık hizmeti sunan bu sigorta, seni ve sevdiklerini koruma altına alıyor.

YORUM YAP

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
2 + 2 =
Bu basit matematik problemini çözün ve sonucu girin. Ör: 1+3 için 4 giriniz.