Organik Bir Hayat Düşleyenlere Örnek Ülke; Butan

Buradasınız

Ye-İç 21 Mayıs 2021

butan, organik, ülke, yiyecek, beslenme, tarım

Dünyanın insan nüfusu olarak en kalabalık bölgelerinden birinde yer alan, Hindistan ile Çin arasına sıkışmış durumda olan, küçük yüz ölçüme sahip bir ülke Butan. Etnik ve dini yapısı, ilginç tarihi ve farklı gelenekleri ile zaman zaman dikkatleri üzerine çeken bir ülke olan Butan, bugünlerde ise farklı bir konu ile gündemi meşgul ediyor. Butan, yakın zaman önce aldığı bir kararla küresel olarak zenginlik ölçüsü sayılan Gayri Safi Milli Hasıla’yı farklılaştırarak Gayri Safi Milli Mutluluk Programı’na dönüştürdü ve tarımsal üretimde hiçbir şekilde kimyasal gübre ve ilaç kullanmama kararı aldı. Gelecek yıllarda yüzde yüz tam organik üretim ve tüketime geçen ilk ülke olma hedefiyle yola çıkan Butan, tarımsal bir reform geçirerek “Organik Tarım İçin Ulusal Çerçeve” programını hayata geçirdi. Haydi gel Butan’ın organik yolculuğuna birlikte göz atalım.

Gayri Safi Mutluluk Programı

butan, organik, ülke, yiyecek, beslenme, tarım

Farklı kültürü ve 1 milyonu bile bulmayan nüfusu ile küçük bir ülke olan Butan, sürdürülebilir gelişmişlik ve geleceğe dönük politikalar ile bugünden bir adım atmak için kısa süre önce Gayri Safi Mutluluk Programı’nı hayata geçirdi. Ülkelerin gelişmişlik düzeylerini, varlıklarını ve zenginliklerini ölçen hasıla endeksini reddeden ülke, bunun yerine sürdürülebilir bir yönetim ve yapı ile çevrenin ve kültürün gelecek nesillere daha rahat aktarılmasını sağlayan bu programı izlemeye başladı. 9 ana kategoride toplam 72 alt göstergeyi içeren bu programda asıl amaç modernliğin ve kalkınmanın ana öğesi sayılan ekonomiyi geriye atarak asıl hedefi mutluluk olarak ortaya koyuyor.

Yaşama Standartları, Sağlık, Eğitim, Kül­tür, Ekolojik Bütünlük, Toplulu­ğun Canlılığı, Zamanın Kullanımı, İyi Yönetişim, Ruhsal İyilik Hali gibi farklı göstergeleri içeren programın ana unsurlarından biri de tarımın, üretimin ve buna bağlı olarak beslenmenin tam organik bir hale çevrilmesi.

Butan nasıl organikleşiyor?

butan, organik, ülke, yiyecek, beslenme, tarım

Bu program ile hayatlarını baştan aşağı değiştirme kararı alan Butanlılar, öncelikli olarak tarımsal üretimi organik bir hale sokma kararı aldılar. Üretim zincirinde yer alan tüm kimyasalları azaltmaya ve yok etmeye yönelik bir dizi programı hayata geçirdiler. Tüm canlı hayata saygıyı da içeren bu sistem ile bugün Butan’da nüfusun %95’i temiz su ve elektriğe rahatlıkla ulaşabiliyor. Topraklarının büyük bölümü ormanlarla kaplı olan ülke, bununla karbon nötr bir üretim ile tam gıda güvenliğini sağlıyor. Önümüzdeki 10 yıl içerisinde tüm tarımsal üretimin organik hale dönüştürülmesi amaçlanıyor. Tarıma ağırlık vermeyi hedefleyen ülke, bunun için yeni ve güvenilir tarım arazilerinin oluşturulmasını hedefliyor.

Adım adım planlı ilerliyor

butan, organik, ülke, yiyecek, beslenme, tarım

Organik hayata doğru çizilen bu yolda ilerleyen Butan, öncelikli olarak standartların belirlenmesi ve bu alandaki politikaların çizilmesi konusunda adımlar attı. Çiftliklerden pazara ve oradan da tüketicilere sağlıklı ve organik ürünlerin gidebilmesi için tek tek kontrollere başlandı. Planın önemli bir bölümü organik ürün üreten çiftçilerin eğitimleri içeriyor. Toprağın doğru kullanımı, gübrelemesi, zararlı kontrolü, ilaç kullanımı gibi alanlarda ülke çapında eğitimler veriliyor ve çiftçiler doğru bilgilerle donatılıyor.

Organik ürünlerin doğru şekilde üretilip, doğru fiyatlama ile tüketiciye ulaşması için de bir dizi çalışma yapılıyor. Geleneksel ürünlerin daha ucuz olması, piyasa şartları ve daha yoğun bir çaba gerektirmesi nedeniyle, organik tarım yapacak çiftçilere çeşitli destekler ve sübvansiyonlar sağlanıyor.

Fosil yakıt ve nükleerden uzak duruyorlar

butan, organik, ülke, yiyecek, beslenme, tarım

Geleceğin ilk organik ülkesi olma yolunda emin adımlarla ilerleyen, bunu hem politikaları ve düzenlemeleri, hem de bunların gerçek hayattaki uygulamaları ile destekleyen Butan, hedefine ulaşmak için yan ve diğer unsurları da göz ardı etmiyor. Organik üretimi etkileyecek her şeyden uzak durmayı hedefleyen ülke, bunun için fosil yakıt kullanımı ve nükleer enerjiden uzak duruyor. Ülke, ihtiyaç duyduğu enerjiyi kuvvetli akan nehirlerinden sağlamaya çalışıyor. Hızla çoğalan otomobil sayısına kısıtlama getirilmesi ve bunlarda da elektrik enerjisinin kullanılması düşünülüyor.

 

YORUM YAP

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
8 + 8 =
Bu basit matematik problemini çözün ve sonucu girin. Ör: 1+3 için 4 giriniz.