Elon Musk’tan Yeni Cihaz: Beyin Çipi

Buradasınız

Yaşa 27 Ekim 2020

İş ve girişim dünyasının en popüler isimlerin biri olan Elon Musk, geçtiğimiz günlerde geleceği değiştirecek yepyeni bir projenin daha lansmanını yaptı. Genellikle adını Tesla ve SpaceX ile duyduğumuz Musk, bir diğer şirketi olan Neuralink’in beyin-bilgisayar arayüzünü tüm kamuoyuna tanıttı. Musk’ın tanıttığı giyilebilir teknoloji ürünü, yeni bir çağın başlangıcı sayılıyor. Geleceğin teknolojisi olarak da adlandırılan sistemin ne olduğuna gelin birlikte bakalım.

İlk olmayı başardı

İnsan zihnini okumak ve bu bilgileri işlemek birçok defa denendi ve bilim-kurgu temalı film ve dizilere konu oldu. Neuralink, bu fikri somutlaştıran ve ticari forma kavuşturan ilk şirket olmayı başardı. Daha önce bilim adamlarının farklı amaçlarla denediği ve değişik versiyonlarını test ettiği teknoloji ilk kez Elon Musk ile hayat buldu. Bir işitme cihazını andıran aletin geleceğin teknolojilerine de yön vereceği öngörülüyor.

Kısa bir süre sonra seri üretime geçilecek

Geliştirilen cihaz 23 mm çapa ve 8 mm kalınlığa sahip. Her bir cihazda 1024 elektrot bulunuyor ve cihazın bataryası 1 gün boyunca enerji sağlıyor. Sıcaklık ve basınç gibi verileri ölçebilen cihaz Bluetooth teknolojisi ile çalışıyor. Cihaz takılırken anesteziye gerek duyulmuyor ve cihazın enfeksiyon riski de bulunmuyor. Şirketin kısa bir süre sonra, gelecek talebe göre de seri üretime geçmesi bekleniyor. 

Klinik testler tek engel

Klinik testler Neuralink’in önündeki tek engel olarak karşımıza çıkıyor. Şirketin beyne yapılması planlanan bu elektronik müdahalenin herhangi bir tehlikeye yol açmadığını kanıtlaması gerekiyor. Neuralink bu noktada klinik testlere başladı bile. Bu araştırmalar sonucunda cihazın nihai formuna ulaşması ve farklı amaçlara hizmet edecek şekilde kullanılması bekleniyor.

Fareler ve domuzlar üzerinde test edildi

Neuralink, geçen yıl cihazı fareler üzerinde test etti. Akabinde iste Gertrude adı verilen bir domuz üzerinde de testlerine devam etti. Canlı yayında cihazın bağlandığı Gertrude’nın beyin sinyalleri ekrana aktarıldı ve domuzun davranışlarında herhangi bir değişiklik görülmedi. Şimdilik her şey yolunda görünüyor ama klinik ve insan üzerindeki testler de büyük önem taşıyor.

Felaket senaryosu gerçek mi oluyor? 

Yapay zekanın dünyayı ele geçireceği görüşü bu cihaz ile birlikte yeniden gündeme geldi. Beynin doğrudan bilgisayara bağlanması, düşüncelerin okunabilmesi ve işlenmesi felaket senaryolarını da yeniden konuşulur hale getirdi. Teknoloji dünyasını ikiye ayıran cihaz ilerleyen günlerde de gündemden düşmeyecek gibi duruyor.

 

 

 

 

 

 

 

YORUM YAP

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
7 + 4 =
Bu basit matematik problemini çözün ve sonucu girin. Ör: 1+3 için 4 giriniz.