Türk Televizyon ve Radyo Tarihinin Usta İsmi Halit Kıvanç Aramızdan Ayrıldı

Buradasınız

Yaşa 26 Ekim 2022

halit kıvanç

Türk basınına ve özellikle de televizyon ile radyoya damgasını vurmuş, yerli ve yabancı birçok farklı kuruluşta görev almış, sunuculuğun, gazeteciliğin, spikerliğin en büyük isimlerinden biri olan Halit Kıvanç 97 yaşında hayata gözlerini yumdu. Kendine has anlatım tarzı ve sesiyle uzun yıllar ekranlarda ve radyolarda izleyicilere, okuyuculara ve dinleyicilere ulaşan Kıvanç, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Türkiye Spor Yazarları Derneği ve benzer birçok kuruluştan yüzlerce farklı ödülün de sahibi oldu. Türk televizyonculuğunda birçok ilke de imza atan Kıvanç, Papa ile röportaj yapan ilk Müslüman gazeteci olarak da tarihe geçti. Kıvancı özlem ve saygıyla anıyoruz.

Önce hukuk, ardından gazetecilik

halit kıvanç

Halit Kıvanç, 18 Şubat 1925 tarihinde İstanbul’da dünyaya geldi. İlk öğrenimini oturduğu semtin en iyi okullarından biri olan Fatih İlkokulu’nda okudu. Orta ve lise öğrenimini ise Pertevniyal Lisesi’nde aldı. Öğrencilik yılları boyunca çok çalışkan bir öğrenciydi ve derslerinde oldukça başarılıydı. Aynı şekilde çevresiyle de çok iyi iletişim kuruyor ve hemen her ortamda oldukça seviliyordu. Daha öğrencilik yıllarında içinde gazetecilik aşkı oluşmaya başlamış, Akbaba ve Şut dergilerinde yazılar yazmaya başlamıştı. Okumayı ve yazmayı çok seviyordu ve büyüdüğünde basın sektöründe çalışmayı çok istiyordu. Ancak üniversiteye geldiğinde tercihleri bir miktar değişti ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni kazandı. Okulu bitirdikten sonra 3 ay boyunca hakimlik de yaptı ancak aklı halen gazetecilikteydi. Bu mesleğin içerisine adım atmak için yollar arıyordu. 1944 yılına geldiğinde İstanbul Ekpress, Son Saat, Tan, Milliyet, Yeni İstanbul, Tercüman ve Güneş gibi farklı gazetelerde sekreterlik ve zaman zaman da yazar olarak çalıştı. Tarihler 1953’ü gösterdiğinde aktif olarak bu mesleği daha iyi icra etmek isteyen Kıvanç, yakın arkadaşları Alp Zirek ve Halit Talayer ile Türkiye’nin ilk günlük spor gazetesi Türkiye Spor’u yayınlamaya başladı. Gazetelerde ve yazılı basında artık kendini kanıtlamaya başlayan Kıvanç’ın gözü, o dönemin yükselen yıldızı radyo ve televizyonda idi.

BBC’de çalıştı

halit kıvanç

Basında hızla yükselmeye ve farklı mecralarda kendini göstermeye başlayan Kıvanç, o dönemde dünyanın en saygın kuruluşlarından biri olan BBC’de, Türkçe Servisi’nde görev aldı. Burada başarılı işlere ve çalışmalara imza atan Kıvanç, ardından kendisine yapılan 5 yıllık sözleşmeyi reddetti ve Türkiye’ye geri döndü. BBC Türkçe’de yaptığı programlar, röportajlar, haber sunuşları, radyo tiyatroları ile adını daha da parlatmıştı. Kıvanç’ın o döneme kadar ki en büyük başarılarından biri olarak 17 yaşında dünyaca ünlü futbolcu Pele ile bir röportaja da imza atmıştı. 1955 tarihinde TRT Radyosu’na girdi. Burada uzun yıllar boyunca farklı programlarda sunuculuk, spikerlik ve yapımcı olarak çalıştı. Kendi deyimiyle "İstanbul Radyosu benim hayatımda gerçek olarak ilk işim değil ilk sevgimdir. Hayatta ilk yaptığım güzel şey, İstanbul Radyosunda konuşmak. 'Abi düzgün konuşuyorsun. Sen niye radyoda konuşmuyorsun?' dediler, girdim.” demişti. Eş zamanlı olarak zaman zaman TRT televizyonunda da görev alıyordu. Kıvanç, FIFA Dünya Kupası'nı televizyondan sunan ilk Türk spiker olarak da tarihe adını yazdırdı. Yaşamı boyunca 10 FIFA Dünya Kupası finalini radyo ve televizyondan seyircilere nakletti. Uzun yıllar TRT'de kültür-sanat, müzik eğlence programları da sunan Kıvanç, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramlarının da vazgeçilmez sunucusu oldu. Bayramlarda TRT Çocuk Şenliği'ni aktaran Kıvanç, geniş bir hayran kitlesine kavuştu. Harbiye Cemil Topuzlu ve İstanbul Spor ve Sergi Sarayı'nda da çok sayıda konser ve özel etkinliğin sunuculuğunu üstlendi.

Aktör ve yazarlık da yaptı

halit kıvanç

Türk televizyon ve radyoculuğunun gelişmesinde büyük payı olan Halit Kıvanç, birçok büyük başarıya imza atan, ödüllü bir isim aynı zamanda. 1989 yılında TRT’de başlayan ve uzun yıllarda beğenilerek izlenen Susam Sokağı’nda farklı sunumlar yapan Kıvanç, 1971 yılında yayınlanan “Maskeli Üçler” filminde aktör olarak da görev aldı. Özellikle spor ve futbola büyük ilgisi olan Kıvanç, bu alanda da önemli işlere imza attı. NTV’de yayınlanan "Halit Kıvanç'la Ustalar", NTV Radyo’daki "Mikrofonda Halit Kıvanç" ve NTV Spor'da "Futbol Bir Aşk" adlı programları ile spor camiasının büyük beğenisini kazandı. Papa ile röportaj yapan ilk Müslüman gazeteci olarak tarihe geçti. Bu büyük ve tarihi olayla ilgili olarak anılarında şunları söylüyordu: “Dört büyük Türk futbolcusu İtalya'da oynuyordu. Ben de İstanbul Ekspres gazetesindeyim, kalktım onlarla röportaja gittim. Onların oynadığı takım Papa'nın huzuruna çağırıldı. Ben de yanlarındayım. Korumalara rağmen Papa'nın yanına ulaştım, 'Siz barışı amaçlayan bir lidersiniz, ikimiz de aynı Allah'a inanıyoruz, ben bir Müslüman gazeteci olarak sizin elinizi öpmek istiyorum' dedim ve elini öptüm. Bana gümüş madalya hediye etti. Ertesi gün İtalyan gazetelerinde manşetlerdeydik, dünya tarihinde Papa'yla konuşan ilk Müslüman Türk gazeteci olarak. Türkiye'de ise yolda çevirdiler, 'Papa'nın eli öpülür mü' diye tepki gösterdiler."

Kıvanç, yazılı basın, radyo ve televizyondaki günlerini kaleme aldığı ve NTV Yayınları’ndan çıkan “Tele Safir” kitabının da yazarlığını yaptı. Burada Türk televizyonculuğunun tarihini ve burada geçirdiği günleri kaleme aldı. Bunun dışında anıları ve söyleşilerinin yer aldığı kitaplar da kaleme aldı. 1959-2006 arasında yazdığı kitaplarından ilki “Ve Allah Gazeteciyi Yarattı” (1959), sonuncusu ise “Ağlama Palyaço Makyajın Bozulur” (2006) adıyla okurlarla buluştu.

Ardında sayısız ödül bıraktı

halit kıvanç

Bir döneme damgasını vuran işlere imza atan büyük üstat ve duayen Halit Kıvanç, aynı zamanda ödüllerin adamı olarak da anılıyordu. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Türkiye Spor Yazarları Derneği ve farklı kurumların düzenlediği yarışmalarda, profesyonel kariyeri boyunca 1000’in üzerinde ödül alan Kıvanç, yine spor alanındaki çalışmaları ile de Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi tarafından Kariyer Dalında büyük ödülü kazandı. Kıvanç, 2005'te Altın Koza Film Festivali'nde Yaşam Boyu Onur Ödülü aldı.

Çok farklı uğraşları ve hobileri de bulunan Kıvanç, plak çalışmaları da yapmıştı. 1965-1974 yılları arasında farklı plak derlemelerinde sesiyle yer alan Kıvanç, bu plaklarda futbol maçların atılan gollerin sunumlarını yapmıştı. Bunun yanında 1974'te “Kıbrıs 74” adlı Kıbrıs Barış Harekatı'nın anlatımını içeren bir plakta da yine Kıvanç'ın sesi yer alıyordu.

25 Ekim 2022 tarihinde gözlerini yuman, Türk basınının efsane ismi Halit Kıvanç’ı büyük bir saygı ve özlemle anıyoruz.

 

 

YORUM YAP

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
11 + 9 =
Bu basit matematik problemini çözün ve sonucu girin. Ör: 1+3 için 4 giriniz.