Mars Yolculuğu Hakkında Merak Edilenler

Buradasınız

Yaşa 16 Haziran 2017

İnsanoğlu uzayın derinliklerinde yolculuk etmeye devam ederken, kısa bir süre içerisinde de komşumuz Mars’a ayak basacağız. Bir yandan Mars üzerinde koloniler kurulması düşünülürken, bir yandan da Kızıl gezegenin su, hava gibi insanoğlunun temel ihtiyaçlarını karşılayamayacak olması kafalarda soru işaretlerine neden oluyor. İşte Mars hakkında bilinmesi gerekenler.

Ay’dan Sonra Mars

Tarih öncesi dönemlerden günümüze kadar insanlığın merak ettiği en önemli sorulardan biri uzayda bizden başka hayat formlarının olup olmadığıydı. Gelişen teknoloji ile birlikte insanoğlunun yeni hedefi ise, yalnızca bu soruya cevap bulmak değil, uzaya açılarak, yaşanabilir diğer gezegenleri keşfetmek oldu. İnsanoğlu, ilk olarak galaksimizdeki büyük gök cisimlerinin yanında minicik olarak nitelediğimiz uydumuz Ay’a ilk adımını attı. Yaklaşık yarım asır sonra ise yeni hedef, en yakın komşularımızdan kızıl gezegen olarak da tanımlanan Mars oldu.

mars yolculuğu

Roma Savaş Tanrısı

Güneş’ten sonra dördüncü gezegen olan komşumuz, güneş sistemindeki ikinci en küçük gezegen. Adını Roma savaş tanrısından alan Mars, kırmızımsı görünümünden dolayı "Kızıl Gezegen" olarak da tanımlanmaktadır. Mars, karbondioksitten oluşan ince bir atmosferi olan karasal bir gezegendir.

roma savaş tanrısı

Şaşkınlıkla Karşılanan Proje

İnsanoğlu, Mars One projesi olarak adlandırılan proje ile Mars’ta kalıcı insan kolonisi kurma hayalini gerçekleştirmeye artık çok yakın. Başta tüm dünya tarafından şaşkınlıkla karşılanan ve daha neler dedirten proje, ilk olarak Hollandalı bir iş adamı olan Bas Lansdorp’un girişimi ile gündemdeki yerini aldı.

mars one

200 Bin Gönüllü

Mars’a gönüllü yerleşimci göndermeyi planlayan Mars One projesi, 120 ülkeden 200 bin adayın Mars’a gitmek için başvurduğunu duyurdu.  

mars projesi

İlk Araç 2020’de

Haziran 2012’de duyurusu yapılan Mars’a insan kolonisi kurma planı birkaç aşamadan oluşuyor. Ciddi meblağların kullanılacağı proje ekseninde ilk insansız uzay aracı 2020 yılında yollanacak. Gönderilen keşif aracı 2022 yılında Mars’ta yerleşme alanını seçecek. 2024’te 2500 kilogram yiyecek tedarik misyonu SpaceX Dragon ile başlatılacak.    Yalnızca bir yıl sonra 2025’te 6 ek Dragon kapsülü ile 2 yaşam ünitesi, 2 yaşam destek ünitesi ve 2 tedarik ünitesi gönderilecek.    

Mars one projesi

İlk Koloni Mars’a Varıyor

2026’da SpaceX Falcon Heavy dört kolonili ilk grubu gönderecek. İlk koloni 2027’de Mars’a varacak ve Dragon kapsülünü kullanacak. 2028 yılında 2. koloni grubu gönderilecek. 2035’te ise 20 koloninin Kızıl Gezegen’e ulaşacağı tahmin ediliyor.

SpaceX Falcon Heavy

Yolculuk Ne Kadar Güvenli?

Mars yolculuğunun ne kadar güvenli olacağı ve gönüllülerin yolculukta hayatta kalsalar bile gezegenin zor şartlarında nasıl yaşayacakları gök bilimciler tarafından halen tartışılmaktadır. Bunun yanında, gezegendeki yüksek radyasyon seviyesine dirençli uzay kolonileri ve araçlarının henüz geliştirilmediğinden de endişe edilmektedir. NASA ise, Mayıs 2012'de yaptığı açıklamada, "Mars yolculuğundaki radyasyonun astronotların uzun süreli bir görevde dayanamayacağı kadar yüksek olduğunu" belirtmişti.

marsa yolculuk

Görev Mars'a Zarar Verecek Mi?

Projenin Mars ortamına zarar vermemesi için özel adımlar atacak. Mars üssünde her şey geri dönüştürülecek, malzeme ve enerji sızıntısını en aza indirmek için enerji kullanımına dikkat edilecek.

mars projesi

Mars'a Gitmek Ne Kadar Sürüyor?

Mars’a yolculuk yaklaşık 7 ay sürmektedir. Ancak her yolculuğun kesin süresi, yolculuk kararının ne zaman alındığına bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Hem Mars hem de Dünya’nın yörüngeleri mükemmel bir dairesel yapıya sahip olmadığından, aralarındaki yolculuk süresi altı ila sekiz ay arasında değişmektedir.

marsa gitme süresi

Astronotlar Mars'ta Ne Yapacak?

Çalışma saatleri boyunca astronotlar üç temel görevi yerine getirmekle meşgul olacak: inşaat, bakım ve araştırma. İşlerin yanı sıra dinlenmek için zamanları olacak. Dünya’dan astronotlara su, oksijen ve yiyecek gönderilmeyecek, Kızıl Gezegen’in sakinleri tüm ihtiyaçlarını kendileri üretecek.

mars çalışmaları

 

YORUM YAP

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
5 + 7 =
Bu basit matematik problemini çözün ve sonucu girin. Ör: 1+3 için 4 giriniz.