İhtişamlarıyla Kendine Hayran Bırakan Dünyanın En Güzel 6 Opera Binası

Buradasınız

Yaşa 31 Temmuz 2019

 
Opera, tiyatro ve bale gösterileri çok eski zamanlardan beri sergileniyor. Opera binaları ise mimari yapılarıyla bulunduğu kentlerin tarzını ve kültürel geleneklerini yansıtıyor. Bazıları klasik Yunan ve Roma özelliklerine sahipken bazı opera binaları ise modern tarzlarıyla öne çıkıyor. 

İtalya’dan Çin’e, Rusya’dan Avustralya’ya, dünyanın dört bir yanında ihtişamlarıyla göz kamaştıran opera binalarını keşfetmeye ne dersiniz?

1. La Scala / Milano, İtalya
 


İtalya’nın Milano kentinde yer alan La Scala Opera Binası, tarihi görünümü ve eşsiz mimarisiyle ziyaretçilerine adeta bir görsel şölen yaşatıyor. 1778 yılında hizmete açılan La Scala, dünyaca ünlü opera binalarından biri. Opera binalarının çoğunda uygulanan kurallar, La Scala’da da bulunuyor. Seyircilerin kıyafetine özen göstermesi isteniyor, gösteri başladıktan sonra gelenler içeri alınmıyor ve tüm gösteriler gece yarısından önce sona eriyor. La Scala’da ayrıca bir tiyatro müzesi de yer alıyor.

2. Sydney Opera Binası / Sydney, Avustralya
 
Yapımı 14 yıl süren Sydney Opera Binası, 2007 yılında UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası Listesi'ne alındı. Danimarkalı bir mimarın tasarımı olan bu görkemli yapı, Sydney’in sembollerinden biri. Sydney Opera Binası’nda dünyanın dört bir yanından gelen sanatçılar gösterilerini sergiliyor. Yedi ayrı sahnesi bulunan binanın ziyaretçi kapasitesi ise yıllık yaklaşık 4 milyon. Yapımı, tahmin edilenden çok daha uzun süren binanın açılışı ise 1973 yılında Kraliçe II. Elizabeth’in katılımıyla gerçekleşti.

3. Bolşoy Tiyatrosu / Moskova, Rusya
 
Opera ve bale denilince akla ilk gelen yerlerden biri şüphesiz, Rusya. Başkent Moskova’da yer alan Bolşoy Tiyatrosu ise, birçok bale ve opera gösterisine ev sahipliği yapmış tarihi bir yapı. Rus mimarisinin önde gelen örneklerinden biri olan Bolşoy Tiyatrosu, 20 Ekim 1856’da Çar II. Alexander’in taç giyme töreninde açıldı. Uğradığı tahribatlar sonucunda 2011 yılında yaklaşık altı yıl sürecek olan bir bakıma girdi, sonrasında yeniden ziyaretçilere açıldı.

4. National Centre for the Performing Arts / Pekin
 
Çin’in başkenti Pekin’de yer alan bu modern yapının tasarımı Fransız Mimar Paul Andreu’ya ait. Yapımı altı yıl süren binanın maliyeti ise tam 300 milyon Euro. Dünyadaki en görkemli opera binalarından biri olan National Centre for the Performing Arts, 46 metre yüksekliğinde cam ve titanyumdan oluşan elips bir tavana sahip. Binada ayrıca 2 bin 400 kişilik bir opera, 2 bin kişilik bir konser ve bin kişilik bir tiyatro salonu bulunuyor. 

5. Palau de les Arts Reina Sofía / Valencia, İspanya
 
İspanya’nın doğu kıyılarında bulunan bu opera binasının tam adı, Kraliçe Sofia Sanat Sarayı. Etkileyici mimari yapısıyla dünyadan pek çok turisti çeken Kraliçe Sofia Sanat Sarayı, dünyanın en yüksek opera binası olma özelliği taşıyor. 1995 yılında yapımına başlanan ve 2005 yılında tamamlanan 14 katlı binada birçok salon bulunuyor.

6. Opera House / Oslo, Norveç
 
2003-2007 yılları arasında inşa edilen Operahuse, Oslo fiyordunun en uç kısmında bulunuyor. Suyun üzerinde benzersiz bir görüntü oluşturan bu yapı, at nalı şeklinde bir oditoryumun yanı sıra bin 100 adet oda barındırıyor. 1300 yılında inşa edilen Nidarosdomen Katedrali’nden sonra ülkedeki en büyük bina olan Opera House’un tüm duvarları 15 metre yüksekliğindeki camlarla kaplı. Norveç Ulusal Opera ve Balesi’ne ev sahipliği yapan binada aynı zamanda birçok Kuzey Avrupalı sanatçının eserleri de sergileniyor.  
 
Kaynak:

https://www.pettitts.co.uk/blog/best-opera-houses

YORUM YAP

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
5 + 15 =
Bu basit matematik problemini çözün ve sonucu girin. Ör: 1+3 için 4 giriniz.