Feminist Düşünceyi Geliştiren 5 Kadının Öyküsü

Buradasınız

Yaşa 10 Eylül 2020

Tarih boyunca kadınların toplumlarda göz ardı edildiklerini, ayrımcılığa ve eşitsizliğe maruz kaldıklarına tanıklık ediyoruz. Günümüzde de devam eden bu ayrımcılığı ortadan kaldırmak ve kadınların da toplumda söz sahibi olduğunu göstermek isteyen akımların başında feminizm geliyor. Feminizm hareketi içindeki bazı kadınlar, attıkları adımlar ve söylemleri ile kadın-erkek eşitsizliğinin boyutunu duyurarak feminist düşüncenin geniş kitlelere ulaşmasını sağladılar. Tarih içinde feminist düşünceyi geliştiren bu kadınların öykülerini sizler için derledik. 

Simone de Beauvoir

Modern dünyada kadının yerine yön veren ve feminist akımın geniş kitlelere ulaşmasına öncülük eden isimlerin başında birçok romanın yanı sıra eleştiriler ve felsefi denemeler kaleme alan Simone de Beauvoir geliyor. Simone de Beauvoir, “İnsan kadın doğmaz, kadın olur,” iddiasını ortaya attığı çalışmasıyla feminist hareketin gündemini belirledi. Ünlü filozof Jean-Paul Sartre ile yakınlığıyla da bilinen Fransız filozof ve yazar, ataerkil sistemi eleştirerek, kadının çalışmaktan alıkoyulduğunu ve bilinçli bir biçimde eve kapatıldığını savundu.

Marie Curie

1867’de Varşova’da dünyaya gelen Marie Curie, 1903 Nobel Fizik ödülünü alarak Nobel’i kazanan ilk kadını olarak tarihe geçti. Kimya alanında yaptığı çalışmalarla adını duyuran bilim insanı Marie Curie, kadınların akademik çevrelerde önünün açılması ve hak ettikleri yerlere gelmeleri konusundaki girişimleriyle adını tarihe yazdırdı. Kadının bilimdeki ve toplumdaki öneminin erkekler kadar önemli olduğunu savunan Curie, cinsiyetçi ayrımcılığa karşı dik duruşuyla kadın sorunlarına siyasilerin ve bilim dünyasının da eğilmesini sağladı.

Mary Wollstonecraft

1759’da Londra’da dünyaya gelen Mary Wollstonecraft, kadınların, erkek egemen düzen tarafından eğitimden uzak tutulduğunu ve engellendiğini ifade eden açıklamalarıyla feminist hareketin öncü isimleri arasında yer aldı. Feminizme ilişkin yazılmış en önemli kitaplardan biri olarak gösterilen ve İnsan Hakları Bildirgesi’ni temel aldığı ”Kadın Haklarının Gerekçelendirilmesi” adlı eserini 1792’de yayınladı. Wollstonecraft, yaşamı boyunca kadınların yeteneklerinin tıpkı erkekler gibi özgürce kullanabilmelerine dair çalışmaları ve söylemleriyle feminizmin gündemini belirledi.

Laurie Penny

İngiliz gazeteci, aktivist, yazar ve feminist Laurie Penny, 1986 yılında dünyaya geldi. İnternette feminizm hakkında yazmaya 19 yaşında başladı ve on yıldan biraz daha uzun bir süredir cinsiyet, kimlik, adaletsizlik ve erkeklerin feminizmdeki rolü tartışmalarındaki açıklamalarıyla günümüz feminizminin önemli bir sesi haline geldi. İngiltere'nin köklü geçmişe sahip gazetelerinden The Guardian'da çalışan Penny, radikal politika, protesto, dijital kültür ve feminizm hakkında yaptığı haberlerle tanındı. 2012'de İngiliz Medya Ödülleri'nde "Yılın Twitter Kamu Kişiliği" ödülünü kazandı ve "Penny Red" adlı bloğundaki yazıları dolayısıyla siyasi yazarlık dalında Orwell Ödülü'ne aday gösterilen en genç kişi unvanına sahip oldu.

Duygu Asena

Feminist düşünceyi geliştiren kadınlardan biri de ülkemizden. Gazeteci ve yazar Duygu Asena, uzun bir dönem feminizm denince ülkemizde akla gelen ilk isim oldu. 1987 yılında basılan ilk kitabı Kadının Adı Yok satış rekoru kırdı. "Dostluk da saygı da eşitlikle olur, anlamıyor musunuz? Eşitliğin olmadığı yerde ikisi de yok" sözleriyle kadının toplum içindeki yerine dikkat çeken Asena, Kadınca dergisinde başladığı ve ömrü boyunca sürdürdüğü kadın hakları mücadelesiyle kadınların bilinçlenmesine katkı sundu.

 

YORUM YAP

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
5 + 8 =
Bu basit matematik problemini çözün ve sonucu girin. Ör: 1+3 için 4 giriniz.