2023 Yılında Gezebileceğiniz Sergiler

Buradasınız

Yaşa 05 Şubat 2023

sergi, kültür, sanat, 2023, istanbul

Pandemi ile birlikte bir miktar sekteye uğrayan ve kapılarını bir süre kapatmak zorunda kalan sergiler, yavaş yavaş tekrar açılmaya başladı. 2022 yılı içerisinde çok sayıda ulusal ve uluslararası sergiye ev sahipliği yapan galeriler, 2023 yılı içerisinde de farklı etkinliklere sahne olacak. Biz de sanat severler için hazırladığımız bu yazımızda 2023 yılı içerisinde düzenlenecek sergilerden bir seçki hazırladık.

“Alamet-i Farika Sergisi”

sergi, kültür, sanat, 2023, istanbul

İstanbul BüyükŞehir Belediyesi Tiyatroları’nın tarihine bir yolculuk yapmak ve yıllar boyunca kullanılan aksesuarlar, kostümler ve afişleri görmek ister misin? Tiyatronun 108 yıllık tarihi boyunca tasarım alanında ödüllere sahip oyun afiş, aksesuar ve kostümlerin yer aldığı “Alamet-i Farika Sergisi” ziyaretini bekliyor olacak. Rumeli Hisarüstü-Aşiyan Füniküler Hattı Aşiyan giriş koridorunda sanatseverlerin ziyaretine sunulan sergi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Şehir Tiyatroları, bir asrı aşkın tarihinde kapalı gişe sahnelenmiş sayısız oyunundan sakladığı koleksiyonu İstanbullularla buluşturuyor. 15 Mayıs’a kadar açık kalacak olan sergide birçok farklı sanatçının ve yönetmenin de kostüm koleksiyonları sergileniyor.

 Karma Sergi, “Arkadaşım İçin”

sergi, kültür, sanat, 2023, istanbul

Sadberk Hanım Müzesi ve Ömer M. Koç koleksiyonlarından zengin mektup ve evrak çantaları seçkisi, aynı zamanda sergi kataloğunu da hazırlayan Hülya Bilgi küratörlüğünde Sadberk Hanım Müzesi’nde ziyaretçiyle buluşuyor. Osmanlı dericiliğinin ve işlemeciliğinin geldiği doruk noktayı gözler önüne seren, on yedinci yüzyıl sonlarından itibaren özellikle rotasını Osmanlı topraklarına çevirmiş Batılı diplomatlar ve tüccarlar için üretilen işlemeli mektup ve evrak çantalarının sergilendiği Arkadaşım İçin sergisi 10 Eylül 2022 – 31 Mayıs 2023 tarihleri arasında Sadberk Hanım Müzesi’nde görülebilir.

Bu sergi kapsamında Sadberk Hanım Müzesi ve Ömer M. Koç koleksiyonlarından zaman içinde birbirinden bağımsız olarak gelişen zengin içerikli iki eser grubu bir araya gelip ziyaretçinin ilgisine sunuluyor. Osmanlı deri işçiliğinin ulaştığı doruğun bir manifestosu olan, günümüze kadar bozulmadan ulaşıp sergilenen 91 çantadan 76’sı mektup, 15’i ise evrak çantasından oluşuyor.

Kaosun Eşiği

sergi, kültür, sanat, 2023, istanbul

Matt Clark tarafından kurulan Londra merkezli kolektif United Visual Artists (UVA), yaklaşık yirmi yıldır algının ve bilişselliğin doğasını araştırarak bizleri deneyimin evrenselliği ve sübjektifliği üzerine düşünmeye davet ediyor. UVA’nın neyin gerçek olduğuna dair algımızı değiştiren ve geliştiren değişik enstrümanlar yaratmak için yeni teknolojileri bünyesine katan yapıtları, heykel, performans ve mekâna özgü yerleştirmeler gibi çeşitli ifade araçlarını kapsar. Bu eserlerde ışık ve ses fiziksel materyallere dönüşür, mimari mekânlar yeniden şekil verilebilir hale gelir ve akışkanlaşır; zaman hızlanıp yavaşlar, belirsizlik içinde asılı kalmış gibi görünür. UVA’nın çalışmaları, bilinmeyen ve bilinemez olanla ilgili merakımızı uyandıran, şaşırtan ya da keyif veren şekillerde duyu organlarımızı tetikler. Form ve hareketin iç içe geçtiği performanslar olarak açımlanan Kaosun Eşiği’ndeki işler, bizleri kozmikten dünyeviye doğru bir yolculuğa çıkarır. Astronomi, kuramsal fizik, doğa olayları, sayısal kültür ve insan psikolojisi gibi çeşitli konuları baştan başa kateden UVA, insanın bilişsel kapasitesinin yapay zekâ yoluyla git gide artırıldığı bir çağda, bilgi ve anlam üretiminin sınırlarını araştırır. Sergi 27 Ağustos 2023 tarihine kadar ziyaret edilebilir.

Hibrit Mekanlar

sergi, kültür, sanat, 2023, istanbul

Borusan Çağdaş Sanat Koleksiyonu seçkisi Hibrit Mekanlar, Perili Köşk için özel olarak üretilmiş eserlerle birlikte, mimarinin perspektifinden “var olmayan”, sürekli olarak değiştiği için çok katmanlı bir karaktere sahip olan müze mekanını büyüteç altına alıyor. 2011’de “ofis içinde sanat merkezi” konseptiyle izleyicilere kapılarını açan Borusan Contemporary, yeni medya alanına yoğunlaşan Borusan Çağdaş Sanat Koleksiyonu ve sergileriyle farklı duyulara hitap eden sıra dışı görsel tecrübeleri Perili Köşk*’te izleyicilere sunmaya devam ediyor. Özellikle pandemi sırasında yeniden tartışmaya açılan “sanat için yeni alanlar neler olabilir?” sorusu, bir anlamda sanat kurumlarının fonksiyon ve kavramlarıyla dijital ulaşılabilirliğini gündeme getiriyor. Sergi, Perili Köşk’ün hibrit yapısını ele alarak mimarinin çağdaş sanat karşısındaki konumlarına odaklanırken çağdaş sanat ile güncel mimarlık arasındaki diyaloğu yoğunlaştırmayı hedefliyor.

Bir Avuç Güzel İnsan

sergi, kültür, sanat, 2023, istanbul

Dünyaca ünlü fotoğrafçı Ara Güler’in erken yaşlarda başlayan edebiyat merakından yola çıkarak fotoğraflamaya başladığı Türkiye ve dünyanın önde gelen edebi figürlerine ait portreleri içeren “Bir Avuç Güzel İnsan” başlıklı sergi, Ara Güler Müzesi’nde ziyaretçilerini bekliyor. Ara Güler’in fotoğrafladığı Türkiye ve dünyanın önde gelen edebi figürlerine ait portreleri içeren sergi, aynı zamanda Ara Güler’in edebiyatçılarla kurduğu dostluklara da ışık tutuyor. Müzeyi 2023 yılı sonuna kadar ziyaret edebilirsiniz.

Dijital Hayvanlar Alemi Sergisi

sergi, kültür, sanat, 2023, istanbul

Hayvanlar dünyasının nesli tükenmişleri ve zamane türleri, holografik ve dijital hayvanlar alemi sergisi DigiZoo ile Atatürk Kültür Merkezine geliyor. Ziyaretçilerini, dinozorlardan pandaya ilginç hayvanların dünyasında dijital bir deneyime çıkaracak sergi, Atatürk Kültür Merkezinde 14 Ocak’ta açıldı. Her yaşa hitap eden geniş bir içerik yelpazesine sahip Atatürk Kültür Merkezi, başta çocuklar olmak üzere hayvanların dünyasını keşfetmek isteyenlere benzersiz bir deneyim yaşatacak. Kültür ve Turizm Bakanlığının katkılarıyla hayata geçirilen holografik ve dijital hayvanlar alemi sergisi DigiZoo, dünyanın çeşitli coğrafyalarında yaşayan 30 hayvanı, doğal yaşam alanlarından koparmadan ziyaretçilerle buluşturacak. Sergi, aynı zamanda nesli tükenmiş hayvanları da daha yakından tanımaya imkân sağlayacak. Sergi yıl sonuna kadar açık kalacak ücretsiz olarak sergilenecek.

YORUM YAP

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
13 + 0 =
Bu basit matematik problemini çözün ve sonucu girin. Ör: 1+3 için 4 giriniz.