Kendi İşinin Patronu Olmak Ama Nasıl?

Buradasınız

Yaşa 04 Nisan 2016

“Amaaan milletin ağız kokusunu çekeceğime kendi işimi kurar, kendim için çalışırım.” diye düşünen insanların sayısı hiç de az değil. Fakat bazen şartlar, bazen motivasyon eksikliği bu düşünceyi hayata geçirmeye engel olabilir.

Kendi işini kurma yolunda olanların dikkat etmesi gerekenlerden bahsedelim istedik. Herkese hayırlı işler.

İş Ama Nasıl Bir İş?

Bu yaşınıza kadar gerek kişisel gerek profesyonel anlamda deneyimler kazandınız. Bir kere her şeyden önce bilmediğiniz bir işe girişmeyin. Fakat bunun yanında, hangi sektörlerin geleceği parlak, hangi alanlarda ihtiyaç eksikliği var, insanlara neyi nasıl sunacaksınız ki kâr elde edebileceksiniz, bunları iyice araştırmalısınız.

İş yerinizin lokasyonu da önemli bir konu. Örneğin kırtasiye dükkânlarının okulların çevresinde bulunması tesadüf değil. Çevredeki iş yerlerini de iyice araştırın, müstakbel rakiplerini tanıyın, kuracağınız işi nasıl etkileyebileceklerini değerlendirin.

İş yeri sahipleri, meslek odaları ve forumlar gibi kurmak istediğiniz işle ilgili bilgi alabileceğiniz her kaynağı değerlendirin, insanlarla iletişim halinde olun.

“N’aber Ortak?” Diyeceğiniz Kişiyi Seçmek Önemli

Tek başınıza mı iş kuracaksınız yoksa bir ortağınız olacak mı? Ortak seçimi çok önemli; çünkü yanlış kişi işlerin sarpa sarmasına neden olur. Ortak olacağınız kişi çok iyi bir dostunuz olabilir ama konu iş olduğunda durum farklıdır. Yeterince sorumluluk almayan ya da alanında yetkin olmayan biri ile ortak olmayın, bu yüzden de iş geçmişini iyice araştırıp çalışma prensiplerini bildiğinize emin olun.

Profesyonel Düşünün

Her işin altından kendiniz kalkamazsınız. Yasal işlemler için avukata, muhasebeciye, yatırım danışmanına veya insan kaynakları yöneticisine ihtiyacınız olabilir. Bütçenizi planlarken bu faktörleri de göz önünde bulundurun ve profesyonel insanlarla birlikte çalışın.

İş Planı Olmadan İşe Başlanmaz

İşiniz küçük ya da büyük olsun fark etmez. Başlarken elinizde ne vardı, gitmek istediğiniz yol ne, ne kadar sürede ne kadar gelir elde etmek istiyorsunuz, bunları yazacağınız bir iş planınız olsun. Bu hedefleri ise mümkün olduğunca gerçek verilere dayandırmaya çalışın.

Kredi Çekmeye Dair

Öncelikle iş alanınızla ilgili girişimci kredilerine ve devlet katkılarına bakın. Bankadan kredi çekecekseniz gelir-gider dengenizi bilmeniz, geri ödemeler için oldukça önemli. Oldu da bir aksilik çıktı, işler yolunda gitmedi. Böyle bir durumda QNB Sigorta’nın Kredi Ödeme Güvencesi Hayat Sigortası ile işler yolunda gitmese bile hem siz hem de kredi taksitleriniz güvence altında olur. Hayat bu belli olmaz, Kredi Ödeme Güvencesi ile aklınız kredi taksitlerinizde kalmasın, işinizde olsun.

YORUM YAP

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
8 + 6 =
Bu basit matematik problemini çözün ve sonucu girin. Ör: 1+3 için 4 giriniz.