Patronunuzu Kendinize Hayran Bırakın: 8 Adımda Etkili Sunum Yapmak

Buradasınız

Yaşa 27 Eylül 2019

 
Bir projeye imza atmak kadar onu pazarlamanın da ne kadar önemli olduğu tartışılmaz bir gerçek. İş dünyasında yükselmeyi hedefleyen bir çalışansanız bir gün muhakkak sizin de sunum yapmanız gerekecek. İyi hazırlanılmış etkili bir sunumun sizi, rakiplerinizden bir adım öne geçirerek kariyer basamaklarını hızla tırmanmanızı sağlayacağından şüpheniz olmasın. 

Ancak topluluk karşısında konuşmak kimileri için sıradan bir eylemken, kimileri için anksiyete tetikleyici bir aktiviteye dönüşebiliyor. Bu yazımızda topluluk karşısında etkili ve başarılı sunum yapmanın inceliklerini aktaracağız. İşte, teknik detaylardan beden diline herkesin sizi hayranlıkla dinlemesini sağlayacak etkili sunum tüyoları...

1. Muhakkak prova yapın
 


Prova yapmak, kusursuz ve etkili bir sunum hazırlamanın en önemli adımlarından biri. Sunum provası sayesinde hem eksiklerinizi son kez kontrol edebilir hem de topluluk önünde yapacağınız konuşmanın üzerinizde oluşturacağı baskıyı hafifletebilirsiniz. Provada sunumu önce içinizden, sonra yüksek sesle üçer kez okuyun. Bu tekrarlar sizin konuya tam anlamıyla hakim olmanızı ve sunum sonrası karşılaşacağınız sorulara hazırlıklı olmanızı da sağlayacaktır. Aynı zamanda, provalarla sunumun kaç dakika süreceğini de tespit edebilirsiniz.

2. Katılımcıların analizini yapın
 
Sunumunuzu takip edecek olan katılımcıların yaş aralıkları, bilgi seviyeleri ve yetkinlikleri yapacağınız sunuma yön verir. Katılımcılar konuya hakimse detay konusunda derinleşebilirsiniz ancak hazırladığınız sunum bir eğitim sunumuysa konu hakkında daha yüzeysel bilgiler vermeli; karmaşık ifadeler ve terminolojik terimler kullanmaktan kaçınmalısınız. 

3. Kendinize güvenin
 
Kendinize güvenmek, heyecanınızı kontrol altına almak ve katılımcılarınızı etkilemek için en önemli adımlardan biri. Sunuma başlarken kendinizi kısaca tanıtın. Eğer sunumunuz 20 dakikayı geçmeyecek uzunluktaysa bir iki cümle yeterli olacaktır. Katılımcılara sunumunuzun konusu ve amacı hakkında genel bilgiler vererek onları sunuma hazırlayarak işe başlayın. 

4. Beden dilinizi kullanın
 
İletişim kurarken söyledikleriniz katılımcılar üzerinde yüzde 10 etki sahibiyken, ses tonunuz ve vurgularınız yüzde 30, beden hareketleriniz ise yüzde 60 ise etkiye sahiptir. 
Beden dili kullanmak, söylediklerinizi daha ikna edici kılmanın yanı sıra, toplulukla bağ kurmanızı ve topluluğun sizi daha iyi anlamasını da sağlar. Beden dili dışında jest ve mimiklerinize, ses tonu ve vurgularınıza da dikkat edin. Katılımcılarla sık sık göz teması kurmayı da ihmal etmeyin.

5. Anlaşılır bir kurgu oluşturun
 
Konu akışının düzenli ve sunumda kullanacağınız slaytların ise sıralı olduğuna emin olun. 
Konuyu boğacak ayrıntılara girmeyin. Çok fazla bilgi verdiğiniz takdirde dinleyiciler hepsine hakim olamayacak ve kafa karışıklığı yaşayacaktır. Aynı sebeple cümlelerinizi de oldukça basit ve kısa kurarak ilerleyin. Argo sözcük ve teknik terimler kullanmaktan kaçının. 

6. Görsel ve işitsel materyaller kullanın
 
Yapılan araştırmalar, insan beyninin bilgiyi görsel yolla daha hızlı kavradığını ortaya koyuyor. Bu sebeple sunumunuzda bolca görsel kullanın. Slaytınız metin yoğunluklu olduğu zaman katılımcılar sizi dinlemek yerine metni okumaya odaklanacaktır. Katılımcıların sunuma odaklanmasını sağlamak içinse çarpıcı görseller ve akılda kalıcı sloganlardan faydalanabilirsiniz. Haritalar, diyagramlar, istatistikler, posterler, film kesitleri ve denek nesneler etkili bir sunum hazırlamanızda size yardımcı olacaktır. Ancak slayt hazırlarken gerektiği kadar animasyon kullanmaya dikkat etmelisiniz, aksi halde hiç de profesyonel olmayan bir izlenim yaratabilirsiniz.

7. Slaytları okunabilir hazırlayın
 
Küçük yazılarla oluşturulan slaytlar katılımcılarda dikkat eksikliğine sebep olur. Küçük
yazılar okuma güçlüğü yarattığını için katılımcıların, sunumu yalnızca sizin anlattıklarınızla dinlemesine ve bir süre sonra odaklanma sorunu yaşamasına neden olacaktır. Slaytta yazı büyüklüğünün 20-32 punto arasında, başlıkların ise 36-44 punto arasında olmasına özen gösterin. Sade bir tema seçimi yaparak ve kontrast renkleri eşleştirerek çok daha etkili bir sunum hazırlayabilirsiniz. 
 
8. İnteraktif bir iletişim kurun
 
Sunumu dinamik, iletişimi interaktif tutmak için konu geçişleri arasında katılımcılara sorular sorarak onların ilgisini toplayın. Sunum sonunda da yine dinleyicilerin sorularını cevaplayın ve sunumuzun kısa bir özetini yaparak vurgulamak istediğiniz noktaları bir kez daha hatırlatın. Son olarak aktif katılımları için dinleyicilere teşekkür edip alkışları toplamaya hazırlanın. 

Kaynak: 
https://www.turkedebiyati.org/sunum_nedir.html
https://www.princeton.edu/~archss/webpdfs08/BaharMartonosi.pdf
http://www.tubitak.gov.tr/sites/default/files/content_files/iletisim/sunum_el_kibabi.pdf
https://www.skillsyouneed.com/present/presentation-tips.html
https://www.articulatemarketing.com/blog/how-to-make-a-successful-presentation
https://yunusaksu.wordpress.com/teorik/1-etkili-sunum-nasil-hazirlanir/

 

YORUM YAP

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
8 + 4 =
Bu basit matematik problemini çözün ve sonucu girin. Ör: 1+3 için 4 giriniz.