İyi Bir İş Görüşmesi Nasıl Olur?

Buradasınız

Yaşa 04 Şubat 2016

iyi bir görüsme

İş dünyası için bir nevi görücüye çıkma olan iş görüşmesinin nasıl olması gerektiği hakkında bugüne kadar türlü türlü yorumlar yapıldı, önerilerde bulunuldu. Kimi dedi elinize kolunuza hâkim olun, beden dilinizle işvereni etkileyin, kimi bilmem ne renkte gömlek giyin, şu renk güven verir, şu iter vs.

Madem öyle, bizim de iş görüşmeleri hakkında söyleyeceklerimiz var. Söylüyoruz:

Bir Gün Öncesi

bir gün önce

Her şeyden önce sakin olun. Tamam, belki sizin için çok önemli bir fırsat, “o firma”nın iş başvurunuza dönüş yapmasını uzun zamandır bekliyordunuz ve sonunda mülakata çağırdılar. İş görüşmesinden önceki geceyi sınav öncesi gece gibi düşünün. Belki bir tık daha fazlası. Özgeçmişinizi düzenleyin, bahsetmeniz gerekenleri tekrarlayın, kendinize şans dileyin, “Olmazsa canın sağ olsun kendimciğim.” deyin, yatın, uyuyun.

Kalıpları Unutun, Doğal Olun

kalıpları unut

Davranış kalıpları bazı insanlara uyarken bazılarının yanından yöresinden geçmez. Örneğin “İş görüşmesinde samimi olun ama bir yandan da mesafenizi koruyun.” türündeki öneriler daha çok kafa karıştırıcı değil mi? Zaten ister istemez gerginiz biraz ya da heyecanlıyız, acaba çok mu cıvık oldum ya da soğuk muyum ki şimdi diye strese girmenin anlamı yok.

Kibar, insancıl ve güler yüzlü olmanız yeterli. Gülümsemek, tüm görüşmelere sıcaklık katar, aynı zamanda sizi de rahatlatır, sizin hakkınızda dikkat edilecek en güçlü referanstır.  Tam bu noktada QNB Sigorta’nın Gülen Yüzler Ferdi Kaza Sigortası ile diş bakımınızı ücretsiz yaptırarak gülüşünüzü daha da güzelleştirebilirsiniz, bizce bir göz atın :)

Asıl Odaklanmanız Gereken Kendinizi İfade Edebilmek

asııl odaklanmaznız

Muhtemelen size de sorulacaktır neden biz, neden siz, en zayıf yönleriniz, en büyük hayaliniz, vs. Kendinizden bahsetmeniz gereken soruları özgeçmişinizde vurgulamanız gerekenleri, deneyimlerinizi, sahip olduğunuz özellikleri işinize ve performansınıza nasıl yansıtabileceğinizi anlatmaya odaklanın. Açıklamalarınızı kısa ve net tutmaya özen gösterin. Başvurduğunuz firmayı neden seçtiğinizi ise size katacağı şeylerin odağında açıklayın. “Neden biz?” sorusu, aslında sektör ve şirket hakkında ne kadar bilgi sahibi olduğunuzu anlamaları için yöneltilen bir soru. İş görüşmesine gitmeden önce gerekli araştırmayı yapın. Görüşme işteş bir durumdur; nasıl işveren sizin özgeçmişinizi inceliyorsa siz de şirketi ve bugüne kadar neler yaptıklarını araştırmış olarak görüşmeye gitmiş olmalısınız.

Şans sizinle olsun.

YORUM YAP

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
2 + 8 =
Bu basit matematik problemini çözün ve sonucu girin. Ör: 1+3 için 4 giriniz.