İknanın Psikolojisi… Karşındakini Nasıl İkna Edersin?

Buradasınız

Yaşa 17 Eylül 2022

ikna, psikoloji, davranış, iletişim, ilişki

Günlük hayatta sıkça karşımıza çıkan ve hem iş hem de özel yaşantımıza yön veren temel davranış biçimlerinden biri olan ikna, doğru kullanıldığında başarının de en temel unsurlarından biri. Karşısındaki kişinin fikirlerini, düşüncelerini, eylemlerini ve kararlarını değiştirmeye ve yeniden düşünmeye razı etmek olarak ifade edilen ikna, iletişim dünyası içerisindeki en güçlü silahlardan da biri sayılıyor. İletişim uzmanları ve profesyoneller, farklı yöntemler kullanılarak başkalarını ikna etme yeteneğinin artırılabileceğini ve bu yolla özellikle iş dünyasında çok daha başarılı bir kariyere doğru geçiş yapılabileceğini söylüyorlar. Biz de bu yazımızda karşındakini nasıl ikna edebileceğine dair ipuçlarını seninle paylaşıyoruz.

İkna, zihinsel bir süreçtir

ikna, psikoloji, davranış, iletişim, ilişki

Karşındaki kişiyi ikna etme ve onun vardığı yargıları değiştirebilme, tamamen psikolojik ve zihinsel süreçleri içeren bir durumdur. Bunun için öncelikle iletişim kurduğun kişinin zihinsel direncini kırmak ve iki kişiyi ortak noktada buluşturmak önemlidir. Duyguların ve algının eşit düzeye çekilmesi için beden dili başta olmak üzere empati kurma, etkin dinleme, motive etme gibi iletişim becerilerinin kullanılması gerekir. Bu yolla karşıdaki kişinin kararını sorgulaması ve seninle aynı düzeye gelmesi sağlanabilir. İkna etmenin birincil kurallarından biri aynı anlayış ve seviyede duyguların birleştirilmesi ve zihnin sanki tek bir kişi gibi düşünmesini sağlamaktır. Bunu başarabilmek için de karşıdaki kişinin bilinmesi, tanınması, kararlarını neye göre ve nasıl verdiğinin anlaşılması gerekir.

Güven kurmak önemli

ikna, psikoloji, davranış, iletişim, ilişki

Genel olarak iletişimin ve özel olarak da iknanın en temel unsurlarından biri de güvendir. Bir kişi ancak güvendiği ve kendisini güvenilir bir ortamda hissettiği zaman kendisini açar. İkna süreci de bunun peşinden gelir. Güven ise açık olmaktan, açık iletişim kurmaktan, doğal ve sade olmaktan, içten davranmaktan kaynaklanır. Güvenilir bir insan portresi çizmek, iknanın temel psikolojisinin de en önemli parçalarından biridir. Bunun için sen de karşındakini ikna etmek için güvenilir bir insan portresi çizmeli ve bunu tüm karakterinle karşı tarafa hissettirmelisin.
 

Karşındakini çok iyi anlamalı ve dinlemelisin

ikna, psikoloji, davranış, iletişim, ilişki

İkna süreçlerini iyi yönetebilmek ve karşındakini dilediğin karara doğru çekebilmek için yapman gerekenlerden biri de itiraz noktalarını çok iyi çözmektir. Birçok kişi bunu bilinçli olmadan, sadece duygu ve düşünceleri ile yaparken kimileri de daha profesyonelce bir süreç izleyerek itirazlarla gerçekleştirir. Bunun için karşındakinin neden “hayır” dediğini çok iyi anlamalı, bunu anlayabilecek kesinlikte ve açıklıkta iletişim kurmalı ve ikna sürecini bunun üzerine kurmalısın. Bir kişinin neden “hayır” dediğini bildiğinde bunu “evet”e çevirmek çok daha kolay olacaktır. Zaman zaman bu bariyerin üstünden gelebilmek için geçmişe dair bazı bilgilere de sahip olman ve itiraz noktalarını doğuran unsurları bilmen de önemlidir. Bunun için, özellikle iş dünyasında yapacağın karşılıklı görüşmelere hazırlıklı gitmen ve bir miktar araştırma yapman faydana olacaktır. Aslında her itiraz, gerekli şartlar sağlandığında “evet”e dönebilecek bir ikna sürecini takip edebilir.

Seni nasıl dinlediğini ve anladığını anlamaya çalışmalısın

ikna, psikoloji, davranış, iletişim, ilişki

Herkesin beyni birbirinden farklı çalışır ve dinleme, anlama, algılama seviyeleri ve yetenekleri birbirinden farklıdır. Bu noktada karşındakini ikna edebilmek için sen de etkin dinleme denilen süreci takip etmeli, karşındakinin hareketleri, tepkileri ve verdiği karşılıkları, seni nasıl dinlediğini ve ne anladığını anlamaya çalışmalısın. Bir kayıt cihazı gibi sadece not alarak ve duyduklarını algılayarak değil, bir bütün olarak karşındakinin ne ifade etmeye çalıştığını anlamaya gayret etmelisin. Senin söylediklerinin ve anlatmaya çalıştıklarının karşı tarafa ne kadar ve nasıl geçtiğini çözmelisin. Bu yolla hangi yoldan gitmen gerektiğini ve nereye, ne kadar yüklenmen gerektiğini de rahatlıkla bulabilirsin.

İş birliğine açık olmalısın

ikna, psikoloji, davranış, iletişim, ilişki

Karşındaki kişi ile iş birliği yollarını açık tutarak da ikna etme sürecinde bir adım öteye geçebilirsin. İkna etmeye çalıştığın kişi tam anlamıyla senin getirmek istediğin noktada olmayabilir ancak onunla karşılıklı olarak iş birliği yapabileceğini ve ortak bir noktada buluşabileceğini belli ederek ikna etmen daha kolay olacaktır. Her iki tarafında belirli bir noktada buluşabileceği hissini verdiğin zaman, karşındaki kişi de önündeki perdeleri kaldıracak ve sana doğru bir adım atacaktır. Uyumlu olmak, inat etmemek, diretmemek ve güçlü bağlar oluşturmaya çalışmak ikna sürecinin temel parçalarından biridir.

YORUM YAP

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
1 + 2 =
Bu basit matematik problemini çözün ve sonucu girin. Ör: 1+3 için 4 giriniz.