Değişen İş Dünyasının Yeni Normali; GİG Ekonomisi

Buradasınız

Yaşa 21 Ocak 2021

Bağımsız (freelance) çalışanların veya kendi kendinin patronu olanların yarattığı bir model olan GİG ekonomisinin yükselişi sürüyor. Dijitalleşmenin yaygınlaşmasıyla ve özellikle de pandemi süreci ile birlikte daha fazla duymaya başladığımız kavram ile ilgili tüm merak edilenleri sizler için derledik.

GİG ekonomisi ya da modeli nedir?

Müzik endüstrisinden gelen bir terim olan ve “kısa süreli iş” anlamına gelen GİG, aslında yeni olmayan, yakinen bildiğimiz iş yapış biçimini tanımlayan bir terim. İnternetin beraberinde getirdiği iş yapış modellerini bir çatı altında toplayan bu terim, freelance platformların çoğalmasıyla serbest çalışanların oluşturduğu yeni ekonomiyi ifade ediyor.

GİG ekonomisi nasıl popüler hale geldi?

Bu modeli popüler hale getiren en önemli noktanın pandemi süreci ile birlikte değişmeye başlayan çalışma düzeni olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Dijitalleşmeyle birlikte tohumları atılan GİG ekonomisinin ABD’de yarım trilyon dolarlık bir hacme sahip olduğu öngörülüyor. Ülkemizde henüz emekleme aşamasında olan kavramın önümüzdeki 5 yıl içinde daha geniş bir kitleyi içine alacağı ifade ediliyor.

GİG ekonomisinde ağırlık hangi mesleklerde? 

Mobil uygulama aracılığıyla taksi hizmeti sunan sürücüler, sosyal medya fenomenleri, mobil uygulama üreticileri, yazılımcılar, yaşam koçları, grafik tasarımcılar, web sitesi tasarımcıları, sosyal medya uzmanları, video ve fotoğraf uzmanları, çağrı hizmeti sunanlar, online yabancı dil eğitimi veren kişiler GİG ekonomisinde öne çıkan meslekler olarak dikkat çekiyor. Dijitalleşmenin özellikle iletişim alanında sunduğu yeni çözümlerle birlikte GİG ekonomisine dahil olan meslekler artış gösteriyor.

Çalışanlar için hangi fırsatları sunuyor?

Hızlı, verimli ve ihtiyaca yönelik çözümler sunmaya yardımcı olan bu model sadece Amerika’da değil, global çapta da ivme kazanmaya devam ediyor. Serbest çalışan olarak maddi kazanç sağlayan kişiler, GİG modeli sayesinde farklı farklı platformlarda aynı anda var olabilme fırsatına erişirken, kendi zamanlarını yönetme ve kendi iş planlarını oluşturma şansına da sahip oluyor. Ayrıca bu modeli benimseyen çalışanlar, aynı anda birden fazla proje üzerinde çalışarak kazançlarını arttırabiliyorlar.

Şirketler için hangi fırsatları sunuyor?

GİG ekonomisi, sadece bireyler için değil, şirketler için de fırsatlar sunuyor. Model, şirket çalışanlarının elde ettiği emeklilik fonu, sağlık sigortası, tatil dönemleri gibi hakların şirketlerin gündeminden tamamıyla çıkmasına olanak sunuyor. Ayrıca şirketler, bulundukları bölgedeki yeteneklere erişmekle sınırlı kalmıyor, dünyanın dört bir yanından uzmanlığa sahip yetenekli çalışanlara da erişebiliyorlar.

Değişen dünyaya ayak uydurun ve riskleri hesaplayın

Pandemi dönemiyle birlikte artık hayatımızda her şey değişmeye başladı. Yeni normallerin yaşamın her alanında kendisini gösterdiği bugünler de iş dünyası da baştan aşağıya değişiyor. Bu değişimin içerisinde yerinizi almak ve ortaya çıkacak yeni riskleri hesaplamak için hayatınızı gözden geçirin ve akıllı adımlar atın.

İş hayatındaki herhangi bir olumsuzluğun ardından yeni bir iş bulma yahut daha iyi bir işe ulaşma şansınız her daim söz konusu. 10 yıl sonunda ödediğiniz primleri iade eden Akıllı Hayat Sigortası hakkında bilgi alarak, beklenmedik risklere karşı kendinizi ve sevdiklerinizi güvence altına alabilir, 10 yıl boyunca vergi avantajı elde edebilirsiniz.

 

YORUM YAP

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
3 + 5 =
Bu basit matematik problemini çözün ve sonucu girin. Ör: 1+3 için 4 giriniz.