30 Ağustos Zafer Bayramı'mız İçin Mutlaka Görmeniz Gereken 4 Yer

Buradasınız

Yaşa 30 Ağustos 2020

Yüzlerce yıldır süregelen Türk tarihinin en şanlı sayfalarından biri olan ve Türkiye Cumhuriyeti’nin de kurulmasına giden yolu açan Başkomutanlık Meydan Muharebesi, ilk kez Başkumandan Zaferi adıyla Ayfon’da, 1924 yılında kutlandı. Büyük zaferle yurdumuzdan düşmanları attığımız ve bağımsızlığımızı kazandığımız bu zafer, günümüzde 30 Ağustos Zafer Bayramı olarak kutlanıyor. Tarihimiz açısından büyük bir öneme ve anlama sahip olan bugünde sizler için 30 Ağustos Zafer Bayramı’nda mutlaka görmeniz gereken 4 yeri derledik.

Ankara 

Bu şanlı günü, 30 Ağustos Zafer Bayramı’nı, Başkomutanlık Meydan Muharebesi’nin başkumandanı ve ülkemizin kurucusu olan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ziyaret ederek kutlayabilirsiniz. Özellikle kurtuluş dönemi için büyük öneme sahip Ankara’da, eski meclis ve Anıtkabir’i ziyaret edebilirsiniz. Her yıl düzenlenen farklı törenler ile 30 Ağustos Zafer Bayramı’mızın büyüklüğünü ve sembolik önemini daha iyi anlayabilir, aynı zamanda günümüze kadar korunan ve sergilenen değerli eserleri de yakından inceleyebilirsiniz.

Çanakkale

30 Ağustos Zafer Bayramı’nın coşkusunu tüm kalbinizde hissedeceğiniz bir diğer bölge ise Çanakkale’de yer alan ve 1973 yılında kurulan Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı’dır. Bu büyük ve şanlı güne giden yolu açan ve Kurmay Yarbay Mustafa Kemal Atatürk’ün ilk kez tarih sahnesine çıktığı Çanakkale, Türk milletinin yüzünü zafere doğru döndüğü yerlerden biridir. Hem karada hem de denizde yapılan savaşların yerlerini ziyaret edebilir, sayısız şehitliği ve müzeyi ziyaret edebilirsiniz. 30 Ağustos zaferi için atılan ilk adımlardan birine yerinde şahit olabilirsiniz.

Samsun

Bağımsızlığımızın en büyük sembollerinden biri de kesinlikle Bandırma Vapuru’dur. 30 Ağustos Zafer Bayramı’nı Samsun’da kutlayarak unutulmaz anılar biriktirebilirsiniz. 1999 yılında Samsun Valiliği tarafından tekrar yapımına başlanan Bandırma Vapuru, 2001 yılından bu yana müze olarak ziyaretçilerini ağırlıyor. Mustafa Kemal Atatürk’ün ve gemi mürettebatının balmumu heykellerinin de bulunduğu vapur, aynı zamanda müze statüsünde. Vapurda Mustafa Kemal Atatürk’ün yatak odasının yanı sıra balmumu heykelleri ve geniş bir sergi alanı da bulunuyor.

Sivas

Milli mücadele denilince akla gelen bir diğer şehrimiz ise Sivas’tır. 30 Ağustos Zafer Bayramı’nı 1892 yılında Sivas Lisesi olarak yaptırılan ve 1981 yılına kadar eğitim vermeye devam eden daha sonra ise Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi’ne çevrilen tarihi binada kutlayabilirsiniz. 30 Ağustos zaferine uzanan yolda önemli duraklardan biri olan ve Anadolu’da bağımsızlık ateşinin yakıldığı, bu ateşin de İzmir’de düşmanın denize dökülmesine kadar yandığı Sivas’ta tarihin izlerini sürebilirsiniz.

YORUM YAP

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
1 + 0 =
Bu basit matematik problemini çözün ve sonucu girin. Ör: 1+3 için 4 giriniz.