Everest'e Tırmanmak Daha Kolay: Zam İstemek

Buradasınız

Yaşa 17 Mayıs 2016

Everest'e Tırmanmak Daha Kolay: Zam İstemek

İş performansınıza göre maaşınızın az olduğunu ve bir süredir patronunuzdan zam istemeyi düşünüyorsunuz. Fakat bu hiç de kolay değil, doğru mu? Kim bilir kaç gece “Yarın kesin istiyorum.” diye yatağa yattınız ya da ayna karşısında alıştırma yapıp işe gittiniz ama olmadı. Zam istemek neden bu kadar zor? Bunun en büyük sebebi açgözlü gibi görünme tedirginliği.

Peki, zam istemek için nasıl taktikler geliştirmelisiniz? Bunun için birçok yöntem var ama en başta yapmanız gereken, kendinizi düzgün bir şekilde ifade edebilmeniz. Bakalım nasıl olacak bu işler?

Araştırma Yapın, Bilgi Toplayın

Çalıştığınız sektörde sizinle aynı pozisyona sahip kişilerin maaşları ile ilgili bilgi toplayın. Gerçekten maaşınız ortalamaya göre düşük mü? Maaş talebinizin gerçekçi olup olmadığını önce kendinize, sonra da patronunuza kanıtlayabilmeniz için gerekli bir ön hazırlık.

Zam İsteğinizi Mantıklı Gerekçelerle Anlatın

“Paraya ihtiyacım var.” diyerek konuşmaya başlamak hem mantıklı hem de kibar bir yöntem değil. Kime sorsanız paraya, en azından daha fazla paraya ihtiyacı var çünkü. Sizi zam talebinde bulunma konuşması yapmaya iten gerekçeleri anlatmalısınız. Yaptığınız maaş araştırması, şirkete kazandırdıklarınız, aldığınız inisiyatifler (umarız vardır), müşterilerin memnuniyeti, geliştirdiğiniz ürünler veya fikirler konuşmanızın ana çatısını oluştursun. Fakat bunları söylerken “Ben mükemmelim, ben olmasam şirket batar.” havasına bürünmeyin. Tüm bu gerekçeleri değerlendirdikten sonra zam istemeye karar verdiğinizi ifade edin ve uzun raporlarla bunları sunmak yerine, mümkün olduğunca kısa sürede derdinizi anlatın.

Mızmızlanmayın, Olumlu Olun

Zam isterken koşulların kötü olmasından şikâyet edip, endişelerinizle patronunuzu boğmayın. Kibar olun, duruşunuzu bozmayın ve gerekçelerinizi sakince ifade edin.

Kendinizi Patronunuzun Yerine Koyun

Siz patron olsaydınız neden maaşınıza zam yapardınız? Bunu düşünün. Performansınız yüksek olduğu için mi, herkesten daha hızlı bir şekilde işleri toparladığınız için mi, müşterilerle kurduğunuz başarılı ilişki yüzünden mi? Konuşmanızın çizgisini bu noktalarla belirleyin.

Doğru Zaman Ne Zaman?

Genellikle yılın sonlarında -ki yılın başları da oluyor bu aynı zamanda- maaşlara zam yapılır. Fakat şirketinizde işten çıkarmalar, bozulan sözleşmeler, küçülmeler, iş kayıpları gibi durumlar yaşanıyorsa bu dönemde zam istemeyin. “Aksilikleri biliyorsun, böyle bir zamanda zam istemek ne kadar doğru?” sorusuyla karşılaşabilirsiniz çünkü.

Hayır mı? Neden ki?

Elinizden geleni yaptınız, kendinizi düzgün bir şekilde ifade ettiğinizi düşünüyorsunuz ama patronunuzun zam isteğinize karşı cevabı “Hayır!” oldu. Sakin kalmaya devam edin ve maaşınıza zam yapması için sizden neler beklediğini, eksik bulduğu yönlerinizin neler olduğunu sorun. “Zam yoksa çeker giderim.” söylemi, dönüşü olmayan bir yola sokar sizi. En iyisi sinirlenmeden zammınızı almak için neler yapmanız gerektiğini sormaktır. Sonraki adım ise performansa dayalı prim, ek ücretler veya yan haklarla ilgili konuşma yapmak olabilir.

Her şeye rağmen gerçekten hak ettiğiniz halde maaşınıza zam yapılmıyorsa ve bunun mantıklı bir sebebi yoksa başka iş aramaya başlayın. Çünkü haksızlığa boyun eğmek haksızlığı besler ve siz yem olmak için bu dünyaya gelmediniz!

YORUM YAP

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
1 + 3 =
Bu basit matematik problemini çözün ve sonucu girin. Ör: 1+3 için 4 giriniz.