Zamandan Nasıl Tasarruf Sağlarsın?

Buradasınız

Yaşa 31 Ekim 2022

zaman, vakit, saat, tasarruf, zaman yönetimi

Hepimizin, hayatlarımızda sahip olduğumuz en değerli şeylerden biri zaman. Parayla satın alınamayan ve alternatifi yaratılamayan zaman, herkes için aynı ölçüde olmasına rağmen farklı akmaya devam ediyor. Günümüzdeki hızlı hayatı düşündüğümüzde birçoğumuz zamanın yetersizliğinden ve azlığından bahsediyoruz. Zamanı uzatmak ya da çoğaltmak mümkün değil ancak günlük rutinlerinde bazı küçük değişiklikler yaparak zamandan tasarruf etmek mümkün. Dünya Tasarruf Günü’nde zamanını nasıl daha iyi yönetebileceğine ve ondan nasıl tasarruf edebileceğine dair birkaç öneri hazırladık.

Önce hayat tarzını gözden geçirmelisin

zaman, vakit, saat, tasarruf, zaman yönetimi

Zamanı doğru yönetebilmek ve ondan tasarruf edebilmek için öncelikle kendi yaşantını gözden geçirmeli ve gerekli değişiklikleri yaparak deyim yerindeyse kendini daha sağlam ve kuvvetli hale getirmek zorundasın. Zamanı daha etkili ve verimli kullanabilmek için kendini iyi hissetmen ve motivasyonunu artırtman önemlidir. Bunu sağlamak için de yeterli derecede uykunu almalı, doğru ve dengeli beslenmeli, düzenli spor ve egzersiz yapmalı, dinlenmeli, zihnini boşaltacak hobiler edinmeli, sosyal yaşantına dikkat etmelisin. Bunları hayatının rutinleri haline getirdiğinde zamanı da doğru yönetebilmek için ihtiyaç duyacağın enerjiyi kendinde bulacaksın. Unutma, hayatında bir şeyleri düzene sokmanın ilk adımı sağlıktır. Ruhsal ve fiziksel olarak sağlıklı bir hale geldiğinde her şey daha kolay olacaktır.

Erteleme huyundan hemen uzaklaşmalısın

zaman, vakit, saat, tasarruf, zaman yönetimi

Zamanını kötü kullanmanın ve ne yaparsan yap ondan tasarruf edememenin en büyük sebeplerinden biri erteleme huyudur. Günlük yaşamlarında, iş ve özel hayatlarında ertelemeyi bir rutin haline getirmiş olan kişiler için hiçbir iş zamanında bitmez, uzar gider ve sonu gelmez. Bir işi o anda yapabiliyorsan ve yapman gerekiyorsa hemen yap. Ertelediğin basit bir iş olsa bile daha sonrasında büyüyerek karşına çıkacak ve zamanını çok daha fazla çalacaktır. Bir şeyleri ertelemeyi kestiğinde zaman yönetimini de çok daha iyi yapabildiğini göreceksin. İşlerini aklında ya da ajandanda tutmak yerine onları yapmayı ve ertelememeyi tercih ettiğinde zamandan tasarruf etmeye de başlayacaksın.

Evet ya da hayır demeyi öğrenmelisin

zaman, vakit, saat, tasarruf, zaman yönetimi

Zamanın senin isteğin dışında akmasının en önemli nedenlerinden biri de sana yüklenen, planın dışında olan, beklenmeyen işlerdir. Bu noktada günlük planın dışında olan ve sana gelen yeni isteklere “evet” ya da “hayır” demeyi öğrenmelisin. Bunların ne kadarının gerekli olduğuna bakarak hangisini planların içine alacağına ya da hangisini reddedeceğine karar vermelisin. Örneğin bir işe “Hayır” demek yerine, “Belki”, “Bunu yapabilirim” ya da “Bakacağım” dediğinde, karşındakinin beklentiye girmesine sebep olabilirsin. Bunun yerine direkt reddetmek çok daha mantıklı olacaktır. Zamanının yönetimini kendi eline almak ve tüm süreçleri kendin yönetmek için evet ve hayırları yönetebilmelisin.

Planlama çok önemli 

zaman, vakit, saat, tasarruf, zaman yönetimi

Kendine günlük, haftalık ya da aylık planlar yapmak da zamandan tasarruf sağlamana yol açacaktır. Bir gün öncesinden bugün ne yapacağını, hangi sırayla yapacağını, hangisinin ne kadar vakit alacağını bildiğinde çok rahat hareket edebilir ve zaman yönetimi yapabilirsin. Bir ajanda al, her şeyi buna not et, planlamanı yap ve gün içerisinde öncelik sırasına göre işlerini planla. Bu yöntemle 24 saatlik dilim içerisinde hangi anların ve zamanların boş kalacağına kendin karar verebilirsin.

Dijital dünya ile hayatını dengelemelisin 

zaman, vakit, saat, tasarruf, zaman yönetimi

Birçoğumuz için kendimizi içerisinde kaybettiğimiz dijital dünya, günlük zamanımızın büyük bölümünü alan bir alan. Sosyal medya başta olmak üzere ekranlara bakarak geçirdiğimiz her bir an, aslında zamanımızdan da çalıyor. Gün içerisinde, iş ya da eğitim amaçlı olarak sıkça kullandığımız cep telefonu, tablet gibi dijital cihazlar, evde televizyonun da eklenmesi ile birlikte ciddi ölçüde zamanımızı çalan unsurlar. Bir nevi hayatımızı, sağlığımızı ve zamanımızı sömüren bu unsurlardan uzak durmak da zaman tasarrufu sağlamanın en önemli yollarından biri. Gün içerisinde, zorunlu olduğun anlar dışında kendine dijital cihazlar ve ekranlar için bir süre belirle ve buna sadık kal. Geriye ciddi ölçüde bir zaman diliminin sana kaldığını gördüğünde ne kadar doğru karar verdiğini de göreceksin.

Kronometre kullanabilirsin

zaman, vakit, saat, tasarruf, zaman yönetimi

Zamanın nasıl akıp gittiğini anlamak ve onun üzerindeki hakimiyetini artırmak için arada sırada kronometre de kullanabilirsin. Günlük olarak yaptığın rutin işler için gereğinden fazla vakit harcamamak ve zamanını daha doğru kullanmak için saniye ve dakikaları ölçebilirsin. Bu yöntemle kafandaki zaman planının dışına çıkmadan çok daha rahat şekilde hareket edebilirsin.  

YORUM YAP

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
4 + 5 =
Bu basit matematik problemini çözün ve sonucu girin. Ör: 1+3 için 4 giriniz.