Migren Botoksu Nedir, Nasıl Yapılır?

Buradasınız

Sev 17 Kasım 2022

migren, botoks, sağlık, tedavi, baş ağrısı

Migren, baş ağrısının en sık görülen türlerinden biridir ve bu sorunu yaşayan hastaların yaşam kalitesini büyük ölçüde düşürmektedir. Migren tedavisinde birtakım ilaçlar ve alternatif tıp uygulamaları bulunsa da son dönemlerde popülaritesini arttıran migren botoksu oldukça konforlu bir yöntem olarak ön plana çıkıyor. Migren botoksu migren ataklarını önleme noktasında etkili bir tedavi yöntemi. Migren botoksu nedir, nasıl yapılır? Merak ediyorsan yazımıza geçelim. 

Migren botoksu nedir? 

migren, botoks, sağlık, tedavi, baş ağrısı

Migren botoksu aslında eski bir uygulamadır ve uzun yıllardır migren tedavisinde kullanılmaktadır. Migren şiddetine göre hastada bulantı, kusma, ışığa ve sese karşı duyarlılık geliştirebiliyor. Uzmanlar hastalarda belirlenen bölgelere botoks enjekte ederek kas ve sinirler arasında iletişimsizlik sağlıyor ve ağrıların azalmasına yardımcı oluyor. Ancak botoks uygulaması yalnızca uygulanan bölgede etkili oluyor. 

Migren botoksu nasıl yapılır? 

migren, botoks, sağlık, tedavi, baş ağrısı

Migren botoksu bir uzman eşliğinde yapılabilen bir uygulamadır. Uzmanlar bu işlemin hastaların kendi kendine veya bu konuda uzman olmayanlara uygulatmaması gerektiğinin altını çiziyor. Migren botoksu tedavisinde küçük iğneler kullanılıyor ve belirlenen bölgelere botoks enjekte ediliyor. Standart migren botoksunda 33 noktada botoks enjeksiyonu yapılıyor. Ancak tek seansta uygulama kapsamına hekim karar veriyor. Ağrı durumuna göre uygulama yapılan nokta sayısı azalıyor veya artabiliyor. 

Migren botoksu kimlere uygulanabilir? 

migren, botoks, sağlık, tedavi, baş ağrısı

Migren botoksu uygulamalarının gerçekleştirilmesi için hastanın en az 2 migren atağı geçirmesi ve bu ağrının süresinin 10 günü aşması gerekiyor. Ağrı oranının hastanın hayat kalitesini düşürecek derecede şiddetli olması da botoks uygulamasının gerekliliğinin bir göstergesi. Migren botoksunun 18 yaş altı hastalara, kas hastalığı olan kişilere, hamile ve emziren kadınlara uygulanmaması gerekiyor. 

Migren botoksunun avantajları nelerdir? 

migren, botoks, sağlık, tedavi, baş ağrısı

Migren atakları kişinin sosyal yaşamının ve iş hayatının kalitesini doğrudan etkileyen bir rahatsızlık olarak karşımıza çıkıyor. Ağrının şiddetine göre hastalarda bulantı, kusma, uyku hali, ışığa ve sese karşı duyarlılık gelişebiliyor. Migren tedavilerinde kullanılan ilaçların etkileri kısıtlı kalıyor ve yan etkileri hastalarda farklı hastalıkları tetikliyor. Bu noktada migren botoksu hastaların genel sağlığı ve hayat standartlarının iyileştirilmesi için büyük önem taşıyor.  

Migren botoksu etkisini ne zaman gösterir?

migren, botoks, sağlık, tedavi, baş ağrısı

Migren botoksu uygulamalarının etkisi hastadan hastaya değişiklik gösterebiliyor. Bu noktada ağrının şiddeti ve hastanın tedaviye verdiği yanıt oldukça önemlidir. Migren botoksu uygulaması ortalama 15 gün içerisinde hastalarda etkisini gösteriyor. Tedaviye yanıt vermekte zorlanan hastalarda ise botoks uygulaması migren aşısı ile birlikte uygulanıyor. 

Migren botoksu uygulaması ne sıklıkla uygulanmalıdır?

migren, botoks, sağlık, tedavi, baş ağrısı

Migren botoksu tedavisi ilk yıl 4 ayda bir olacak şekilde uygulanıyor. Migren hastaları yıl içerisinde bu işleme toplamda üç defa maruz kalıyor. Ancak bu süreler migren ataklarının şiddeti, hastanın durumu ve hastalığın seviyesine göre değişiklik gösterebiliyor. 

Migren botoksunun yan etkileri nelerdir?

migren, botoks, sağlık, tedavi, baş ağrısı

Migren botoksunun ciddi yan etkileri bulunmasa da birtakım küçük reaksiyonlar görülebiliyor. Enjeksiyon yapılan bölgede alerjik reaksiyonlar, hafif ağrı veya kanama görülebiliyor. Ayrıca uzun süreli uygulamalarda vücut botoksa karşı antikor da üretebiliyor. Dolayısıyla uygulamanın etkisi zaman içerisinde azalabiliyor. 

 

YORUM YAP

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
4 + 1 =
Bu basit matematik problemini çözün ve sonucu girin. Ör: 1+3 için 4 giriniz.