Menopoz Nedir ve Belirtileri Nelerdir?

Buradasınız

Sev 18 Ekim 2018

Kadınlar genellikle 47 ile 50 yaş arasında menopoz sürecine girer. 18 Ekim’de kutlanan Dünya Menopoz Günü dolayısıyla kadınların menopozla ilgili yaşadığı korkuları, menopozla birlikte geçirdiği değişimleri ve bu ruhsal süreci sizler için derledik.

Menopoz Nedir?

Kadınların regl döneminin doğal yollarla bitmesiyle ve yumurtalıklarının işlevinin sona ermesiyle başlayan süreç menopoz olarak adlandırılır. Bu sürecin başında progesteron ve östrojen hormonları yavaşlamaya başlar ve zaman ilerledikçe tamamen durur. Bir yıl süre içinde hiçbir şekilde regl olmamış ve yaşı menopoz dönemine uygun olan kadınlar, menopoza girmiş sayılır.

Menopoz Belirtileri Nelerdir?

Menopoz sürecinde kadınlar birçok farklı belirti yaşar. Aniden basan terlemeler, regl düzensizlikleri, yorgunluk, sık sık idrar yapma isteği, cinsel açıdan isteksiz olma, göğüslerde aşırı hassasiyet, ani ruh değişimleri, uyku bozuklukları menopozun belirtileri arasında sayılabilir.

Menopozla Birlikte Vücutta Yaşanan Değişimler

Menopoz sırasında, östrojen hormonunun işlevinin azalması ve zamanla bitmesiyle başta genital bölge olmak üzere vücudun birçok yerinde değişim süreci başlar. Menopoz döneminde genital organlardaki tüylenmede azalma, yumurtalıklarda ve rahimde küçülme, rahim iç duvarlarında kalınlaşma, idrar kesesinde küçülme, idrar kaçırma, ciltteki kırışıklıklarda artma, yüzdeki tüylenmede çoğalma, koltuk altı tüylenmede azalma, boyda kısalma, kemik erimesi, meme başlarında küçülme, memede sarkma ve yumuşama, kabızlık, ishal gibi değişimler görülebilir.

Menopoz Sürecini Kolay Atlatmak Mümkün!

Menopozu kabullenmek ve bunun doğal bir süreç olduğunu bilmek, onunla baş etmenin en temel kuralları arasında yer alıyor. Sonuçta her kadın menopoz dönemini yaşıyor, anlayacağınız yalnız değilsiniz.

Daha Sorunsuz Bir Menopoz İçin Neler Yapabilirsiniz?

  • Düzenli beslenme tarzı oluşturun ve egzersiz yapmaya gayret gösterin. Menopoz sürecinde östrojen hormonunda meydana gelen değişimler kilo almanıza sebep olabilir. Kilo alarak birçok hastalığa davet çıkarmak yerine düzenli beslenme ve sporla birlikte yaşam kalitenizi artırabilirsiniz. Ayrıca QNB Sigorta’nın Uzun Süreli Hayat Sigortası’ndan faydalanarak hem kendinizi hem de sevdiklerinizi koruma altına alabilirsiniz.  
  • Menopoz süresince günlük D vitamini ve kalsiyum alımınızı çoğaltmaya dikkat edin.
  • Bitkisel kaynaklı östrojenler olan fitoestrojenler, menopoz döneminde yaşanan şikayetlerin azalmasına yardımcı olur ve hormonları dengeler. Soya ürünlerinde, baklagillerde, keten tohumunda bulunan fitoestojenleri bol miktarda tüketmeye özen gösterin.
  • Menopoz sadece fiziksel olarak değil, aynı zamanda ruhsal olarak da birçok değişimi beraberinde getirir. Bu yüzden mümkün olduğunca stresten uzak durmaya, etrafınızdaki pozitif olaylara odaklanmaya çalışın.
  • Jinekolojik muayenelerinizi aksatmayın. Yaşadığınız süreçle ilgili aklınızı kurcalayan bütün soruları çekinmeden doktorunuza iletin.
  • Ailenize ve dostlarınızla iletişim halinde olun. Çekinmeden onlarla konuşun ve psikolojik destek almak istiyorsanız mutlaka bir uzmanla görüşün.

 

YORUM YAP

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
5 + 6 =
Bu basit matematik problemini çözün ve sonucu girin. Ör: 1+3 için 4 giriniz.