İkiz Bekleyen Hamilelerin Dikkat Etmesi Gerekenler

Buradasınız

Sev 10 Ağustos 2022

ikiz, bebek, hamile, anne, anne adayı, kadın

Bir kadın için dünyanın en güzel zamanlarından biri olan hamilelik dönemi boyunca dikkat edilmesi gereken birçok farklı etken mevcut. Doktor kontrolü altında hamilelik dönemi boyunca bu etkenlere dikkat eden anne adayları, çok rahat ve sağlıklı bir gebelik süreci geçirebilirler. Özellikle ikiz bebek bekleyen anne adayları içinse odaklanmaları gereken noktalar bir miktar daha farklılık gösterebilir. Tıp dilinde çoğul gebelik olarak da tabir edilen bu dönemi ve anne adaylarının dikkat etmesi gereken noktaları bu yazımızda bulabilirsin.

İkiz hamilelik nedir?

ikiz, bebek, hamile, anne, anne adayı, kadın

Kadınların doğum sürecinde sıkça yaşadıkları bir durum olan çoğul gebelikler, bebek sayısının iki ya da daha fazla olması durumuna verilen genel isimdir. Çoğul gebeliklerin büyük bir bölümü ise ikiz gebelik olarak yaşanır. İkiz gebelikler de tek yumurta ya da çift yumurta ikizi olarak kendi içinde ayrılırlar. Döllenmiş tek bir yumurtanın ikiye bölünmesi ile oluşan duruma tek yumurta, iki yumurtanın iki farklı sperm ile döllenmesine çift yumurta ikizleri adı verilmektedir. 4 ya da daha fazla çocuğa sahip olan ya da 35 yaş üzerindeki kadınlarda ikiz hamilelikler daha fazla görülmektedir. Yine anne adayının kilosu ve boyu da ikiz gebelik üzerinde etkilidir. Uzun boylu ya da daha kilolu kadınlarda ikiz gebelik görülme olasılığı daha fazladır. Yine ek olarak genetik olarak ailesinde ikiz gebelik görülen anne adaylarında bunun tekrarlama olasılığı da yine yüksektir.

Kontrollerin daha sık yapılması gerekebilir

ikiz, bebek, hamile, anne, anne adayı, kadın

İkiz gebelikler, normal gebeliklerden biraz daha farklıdır ve doktor kontrollerinin normalden biraz daha sık yapılması gerekir. Düzenli kontrol yapılmaması ikiz gebeliklerin belirli bölümlerinde bebeğin anne karnında ölmesi gibi sonuçlar doğurabilir ve gebeliğin ilk zamanlarında ikiz olarak başlayan hamilelik, tek olarak devam edebilir. Düşük riski oldukça fazla olduğu için kontrollerin asla kaçırılmaması önemlidir. Yine diğer bir risk faktörü de erken doğumdur. İkiz gebeliklerde gebelik süreleri ortalama 36 haftadır. Prematüre doğumlar yine bu gebelikte sıkça öne çıkan risklerden biridir. Mutlaka bebek gelişimleri yakından takip edilmeli ve erken doğum riskini tetikleyecek durumlara dikkat edilmelidir. İkiz gebeliklerin yüzde 60’ında 37. haftadan önce doğum gerçekleşmektedir. Bunun için düzenli doktor kontrollerine gidilmesi çok önemlidir.

Hormonların fazlalığı

ikiz, bebek, hamile, anne, anne adayı, kadın, emzik

Gebelik döneminde anne adaylarının vücutlarında hormon değişikliği görülmesi sıkça yaşanan ve oldukça da normal bir durumdur. İkiz gebeliklerde ise hormonların olağandan biraz daha fazla artması da hemen hemen her zaman yaşanır. Hormon fazlalığına ve değişikliğine bağlı olarak şiddetli bulantı ve zaman zaman kusmalar yaşanabilir. İkiz gebelikleri normal gebeliklerden ayıran etken de bulantının normal düzeyinden fazla, uzun süreli ve sıkça seyretmesidir. Bunun için de doktor kontrolü altında olmak ve doktorun yönlendireceği şekilde hareket etmek büyük önem taşımaktadır.

Vücutta farklı problemler yaşanabilir

ikiz, bebek, hamile, anne, anne adayı, kadın

İkiz gebelikler, anne adaylarının vücutlarında da değişimlere neden olabilir. Anne adayları, hamilelik boyunca gün gün normalden çok daha fazla ağırlaşabilir ve yavaşlayabilir. Ayakta kalma zamanı az olsa bile bütün ağırlığı bacaklarında hissettiği için ayaklarında ve bacaklarında varisler oluşabilir. Lavabo kullanımında da çok rahat hissetmezler ve tuvalete çıkma konusunda hemoroit gibi belirli, sıkıntı yaratan hastalıklarla karşılaşabilirler. Nefes darlığı, kansızlık ve halsizlik de ikiz gebeliklerde sıkça görülen şikayetlerdendir. Tek bir çocuğa hamile olunmasının ötesinde ikiz gebeliklerde bu ağırlık durumu daha fazla yaşanacağından anne adayının vücutlarında zorlanmalar olabilir. Buna da hazırlıklı olmak gerekir.

Doğum ve doğum sonrası önemlidir

ikiz, bebek, hamile, anne, anne adayı, kadın, ultrason, doktor

İkiz gebelikler için doktorların daha sık önerdiği doğum yöntemi sezaryendir. İkiz gebeliklerde normal doğum anneler için çok daha sancılı ve zorlu geçebilmektedir. Eğer normal doğum seçildiyse, doğum sonrası kanama mutlaka çok iyi takip edilmelidir. İki bebeğin arka arkaya doğması durumunda anneler için kanama, ağrı vb. sıkıntılı durumlar olabilmektedir. Bunun için doğumun kendisi çok iyi planlanmalıdır. Burada doğum şeklini belirleyen durum, bebeklerin duruşu şekilleri ve pelvis yapısıdır. Zaman zaman bebeklerin başının gelmesi ve anne adayının pelvis yapısının dar olmamasına göre normal doğum da tercih edilebilmektedir. Bebeklerin kilo farklarının yüzde 20’den çok olması, baş ile gelmemesi, plasentadaki bozukluklar, yapışık ikizlik gibi durumlarda da sezaryen tercih edilebilir.

Zorlu ama keyifli bir süreç

ikiz, bebek, hamile, anne, anne adayı, kadın

Her hamilelik zaman zaman zorlu geçebilir ancak bu dönem bir o kadar da keyiflidir. İkiz hamileler içinse süreç bir miktar da daha farklı işleyecek ancak sonunda çok güzel iki bebek dünyaya gelecektir. Bunun için doktor kontrollerinin aksatılmadan yapılması, tahlillerin düzenli olarak takip edilmesi ve gerekli görülen, doktorun önereceği ilaçların hepsinin alınması çok önemlidir. Uyku, beslenme düzeni, çalışma durumu gibi diğer tüm faktörler yeniden düzenlenmeli ve tüm süreçlerin doktor tavsiyesi ve kontrolü altında yapılması gerekmektedir.

Gebelik dünyanın en keyifli ve eğlenceli zamanlarından biridir ve bu dönemde sen de doktor kontrolü altında, onun önereceği şekilde hareket ederek sorunsuz ve sağlıklı bir hamilelik dönemi geçirebilirsin. Hamileliğin dışında sağlığınla ilgili farklı ihtiyaçlarında ise QNB Sigorta’nın Tamamlayıcı Sağlık Sigortası senin yanında olacak. SGK katkı payı dışında özel hastanelerde ve diğer özel sağlık kurumlarına ekstra bir ücret ödemeden tedavi ve muayene hizmeti alabilir, check-up, online doktor ve psikolog gibi birçok sağlık hizmetinden de ücretsiz faydalanabilirsin. Üstelik şimdi %10 aile indirimi ile.

YORUM YAP

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
1 + 2 =
Bu basit matematik problemini çözün ve sonucu girin. Ör: 1+3 için 4 giriniz.