Uzay Hakkında Yok Dedirtecek Bilgiler

Buradasınız

Sev 19 Aralık 2020

Hepimiz havanın açık olduğu bir günde kafamızı kaldırıp yıldızlar, gezegenler ve tüm bu cisimleri kapsayan uzay hakkında kendimize veya yanımızda bulunanlara meraklı sorular yöneltmiş ya da bu soruların muhatabı olmuşuzdur. Var olan, gördüğümüz ya da göremediğimiz her şeyi içine alan bu sonsuz boşlukla ilgili çeşitli bilgilere sahibiz. Bu bilgilerden bazıları artık bizi çok şaşırtmazken, bazı bilgiler ise yok dedirtecek cinsten. Sonsuz boşlukla ilgili yok dedirtecek bilgiler için hazır mısınız?

Güneş Sistemi'nin %99’dan fazlasını Güneş oluşturur

Güneş sisteminin tek yıldızı, ayrıca Dünya’daki yaşamın da kaynağı olan Güneş, hem boyut hem de kütle olarak gerçekten çok büyüktür. Güneş Sistemi'nde gezegenler, uydular, asteroidler ve kuyruklu yıldızlar gibi gök cisimleri olmasına rağmen Güneş, mevcut sisteminin %99.8'ini oluşturur. Güneş'in sahip olduğu büyüklüğü anlamamız açısından inanılmaz bir bilgi.

Nötron yıldızları saniyede 60 defaya kadar dönebilirler

Nötron yıldızları, yüksek kütleli yıldızların olası evrimsel son noktalarından biridir. Süpernova yıldız patlamasında doğarlar ve ardından fiziğin bir sonucu olarak son derece hızlı dönerler. Nötron yıldızları doğduktan sonra saniyede 60 defaya kadar dönebilirler. Özel durumlarda bu oran saniyede 600 katın üzerine çıkabilmektedir.

Uzayda kaç yıldız olduğunu kimse bilmiyor

Uzayın büyüklüğü, tam olarak kaç yıldız olduğunu doğru bir şekilde tahmin etmemizi imkansız kılıyor. Şu anda bilim adamları ve gök bilimciler, tahmin etmek için yalnızca galaksimiz Samanyolu içindeki yıldız sayısını kullanıyorlar. Bu sayının 200-400 milyar yıldız arasında olduğu ve milyarlarca galaksiyi barındırdığı tahmin ediliyor.

En büyük asteroid 965 km genişliğinde

İtalyan gök bilimci Giuseppe Piazzi tarafından 1801'de keşfedilen cüce gezegen Ceres, asteroit olarak kabul edilen ilk ve en büyük nesneydi. Mars ve Jüpiter'in yörüngeleri arasındaki asteroid kuşağında bulunan 965 km genişliğindeki bu asteroid, tüm kuşağın kütlesinin %33'ünü oluşturur.

105.700 ışık yılı genişliğinde

İçinde bulunduğumuz Samanyolu Galaksisi 105.700 ışık yılı genişliğindedir. Işığın saniyede 300.000 kilometre hızla hareket ettiği düşünülürse, akıl almaz bir büyüklükten söz ediyoruz. Modern bir uzay aracının galaksimizin merkezine gitmesi ise 450.000.000 yıl sürecektir.

Sadece %5'i Dünya'dan görülebilir

Evrenin %68'i karanlık enerji ve %27'si karanlık maddeden oluşmaktadır. Bunların ikisi de bir teleskopla dahi görünmez. Teleskopla gözlemlediğimizde evrenin bu enerji ve maddeler dışındaki bölümünü yani yalnızca %5'ini görebiliyoruz.

Bu 4 gezegende yürümek imkansız

Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün üzerinde yürüyemezsiniz çünkü bu gezegenlerin katı yüzeyleri yoktur. Yüzeylerinin ağırlıklı olarak gazlardan ve katı olmayan formdan oluşmasından dolayı bu 4 gezegende yürümek imkansızdır.

En yakın galaksi 2.5 milyon ışık yılı uzaklıkta

Bize en yakın galaksi, 2.5 milyon ışık yılı uzaklıkta olduğu tahmin edilen Andromeda Galaksisi'dir. Andromeda Galaksisi’nin keşfinden önce, Büyük Macellan Bulutu’nun bize en yakın galaksi olduğuna inanılıyordu.

En büyük uzay kazası

Bilim insanlarının tahminlerine göre Andromeda Galaksisi ve Samanyolu Galaksisi 4 milyar yıl sonra çarpışacak. Bu çarpışma dev boyutlarda yeni bir eliptik galaksi oluşturacak. Samanyolu Galaksisi bu çarpışma ile yok olacak. Bu büyük uzay kazasının tamamlanması ise 8 milyar yıl sürecek.

 

 

 

YORUM YAP

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
2 + 14 =
Bu basit matematik problemini çözün ve sonucu girin. Ör: 1+3 için 4 giriniz.