Usta Tiyatro Sanatçısı Rasim Öztekin’i Kaybettik

Buradasınız

Sev 09 Mart 2021

rasim öztekin, tiyatro, dizi, film

Rasim Öztekin ilk olarak Türk tiyatrosuna, sonra da sinema ve dizi dünyasına damga vurmuş en önemli isimlerinden biriydi. Tiyatromuzun simgelerinden sayılan ve döneminin en büyük üstatlarına saygıyla sunulan Kel Hasan Efendi’nin Kavuğu’nun taşıyıcısıydı. Uzun süreler ekranlarda ve sahnelerde boy gösterdi. Sayısız tiyatro oyunu sahneledi. Onlarca ayrı filmde farklı karakterlere can verdi. Seksenler Dizisi’nde Fehmi, Gora filminde Bob Marley Faruk, Çalgı Çengi’de Bünyamin, Pardon’da Muzaffer, Geniş Aile’de Kuddisi olarak evlerimize konuk oldu. Sıcak, samimi, tamamen bizden, komik, şefkatli biriydi. Üstat Rasim Öztekin, geçirdiği kalp rahatsızlığı sonucunda sahneleri ve bizleri terk etti. 62 yaşında hayata gözlerini yuman Öztekin’i derin bir saygı ve büyük bir sevgiyle anıyoruz...

Sanata adanmış bir hayat…

rasim öztekin, münir özkul, ferhan şensoy

Türk tiyatrosunun en önemli isimlerinden, duayen sanatçı ve oyuncu Rasim Öztekin 14 Ocak 1959 tarihinde İstanbul’da dünyaya geldi. İlk ve orta öğreniminin ardından Galatasaray Lisesi’ne girdi. Ardından da İstanbul Üniversitesi Basın Yayın Yüksek Okulu’ndan mezun oldu. Daha küçük yaşlarından itibaren sahnelere ve oyunculuğa büyük merakı vardı. İlk denemelerini lise yıllarındayken yapmaya başlamış, üniversiteye gelince biraz daha profesyonel olarak bu mesleği icra edebileceğini düşünmeye başlamıştı.

İlk sahne deneyimlerini ise üniversite yıllarındayken İstanbul Akademik Sanatçılar Topluluğu ve Kadıköy Halk Eğitim Merkezi’nde yapmıştı. Buralarda sahne alan oyunlarda yan, kısa ve küçük roller alıyor ve kendisini gösteriyordu. Ardından kendisini hızla geliştirmeye başlayan Öztekin, işi biraz daha büyüterek Nöbetçi Tiyatro isimli tiyatroda amatör olarak çalışmaya başladı.

Ferhan Şensoy’la kariyeri değişti

rasim öztekin

Görsel Kaynak: www.haberler.com 

Çıktığı oyunlarda kendini göstermeye başlayan ve yavaş yavaş daha önemli roller alan Öztekin, bir süre sonra profesyonel olarak tiyatrocu olmaya tam anlamıyla karar verdi ve rotasını Ferhan Şensoy’un yönetiminde olan Orta Oyuncular’a çevirdi. Kasım 1980’de Orta Oyuncular’a giren Öztekin, 12 yıl boyunca Ferhan Şensoy ile birlikte sayısız oyunda yer aldı ve sahneye çıktı. Hepsi çok sevilen ve çoğu kapalı gişe oynanan oyunlardan birkaçı “Şahları da Vururlar”, “Kahraman Bakkal Süpermarkete Karşı”, “İçinden Tramvay Geçen Şarkı” ve “İstanbul'u Satıyorum” idi. Bu dönem içerisinde çok sayıda usta isimle çalışma imkanı elde eden Öztekin, “Bu kişiler benim konservatuarlarım” dediği Ferhan Şensoy, Münir Özkul, Erol Günaydın, Tuncel Kurtiz, Zeliha Berksoy gibi isimlerin tedrisatından geçmişti. Çoğu ile aynı sahnede başrolü paylaştı.

Türk tiyatrosunun simgesi olan “Kavuk”u taşıdı

rasim öztekin, kavuk, dümbüllü, kel hasan efendi

Görsel Kaynak: www.trthaber.com

Zaman içerisinde tiyatro oyunlarının yanı sıra çok sayıda film ve dizide de roller almaya başlayan Öztekin, zamanla seyirci tarafından da çok sevildi. Oyunculuğun yanında TRT’de metin yazarlığı yapıyor, gazetelerde ise köşe yazarlığı görevini yürütüyordu. Sahnede gösterdiği büyük başarılar nedeniyle Türk tiyatrosunda önemli bir yere sahip olan ve Kel Hasan Efendi’den günümüze kadar gelen “Kavuk”u 2016 yılında, kadim dostu Ferhan Şensoy’dan aldı. Bu kavuğun 5. taşıyıcısı olan Öztekin, ölümünden kısa bir süre önce, 20 Eylül 2020’de kavuğu diğer önemli bir oyuncu olan Şevket Çoruh’a teslim etti.

Bob Marley Faruk, Fehmi Bey, Muzaffer…

rasim öztekin, karakter, dizi, film

Öztekin, 62 yıllık ömrüne 25 film ve 25 dizi sığdırdı. 30’a yakın tiyatro oyununda rol aldı. Seksenler Dizisi’nin Fehmi Beyi, Gora’nın tecrübeli uzay yolcusu Bob Marley Faruk’u, Çalgı Çengi’nin komik Bünyamin’i, Boş Gezen ve Kalfası’nın gamsız Kalfası, Geniş Aile’nin sinirli ama babacan mahalle adamı Kuddisi’si olarak karşımıza çıktı. Girdiği her rolde kendisini unutturuyor ve sanki bizlere gerçekmiş hissiyatını yaratan bir oyun sergiliyordu. İş ahlakıyla ve mesleğine duyduğu aşkla gelecek nesillere örnek olan Öztekin, kızı Pelin Öztekin’e de rol model oldu.

Sayısız ödül ve başarı

rasim öztekin

Görsel Kaynak: www.beyazperde.com

Meslek hayatı başarılarla dolu olan ve Türk tiyatrosunun tarihine adını altın harflerle yazdıran Öztekin, aynı zamanda sayısız ödülün de sahibi oldu. 1988’de “Altan Erbulak Ödülleri”nde En İyi Oyuncu, 1995’te “İsmail Dümbüllü Ödülleri”nde “Yılın En Başarılı Oyuncusu”, 2003’te “Afife Tiyatro Ödülleri”nde komedi ve müzikal dalında “En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu” seçildi. 2010’da KALDER’in (Kalite Derneği) En Kaliteli Sanatçı ödülünü kazandı. Aynı yıl Ayaklı Gazete’nin "Yılın En İyi Yardımcı Erkek Oyuncusu” ve 2011’de de “Yılın Nasrettin Hocası” seçildi.

Türk sanat dünyası denildiğinde ilk akla gelen isimlerden Rasim Öztekin, oynadığı her karakteri tarihe yazmayı başardı. Gelecek nesillere tiyatroya sahip çıkmayı ve sevginin her yarayı iyileştirecek gücü olduğunu öğreterek hayata gözlerini yumdu. Güle güle büyük üstat…

 

 

YORUM YAP

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
12 + 5 =
Bu basit matematik problemini çözün ve sonucu girin. Ör: 1+3 için 4 giriniz.