Tarihe Damga Vurmuş Öğretmenlerimiz

Buradasınız

Sev 24 Kasım 2020

Dünyanın tartışmasız en kutsal mesleklerinin başında öğretmenlik gelir. Küçük bir çocuğa yeni şeyler öğretmek, hayatı tanıtmak, onu daha ilk adımlarında yönlendirmek paha biçilemez bir şeydir. Kutsal olmasının yanında bir o kadar da zor olan öğretmenlik, son derece idealistlik isteyen ve belki de başka hiçbir işle kıyaslanmayacak kadar insan hayatı üzerinde etkili olan bir iştir. Bu işi tüm açılarıyla doğru şekilde yapan ve yaptıklarıyla, fikirleriyle sadece çevrelerini değil içerisinde yaşadıkları toplumu da etkileyen öğretmenlerimiz hepimizin baş tacı. Bu öğretmenlerimizden birkaç tanesini hatırlamaya ve sevgiyle anmaya ne dersiniz?

Mustafa Kemal Atatürk

Başöğretmenimiz, Türk tarihinin gelmiş geçmiş en büyük öğretmenlerinden kuşkusuz ilk sırada gelen Mustafa Kemal Atatürk’tür. Milletimiz için yaptığı sayısız çalışmayla önce savaş meydanlarında, ardından da çok daha farklı birçok alanda eğitimin ve öğretimin bizlere önemini gösterdi. Eğitimin birleştirilmesi, kız-erkek çocukların aynı anda eğitim almaları, Millet Mektepleri’nin açılması onun eğitime verdiği önemin ve yaptıklarının sadece birkaçı. Her konuşması ve davranışında geleceği şekillendirecek tek şeyin eğitim olduğunu belirten, bunun da ancak iyi donanımlı öğretmenler ile olacağını söyleyerek bu mesleği yücelten Atatürk, Başöğretmenlik unvanını da sahip.

Hasan Ali Yücel

Türk eğitim tarihine adını altın harflerle yazdıran bir diğer öğretmenimiz de Hasan Ali Yücel’dir. Milli Eğitim Bakanlığı da yapan, felsefe öğretmeni olan, bugün bile tartışılan ve tekrar kurulması konuşulan Köy Enstitüleri’ni kuran isimdir. Kurtuluş Savaşı döneminde eğitim sisteminin geliştirilmesi ve yeni baştan kurulması için çok sayıda önemli çalışmaya imza atmıştır. Özellikle ilkokuldan başlayarak eğitim sisteminin kurgulanması için yurt dışında incelemeler yapmış ve projeler geliştirmiştir. Üniversite reformu, Köy Enstitüleri’nin kurulması ve yurda yayılması, dünya klasiklerinin Türkçe’ye çevrilmesi, ilk Türk ansiklopedisinin oluşturulması, Devlet Konservatuarı’nın kurulması hep onun döneminde olmuştur. Pek çok kişi, onun sayesinde çeşitli dallarda üstün başarılar elde etmiştir.

Refet Angın

Cumhuriyet tarihinin ilk kadın öğretmenlerinden olan Refet Angın, savaştan sonraki dönemde yeni nesillerin yetişmesi konusunda önemli çalışmalar yapmış isimlerden biri. Babası bir Kuva-yı Milliye üyesi olan ve Atatürk’le birlikte cephede savaşan Angın, yaşamı boyunca birkaç kez Atatürk’le karşılaşmıştır. Bunlardan ilkinde Atatürk Angın’a büyünce ne olacağını sorduğunda Refet “Matematik Öğretmeni” yanıtını vermiştir. Atatürk de buna karşılık tarih öğretmeni olacağını ve gelecek nesillere tarih öğreteceğini söyler. İlerleyen yıllarda Atatürk’ün bu isteğini yerine getiren Angın, uzun yıllar farklı şehir ve okullarda tarih dersleri vermiştir. 1982 yılında emekli olduktan sonra Yıldız Teknik Üniversitesi tarafından onursal doktora unvanı almış, ve Milli Eğitim Bakanlığı’nda Danışman olarak da görev yapmıştır.

Fuat Köprülü

Türk eğitim hayatında yaptıklarıyla fark yaratan ve adı dünyaya yayılan fikir adamı, düşünür ve öğretmen Fuat Köprülü, ordinaryüslüğe uzanan bir hayat hikayesine sahip. Hukuk eğitimi alan ancak özel olarak edebiyat ve tarihe merak salarak bu öğrenimini yarıda kesen Köprülü, Servet-i Fünun gibi dergilerde yazarlık yapmasının yanında farklı okullarda Türkçe ve edebiyat dersleri verdi. Liselerdeki edebiyat programlarını ve müfredatı değiştirdi. Kitaplar yazdı, İstanbul Üniversitesi’nde Türk Edebiyatı Müderrisliği’ne getirildi. İleride Dış İşleri Bakanlığı da yapacağı siyasi hayatına 1934 yılında Kars milletvekili seçilerek başladı. Heidelberg Üniversitesi, Atina Üniversitesi ile Sorbonne Koleji tarafından onursal doktorluk unvanı almaya layık görüldü. İslam Ansiklopedisi’nin yazım çalışmalarına katıldı. Türk tarihi, Türkçe ve edebiyat alanlarında yaptıkları ile çok sayıda öğrenciye ilham verdi.

YORUM YAP

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
8 + 2 =
Bu basit matematik problemini çözün ve sonucu girin. Ör: 1+3 için 4 giriniz.