Plastik Poşetlerin Doğamızda Bıraktığı İzleri Biliyor Musun?

Buradasınız

Sev 03 Temmuz 2021

plastik, plastik poşet, çevre, dünya, koruma, gelecek

Plastik poşet kullanımını azaltmaya yönelik teşvikler ve uygulamaların sayısı her ne kadar son dönemlerde artsa da ucuz maliyetinden dolayı plastik poşet kullanımını tercih eden kişi sayısı oldukça yüksek. Plastik poşetler içerisinde bulunan kimyasallardan dolayı çevreye ve insan sağlığına büyük zarar veriyor. Bugün 3 Temmuz Plastik Poşet Kullanmama Günü. Bugünün özelinde plastik poşetlerin doğamızda bıraktığı izleri birlikte inceleyelim.

Yılda 5 trilyon plastik poşet kullanılıyor

plastik, plastik poşet, çevre, dünya, koruma, gelecek

Kullan-at ürün modelinin en yaygın ürünlerinden biri olan plastik poşetler her geçen gün dünyaya biraz daha zarar veriyor. Birleşmiş Milletler’in yayınladığı rapora göre her yıl 1 ila 5 triyon plastik poşet tüketiliyor. Bu poşetlerin çözülmesi ve doğada yok olması ise yüzyıllar sürüyor.  Avrupa Komisyonu’nun verilerine göre bir Avrupa Birliği (AB) vatandaşı yılda yaklaşık 200 plastik poşet tüketiyor. Doğal Kaynakları Koruma Konseyi (Natural Resources Defense Council-NRDC) verilerine göre ABD’de dört kişilik bir ailenin yıllık bin 500 plastik poşet tükettiği tahmin ediliyor. 

Geri dönüşümü oldukça zor

plastik, plastik poşet, çevre, dünya, koruma, gelecek, deniz, kaplumbağa

Plastik poşetlerin geri dönüşümü oldukça zor bir işlem. Bu geri dönüşüm sürecinde ise dünya ülkeleri fazlasıyla başarısız Greenpeace’nin verilerine göre bu atıkların yüzde 90’ı geri dönüşüme gönderilmiyor ve denizlere dökülüyor. Bu durum istemediğimiz görüntülere ve başta deniz canlıları olmak üzere diğer tüm canlı ekosistemine zarar veriyor. Ortalama olarak bir plastik poşetin doğada tamamen kaybolma ve yok olma süreci 1000 yıl kadar sürüyor. Plastik tabaklar 500 yıl, pet şişeler ise 400 yıl gibi bir sürede doğadan yok oluyorlar.

Kansere yakalanma oranı artıyor

plastik, plastik poşet, çevre, dünya, koruma, gelecek

Plastik poşet kullanımı çevrenin yanı sıra insan sağlığına da zarar veren bir ürün. İçerisinde bulunan kimyasalların aktive olması ve poşetin içerisine konulan yiyeceklerle tepkimeye girmesi sonucunda kansere yakalanma oranları artıyor. Standartlara göre üretilmeyen plastik poşetler, özellikle sıcağa maruz kaldıklarında içerisindeki maddelere bulaşarak ve maruz kalarak insan vücudunda farklı etkilere maruz kalabiliyor.

Doğayı çok kötü etkiliyorlar

plastik, plastik poşet, çevre, dünya, koruma, gelecek, deniz, kaplumbağa

Doğaya ve denizlere hiç düşünmeden ve tedbirsizce atılan her plastik poşet, hayvanların hayatlarını da çok kötü şekilde etkiliyor. Özellikle denizlere atılan plastik poşetler, yunus, fok, balina, deniz kaplumbağaları gibi hayvanlar tarafından yemek sanılarak yeniyor. Bu da onların sindirim sistemlerinde bozulmalara yol açarak ölmelerine neden oluyor.

Aynı şekilde plastik poşetlerin bir bölümü şeffaf olduğu için  orman, sera gibi alanlarda, sıcak havalarda ısıyı emip artırarak yangıların çıkmasına neden oluyor.

Neler yapılıyor?

plastik, plastik poşet, çevre, dünya, koruma, gelecek, buzdağı, deniz

Dünyanın birçok ülkesi 2000’li yıllardan itibaren çevreye zarar vermeyen ve geri dönüşümle yeniden üretilebilen çevre dostu bez poşet kullanımına yönelik teşviklerde bulundu. Buna ek olarak plastik poşetler ücretlendirildi. Ancak bu plastik poşet kullanımını çevreye ve insan sağlığına verdiği zararı tam olarak engelleyemedi.

YORUM YAP

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
7 + 8 =
Bu basit matematik problemini çözün ve sonucu girin. Ör: 1+3 için 4 giriniz.