Marmara Denizi’ndeki Müsilaj Nedir?

Buradasınız

Sev 07 Haziran 2021

marmara, deniz, müsilaj, deniz kirliliği, deniz salyası

Son dönemlerde Marmara Bölgesi etrafındaki deniz ve sulak alanları etkisi altına alan Müsilaj (Deniz Salyası), deniz ortamında oluşan mikroorganizmaların artışına bağlı olarak salgıladıkları organik bileşikler sonucunda meydana geliyor. Denizde bulunan fitoplanktonların aşırı derecede çoğalmasıyla ortaya çıkan bu durum, sıcakların artmasıyla artış gösteriyor. Gündemi sıklıkla meşgul eden bu problem üzerinde uzmanlar çalışmalarını tüm hızıyla sürdürüyor. Ancak müsilaj olarak adlandırılan bu aşırı kirlenmenin Marmara Denizi’nin sonunu da getirdiği düşünülüyor. Peki deniz salyası hakkında ne biliyoruz? Bu sorunla mücadele etmek için neler yapmalıyız? Birlikte incelemeye ne dersin?

Kirliliğin bir göstergesi

marmara, deniz, müsilaj, deniz kirliliği, deniz salyası

Marmara Denizi’ni ve çevresini etkisi altın alan ve temel nedeni insan kaynaklı kirlilik olarak gösterilen müsilaj, denizdeki biyoyaşamın bu kirliliğe karşı verdiği bir tepki olarak kabul ediliyor. Denizlerde yer alan biyolojik üretimin başlangıcı olarak ifade edilen ve yaşamın ilk basamaklarından birinde bulunan mikro alglerin (fitoplankton) aşırı oranda ve birden çoğalması sonucu, ortamdaki kirli atıklara karşı tepkisel olarak bıraktıkları salgıya müsilaj adı veriliyor.

Müsilajın en önemli nedenleri arasında insan kaynaklı olan sanayi ve evsel atıklar gösteriliyor. Bu atıkların denizlere herhangi bir işleme tabi tutulmadan, filtreden geçirilmeden ve bilinçsiz şekilde boşaltılması, zamanla denizdeki biyoyaşamı bozuyor.

Doğal etkenler de meydana getiriyor

marmara, deniz, müsilaj, deniz kirliliği, deniz salyası

Doğa üzerinde yarattığı olumsuz etkinlerin yanı sıra çevreye yaydığı koku ve pis görüntü nedeniyle oldukça rahatsız edici olan deniz salyası, hava sıcaklıklarının arttığı dönemlerde daha da fazla ortaya çıkıyor. Doğa ve deniz uzmanları konuyla ilgili yaptıkları açıklamalarda müsilajın, iklim değişikliğine bağlı olarak Akdeniz Bölgesi’ndeki sıcaklıkların artmasına bağlı olarak da çoğaldığının altını çiziyor. Bahsi geçen bir diğer neden de Marmara Denizi’nin nispeten kapalı ve akıntıların çok olmadığı doğal yapıya sahip olması. Ancak bunların da ötesinde planktonların bu denli yükselmesinin temel nedeni, arıtma olmadan atıkların denize bırakılması olduğu belirtiliyor.

Buzdağının görünmeyen kısmı… Nelere sebep oluyor?

marmara, deniz, müsilaj, deniz kirliliği, deniz salyası

Deniz salyası yalnızca denizin üst tabakasında yer alan bir çevre sorunu değil. Dışarıdan bakıldığında oldukça rahatsız edici, koku ve görüntü dışında denizdeki diğer canlıları da oldukça olumsuz etkileyen müsilaj, aynı zamanda denizin üzerinde bir tabaka oluşturarak içeri giren güneş ışığını azaltıyor. Bu da deniz içi fotosentezin doğal sürecini engellediği için dip canlılarının da ölmesine neden oluyor. Denizin bir yerinde başlayan bu süreç yakındaki diğer alanları da oldukça olumsuz etkiliyor. Bu nedenle uzmanlar Marmara Denizi’nde başlayan müsilajın Ege ve Karadeniz’i de etkileyebileceğini öngörüyor. Deniz salyasının yüzeyde görüldüğü her bölgenin alt tabakası da çok fazla kirliliğe sahip. Uzmanlar bu yoğunluğun sebebini ise gene atıklara bağlıyor.

1700’lü yıllardan beri görülüyor

marmara, deniz, müsilaj, deniz kirliliği, deniz salyası

Müsilaj denizlerde ilk defa görülen bir durum değil. Konuyla ilgili araştırmalar yapan Prof. Dr. Yeşim Büyükateş’e göre müsilaj tarihte ilk defa 1700’lü yıllarda Adriyatik Denizi’nde ortaya çıkmış. 1980’li yılların sonlarından itibaren ise yaz aylarının başlarında sıklaşmaya başlamış. Büyükateş ayrıca bu çevre sorununun 1994 yılından bu yana Marmara Denizi ve Çanakkale Boğazı’nda etkisi olduğunu da ekliyor.

Acil eylem planı hazırlanıyor

marmara, deniz, müsilaj, deniz kirliliği, deniz salyası

Marmara ve çevresini etkisi altına alan deniz salyası ile ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, çevresel kaygılara neden olan bu problem ile ilgili acil eylem planı hazırladıklarını duyurdu. Türkiye Tabiatını Koruma Derneği’nin (TTKD) bilim danışmanı Dr. Erol Kesici deniz salyası hakkında inceleme yaptı ve acil olarak bir şeyler yapılması gerektiğini ifade etti. Kesici’ye göre müsilaj oluşumu, tükenişin ve denizlerin aşırı kirlenmesinin bir sonucu. Marmara Denizi’nde yaşanan bu durumu felaket olarak nitelendiren Kesici, geç kalınmaması ve acilen önlemlerin alınması gerektiğini de vurguladı.

 

YORUM YAP

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
11 + 9 =
Bu basit matematik problemini çözün ve sonucu girin. Ör: 1+3 için 4 giriniz.