Hayatımızı Güzelleştiren Renklerin Tarihçesine Yolculuk

Buradasınız

Sev 31 Ağustos 2020

Renk, göz ile yakalanan bir ışık tesiri. Bilimsel olarak tanımı böyle net ve biraz da soğuk olmasına rağmen renkler doğa başta olmak üzere hayatımızı anlamlı, daha sıcak, samimi ve güzel hale getiren en önemli unsurlar. Işığın eşya üzerine çarpmasıyla, yansıyan ışınlardan gözümüzde meydana gelen duyumların her birine renk diyoruz. Ancak bunun da ötesinde renkler hayatımızı güzelleştiriyor. Gelin birlikte renklerin tarihçesine kısa bir bakış atalım.

Antik Çağ’da renkler

Antik çağlalarda, temelde kırmızı, mavi, yeşil, sarı renkleri doğayı yansıttığını düşünülerek kullanılıyordu. Renk kataloglarına bakıldığında istisnalar dışında 4 temel rengin dışına çıkılmıyordu. Antik Mısır’da sarı güneşi, Antik Yunan’da mavi güveni ve koruma duygusunu temsil edildiğinden dolayı direkt olarak iç ve dış mimaride yer alıyordu.

Orta Çağ’da renkler

Orta Çağ’da, kilisenin toplum ile iletişiminde sanat büyük bir rol üstleniyordu. Kırmızı, kan ve doğumu temsil ettiğinden dolayı İsa figürlerinde, siyah ve menekşe rengi ise ölümü temsil etmesinden dolayı Meryem Ana’nın kıyafetlerinde görünmekteydi. Sarı rengi ise, kiliseye karşı ihaneti temsil ederken, farklı renklerin bir araya getirilip yeni renklerin oluşturulması Orta Çağ’da hoş karşılanmıyordu.

Rönesans zamanında renkler

Rönesans yıllarında, yeni icatların, coğrafi keşiflerin hakim olmasıyla beraber renkler koyulaştı ve kahverengi, bej, kırmızı gibi baharat ve ahşap renkleri kullanılmaya başlandı. The Ambassadors tablosu, sanat tarihçileri tarafından Rönesans toplumunu bir yansıması olarak kabul görülmektedir. Tablodaki kahverengi ve baharat renklerinin vurgulandığı tabloda, küre coğrafi keşifleri, kafatası ölümü, elçiler dönemin siyasi ilişkilerini, ut ve İncil ise Hristiyanlığı temsil ediyordu.

Renklerden bazılarının anlamları

Kırmızı: Kırmızı rengi tansiyonu yükseltir, kan akışını hızlandırır ve iştah açar. Bu nedenle birçok restoran zinciri de logolarında kırmızı rengini tercih etmektedir.

Beyaz: Beyaz rengi temizliği ve saflığı temsil eder. Farklı ülkelerde anlamları değişebilir. Örneğin Japonya’da beyaz ölümü temsil etmektedir.

Mavi: Mavi sakinleştirici ve güven veren bir renktir. Batı’da mavinin sakinleştirici etkisinden dolayı intiharları azaltmak amacıyla köprülerin korkulukları mavi renktedir.

Turuncu: Turuncu rengi dikkat çeken bir renktir. Bir ürün ya da markada turuncu rengini tercih etmeniz bu ürün herkes için imajını vermiş olursunuz. İnsanlar turuncu rengi kaplı alanlara daha rahat giriş yaparlar.

YORUM YAP

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
2 + 0 =
Bu basit matematik problemini çözün ve sonucu girin. Ör: 1+3 için 4 giriniz.