Deprem Öncesinde Ev ve İş Yerinizde Alabileceğiniz Basit Önlemler

Buradasınız

Sev 11 Kasım 2020

Yeryüzünün en büyük doğal afetlerinden biri olan deprem, her yıl dünyanın farklı coğrafyalarında binlerce kişinin canına ve malına zarar veriyor. Ülkemizin de bulunduğu yer itibarıyla çok sayıda fay hattının üzerinde olması, şiddetli sonuçlar doğuran depremi günlük hayatımızın bir gerçeği haline getiriyor. Kısa süre önce İzmir ve çevresini etkileyen depremle tekrar sarsıldığımız bugünlerde, bu gerçek net bir şekilde gözlerimizin önüne seriliyor. Kamu düzeyinde alınacak önlemlerin önemi çok büyük ancak bir o kadar önemli olan diğer bir konu da bizlerin bireysel olarak evlerimizi ve iş yerlerimizi sarsıntıya hazırlıklı hale getirmemiz. Alabileceğimiz basit ama hayati önlemlere göz atmaya ne dersiniz?

Ev ve iş yerinizi kontrol edin

Deprem, her an yaşanabilecek ve ani olduğu için de genelde hazırlıksız yakalanan bir doğal afet. Bu nedenle evlerimizi ve iş yerlerimizi bu ani gelen dalgaya karşı hazırlıklı hale getirmemiz gerekiyor. Atılması gereken ilk adım, bu alanda uzman kuruluşların ve kişilerin söylediği güvenlik önlemlerini almak için yaşadığımız ortamları baştan sona kontrol etmek. Bir deprem anında bize zarar verebilecek; hareket edebilecek, kolay kırılacak, devrilebilecek, kayacak, zarar verebilecek vb. tüm eşyaları gözden geçirmek ve bunları düzenlemek çok önemli.

Her şeyi sabitleyin

Bir deprem sırasında ölüm ya da yaralanmalara sebep olan en önemli durumlardan biri sabitlenmeyen eşyaların yerlerinden oynaması ve buna bağlı olarak gelişen durumlardır. Deprem sırasındaki panikle önünüze ve üstünüze düşebilecek, yolu kapatabilecek, kırılarak size zarar verebilecek tüm eşyaların sabitlenmesi çok önemlidir. Dolaplar, dolap kapakları, televizyon, soba ve ısıtıcılar, şişeler vb. tüm eşya ve nesneler, mümkün olan en az düzeyde etkilenecek şekilde sabitlenmelidir.

Patlayıcı ve yanıcı maddeler büyük zarar verebilir

Deprem meydana geldiğinde eğer içerisinde bulunduğunuz ortamda zehirli, yanıcı, parlayıcı ve patlayıcı maddeler varsa bunlar da size büyük ölçüde zarar verebilir. Deprem sırasında meydana gelebilecek istenmeyen birçok durum nedeniyle yangın çıkması ihtimali de bulunmaktadır. Bu nedenle özellikle iş yerleri için büyük risk oluşturan bu gruptaki maddelerin de güvenli bir şekilde saklaması ve korunması gerekir.

Bir plan yapın ama panik yapmayın

Deprem meydana geldiğinde birçok insan panik yaparak ne yapacağını bilemez ve bunun sonucunda da istenmeyen durumlar ortaya çıkabilir. Bir kaos ortamının da oluşmasını sağlayan bu durumun önüne geçmek ve olası risk taşıyan durumları ortadan kaldırmak için evinizde ailenizle, iş yerinizde de tüm çalışanlarla bir plan yapın. Depremde nereye gidilecek, kim ne alacak, nerede buluşulacak ve nasıl hareket edilecek, bunların hepsini konuşun. Planlı olur ve buna uygun hareket ederseniz ölüm ve yaralanmalarla birlikte paniğin de önüne geçebilirsiniz. 

Önemli evrakları bir yere toplayın

Depremde hızlıca ulaşabileceğiniz ve hemen alıp gidebileceğiniz bir yere önemli evraklarınızın olduğu bir çanta hazırlayın. Deprem sonrasında ihtiyaç duyacağınız tüm belgeler, evraklar ve dosyalar bu çantanın içerisinde hazır olsun. Depremin getirdiği panikle bunları unutmayın.​

İlk yardım eğitimi alın

Deprem sonrasında sizin ya da çevrenizdeki insanların, güvenlik ve sağlık ekipleri gelene kadar ilk yardım ihtiyaçları olacaktır. Bu nedenle öncelikle kendinize, sonrasında sevdiklerinize ve çevrenizdeki herkese yardımcı olabilmek için mutlaka ilk yardım eğitimi alın. Bu şekilde acil müdahaleleri ilk siz yapabilir ve herkese destek olabilirsiniz.

YORUM YAP

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
13 + 5 =
Bu basit matematik problemini çözün ve sonucu girin. Ör: 1+3 için 4 giriniz.