Covid-19 Aşısı Nedir? Tedavi Sürecini Nasıl Etkileyecek? Salgını Bitirecek Mi?

Buradasınız

Sev 13 Aralık 2020

2019 yılının Aralık ayından itibaren küresel olarak salgın boyutunda bir hastalıkla başa çıkmaya çalışıyoruz. Tüm insanlık olarak büyük bir heyecanla pandemiyi atlatacağımız günü bekliyoruz. 2020 Aralık ayında dünyanın farklı noktalarından mutlu edecek haberler gelmeye başladı. Çin’den ve Almanya’dan gelen aşı haberleri hepimizi umutlandırdı ancak bu sefer de aşının güvenilirliği tartışılmaya başlandı. Sizler için Covid-19 için üretilen aşıları, salgının seyrini nasıl etkileyeceklerini araştırdık.

Covid-19 aşısı nedir?

Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre aktif olarak çalışması devam eden 200’ün üzerinde aşı mevcut. Ancak bu kadar çok aşı çalışmasının içerisinden sadece 4 tanesinde yüksek etkinlik görüldüğü araştırmalarla ortaya konmuş durumda. Bunların ilki %95 oranında etkinlik gösteren ve Almanya’da Dr. Özlem Türeci ve eşi Prof. Dr. Uğur Şahin tarafından kurulan BioNTech/Pfizer tarafından üretilen aşı oldu. Bu aşı bir çeşit nükleik asit aşısı. BioNTech şirketi koronavirüse karşı bir RNA aşısı geliştirdi.

Aşı, SARS cov-2 yüzey proteinini kodlayan mesajcı bir RNA içeriyor. Bu aşıyla amaçlanan şey, vücudumuzun virüse ait proteinleri üretmesini sağlayarak Covid-19 virüsüne ait molekülleri bağışıklığımızın tanımasını sağlamak.

İkinci aşı Moderna tarafından geliştirilen ve %95 etkinlik bildiren bir çalışma. Moderna aşısı, vücuda virüsün genetik yapısı enjekte edilerek bağışıklık sağlamayı hedefliyor.

Üçüncü aşı ise Oxforf/Astrazenca tarafından geliştirilen ve %70 etkinlik bildirilen aşı. Bu aşı virüste ‘Spike Protein’ olarak bilinen kısma tutunarak hücrenin çoğalmasını engellemeyi hedefliyor.

Dördüncü ve son aşı ise Rusya tarafından geliştirilen Sputnik V aşısı. %92 etkinliğe sahip Sputnik V, iki farklı dozda adenovirüs vektörü kullanarak Covid-19 virüsünü durdurmayı hedefliyor.

Tedavi sürecini nasıl etkileyecek?

Uzmanlar tamamen normale dönüş yaşayabilmemiz için dünya nüfusunun büyük bir kısmının aşılanması gerektiğini söylüyor. Seyahat etmek, maske takmayı bırakmak ve kalabalıklara karışabilmemiz için küresel anlamda insanların sürü bağışıklığına sahip olması gerekiyor. Aşıların uygulanmaya başlaması aslında sadece bir başlangıç olarak görülüyor. Yüksek oranda aşılanma olmadan normal yaşantımıza dönmemiz pek mümkün gözükmüyor. Önce sağlık çalışanlarıyla başlayacak olan aşılanma durumu farklı kategorilerde ve risk gruplarındaki kişiler için devam edecek. Bu süreçte bizlerden beklenen tedbirlerimizi aksatmadan uygulamamız.

Salgını bitirecek mi?

Bilim kurulu üyeleri tedbirlere uyulmaması halinde aşı bile olsa aşılanma süreci uzun olacağından salgının 2022 yılına dahi sarkacağını bildirdiler. Science isimli bilim dergisinde yayınlanan araştırmaya göre aşılama süreci bitene kadar karantina tedbirlerine uyulmaya devam temek durumundayız. Harvard’lı bilim insanlarına göre aşılarla kazanılan bağışıklığın kalıcı olması durumunda 5 yıl içinde Covid-19 virüsünün sebep olduğu yıkım ortadan kalkabilir. Tüm uzmanların ortak görüşü tedbirlere uyulduğu takdirde ve aşılanma süreci sekteye uğramadan devam ederse bu salgını yenebiliriz.

 

YORUM YAP

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
17 + 1 =
Bu basit matematik problemini çözün ve sonucu girin. Ör: 1+3 için 4 giriniz.