Diş Lekelerini Nasıl Engellersin?

Buradasınız

Sev 16 Temmuz 2022

diş, leke, sağlık, ağız, tedavi, beyazlatma

Ağız ve diş sağlığı yanında güzel ve estetik bir gülüşün önündeki en büyük engellerden biri olan diş lekeleri, birçok farklı hastalığın da habercisi olabiliyor. Yeme-içme alışkanlıkları yanında genetik faktörler, yaş, kullanılan ilaçlar, ağız ve diş özelinde kişinin geçmiş dönemde yaşadığı rahatsızlık ve tedaviler gibi birçok farklı nedene bağlı olan diş lekeleri, bazı durumlarda işlerin yolunda gitmediğinin de göstergesi olarak öne çıkabiliyor. Diş sağlığı ile birlikte vücudumuzda birçok farklı soruna da neden olabilecek diş lekelerini nasıl engelleyebileceğini bu yazımızda senin için araştırdık.

Diş lekeleri neden oluşur?

diş, leke, sağlık, ağız, tedavi, beyazlatma

Dişlerin hemen yüzeyinde, sarı, siyah, kahverengi, beyaz ve zaman zaman da mor renkte ortaya çıkan lekelenmelere sebep olabilecek çok sayıda faktör bulunuyor. Başta çok fazla çay, kahve ya da alkol tüketimi, sigara içilmesi, genetiğe bağlı durumlar, ilaç kullanımları, bakımsızlık, diş çürükleri gibi çok sayıda farklı durumda diş lekelenmeleri oluşabiliyor. Bireyin günlük alışkanlıkları ile doğru orantılı olarak dişlerde farklı lekelenmeler ortaya çıkabiliyor. Yine asitli içecekler ya da aşırı florlu su tüketimi de bunun temel nedenleri arasında sayılıyor. Lekelenmelerin diğer sebeplerinden biri de ya diş fırçalamamak ya da yanlış, eksik fırçalama yapmak.

Diş lekesinin rengi ne anlam ifade ediyor?

diş, leke, sağlık, ağız, tedavi, beyazlatma

Dişlerin üzerinde meydana gelen lekeler çok farklı renklerde oluşabiliyor. Diş doktorlarının kontrolü altında ortaya çıkan bu lekeler, zaman zaman dışarıdan da rahatlıkla görülebiliyor. Farklı renklerdeki lekelenmelerin birbirlerinden farklı anlamları da bulunuyor.

 

Sarı: Diş lekelerinin sarı bir renkte olması kullanılan tütün ürünlerinin dişlere verdiğini zararı açıkça gösteriyor. Bunun yanı sıra çay, kahve, asitli ve alkollü içecekler ile yoğun şeker kullanımı da dişlerde sarı lekelerin oluşmasını sağlıyor.

Kahverengi: Kahverengi lekeler birçok farklı sebepten dolayı oluşabiliyor. Diş çürüğü, tartar oluşumu, çay ve kahve tüketimi dişlerdeki kahverengi lekelerin başlıca sebepleri arasında gösteriliyor.

Beyaz: Dişlerde oluşan beyaz lekeler dişin çürüdüğünün habercisi olarak karşımıza çıkıyor. Diş minesinde incelme ya da bozulma olduğunun göstergesi olan dişlerde oluşan beyaz lekeler için erken tedavi süreci başlamadığı takdirde diş çürümelerine bağlı olarak kanal ve dolgu tedavileri uygulanıyor.

Siyah: Gümüş sülfür içeren dolgular, diş çürükleri ve kronlar dişlerde siyah lekelerin oluşmasına neden oluyor. Ayrıca siyah lekelerin oluşması dişlerde çürüme evresinin de bir belirtisi olarak karşımıza çıkıyor.

Mor: Dişlerdeki mor lekelerin ise genellikler temel sebebi alkollü içeceklerin yüksek oranda kullanılmasıdır.

Diş lekeleri nasıl engellenir?

diş, leke, sağlık, ağız, tedavi, beyazlatma

Diş lekelerini engellemek için uygulanabilecek birçok yöntem mevcut. Diş doktorunun kontrolü altında doğru bakımları ve gerekli durumlarda tedavileri uygulayarak sen de diş lekelerinden kurtulabilirsin. Diş lekelerine karşı uygulanan bu yöntemlerin düzenli bir şekilde yapılması kritik önem taşıyor. Diş lekelerini engellemek için yapılması gerekenler şöyle sıralanıyor:

  • Günde en az 2 kere dişleri fırçalamak
  • Ağız ve diş yapısına uygun fırça seçimi yapmak
  • Organik diş macunlarını tercih etmek
  • Pigmentli yiyecek ve içeceklerin ardından hızlı bakım uygulamak
  • Tütün, alkol ve asitli içeceklerden uzak durmak
  • Düzenli olarak diş hekimine görünmek

Diş beyazlatma yöntemi uygulanabiliyor

diş, leke, sağlık, ağız, tedavi, beyazlatma

Diş lekelerinin giderilmesi ve dişlerin eskisi gibi beyaz olması için kullanılan en etkili yöntemlerden biri diş beyazlatmadır. Evde de farklı ürünlerin dişlere uygulanması ile beyazlatma yapılabileceği gibi asıl etkili ve uzun süreli olan diş doktorlarının farklı cihazlar ve maddelerle bu işlemi yapmalarıdır. Diş beyazlatma jellerinin üzerine uygulanan özel ışınlarla yapılan bu işlem sonucunda dişlerde gözle görülür ölçüde beyazlıklar meydana gelir. Bu iş için yine diş hekimlerinin kullandığı özel plaklar da bulunmaktadır. Ağız ölçüsüne göre özel olarak üretilen bu plaklar, içlerine jel sürülerek dişlere takılır ve 6-8 saat aralığında burada kalır. Bu plaklarla evde de diş beyazlatma yapılması mümkündür.

YORUM YAP

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
7 + 1 =
Bu basit matematik problemini çözün ve sonucu girin. Ör: 1+3 için 4 giriniz.