İçe Kapanık Çocuğuna Nasıl Yaklaşmalısın?

Buradasınız

Sev 23 Mart 2023

çocuk, psikoloji, içe kapanık, mutsuz, tedavi, aile

Çocuklar, hayatlarının bir döneminde utangaç bir hal alabilir, içine kapanabilir, iletişimi keserek hiç konuşmayabilir, sorunlarını tamamen kendisi çözmeye kalkabilir ve insan içine karışmayabilir. Bu durum hemen her çocuğun başına bir dönem gelebilir ve çoğu zaman da geçici bir süreç olur. Yaşamının o anında bir olayla karşılaşan, psikolojik bir travma geçiren ya da bir dönem yaşayan çocuk içine kapanabilir ve tüm dünyayla etkileşimini kesebilir. Böyle dönemlerde en büyük görev de ebeveynlere düşer ve çocukla iletişim kurulmanın yolunu açmak için ilk aşamayı onlar üstlenir. İçinden çıkılamayan vakalarda uzman kontrolünün de gerektiği bu durum için yapabileceklerinden bazılarını bu yazımızda senin için derledik.

Onu yargılamadan her zaman yanında olduğunuzu hissettirin

çocuk, psikoloji, içe kapanık, mutsuz, tedavi, aile

Çocuğun her ne kadar kendi içine kapansa ve hiçbir şekilde kimseyle konuşmak istemese de bu dönemde ilgiye, şefkate ve sevgiye ihtiyaç duyar. Bunun için de kendisine seçtiği ilk adres anne babası ve diğer aile üyeleridir. Bunun için çocuğunun içine kapandığını hissettiğin dönemlerde ona yaklaşırken kendi yargılarından arınmalı ve hiçbir şekilde ilk aşamada onu suçlamamalısın. Olayı net şekilde anlayana ve çocuğunu tekrar iletişime ikna edene kadar onun yanında olduğunu, ona hak verdiğini ve onu sevdiğini hissettirmelisin. İçine kapanık bir çocuğa yaklaşırken yapabileceğin en büyük hatalardan biri onu dinlemeden yargılamak ve mücadele ettiği duygu durumu ilgili onu sorgulamaktır. Ona, seninle rahatça iletişim kurabileceğini göstermeli ve her zaman anlayışlı olduğunu hissettirmelisin.

Farklı iletişim örnekleri verebilirsin

çocuk, psikoloji, içe kapanık, mutsuz, tedavi, aile

İçine kapanan insanlar, özellikle de çocuklar bu durumu sadece kendilerinin yaşadığını, dünyada tek bir örnek olduklarını düşünür ve neden bu durumun kendi başlarına geldiğini sorgularlar. Gerçek bundan çok farklıdır ve anne baba olarak senin görevin bunu ona algılatmaktır. İçine kapanmasına neden olan durumun herkesin başına geleceğini, çevrenden de örnekler vererek anlatabilirsin. Kendi yaşamına dair örnekleri paylaşabilir, başından geçmiş olayları ona aktarabilirsin. Bu onun tek başına olmadığını hissetmesine, içinde bulunduğunu hissettiği kapandan çıkmasına yardımcı olacaktır. Onun tek olmadığını bilmesi, duygu ve düşüncelerini de dışarı açması için onu teşvik edecektir.

Uzman desteğini de unutmamalısın

çocuk, psikoloji, içe kapanık, mutsuz, tedavi, aile

Kimi zaman anne babalar, içine kapanan çocukları ile kurdukları iletişimde başarılı olamazlar ya da çocuğun psikolojisi daha ağır ve travmatik bir duruma doğru gidebilir. Böyle durumlarda her zaman için bir uzmandan ya da profesyonelden destek almak en doğrusudur. Hiçbir ebeveyn, pedagojik eğitim almadığı ve psikoloji-psikiyatri de okumadığı için bazı zamanlarda uyguladığı yöntemler ya da izlediği yollarla başarıya ulaşamayabilir. Bu da son derece normal bir durumdur ve bu durum ortaya çıktığında çocuğunun daha fazla zarar görmemesi ve durumun kalıcı psikolojik soruna dönmemesi için destek alabilir. Bu alanda uzmanlaşmış kişiler, neye nasıl yaklaşacaklarını çok daha iyi bildiklerinden olası büyük bir sorunun önüne çok daha rahat geçebilirler.

Onu arkadaş edinmesi için teşvik edebilirsin

çocuk, psikoloji, içe kapanık, mutsuz, tedavi, aile

Özellikle ergenlik dönemindeki çocuklar, yaşadıkları sorunları birçok zaman anne babaları ile paylaşmak istemezler. Onlardan çekinirler, utanırlar ve iç dünyalarını onlara açmak istemezler. Bunun yerine kendilerine yakın hissettikleri ve dost oldukları kişilerle iletişim kurmayı ve dertlerini, sıkıntılarını onlara anlatmayı tercih edebilirler. Bu durumda anne baba olarak senin yapabileceğin en iyi etkili şeylerden biri onu arkadaş edinmesi için teşvik etmektir. Çevresinde yakın olduğunu bildiğin ve sürekli vakit geçirdiğini gördüğün arkadaşıyla iletişim kurması için onu yönlendirebilirsin. Bu onun sosyalleşmesi ve bu tarz ortamlara daha fazla girerek içinde bulunduğu olumsu duygulardan kurtulması için fırsat yaratacaktır. Çocuklar, hep birlikte olduklarında ve sorunlarını arkadaşlarıyla paylaştıklarında sıkıntılardan çok daha hızlı kurtulabilirler.

YORUM YAP

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
4 + 13 =
Bu basit matematik problemini çözün ve sonucu girin. Ör: 1+3 için 4 giriniz.