Çocukların Gelişimine Katkı Sağlayan Video Oyunları

Buradasınız

Sev 05 Temmuz 2022

çocuk, oyun, video, dijital, gelişim, fiziksel, ruhsal

Video oyunları, 80’li yılların ortalarından itibaren tüm dünyada çocukların en çok oynadıkları ve heyecan duydukları oyunlar arasında. Önceleri atariler ile başlayan, oradan oyun salonlarına geçen, ardından bilgisayarlara ve sonrasında da oyun konsollarına, akıllı telefonlara ve tabletlere kadar gelen bu süreçte video oyunları çocukların gün içerisinde en çok vakit ayırdıkları etkinlik haline geldi. Uzmanlar çok fazla video oyunu oynayan çocuklarda başta asosyalleşme olmak üzere çok farklı psikolojik ve fizyolojik sorunların ortaya çıkabileceğini belirtiyor. Ancak bir yandan da bazı video oyunları özellikle küçük yaştaki çocukların bilişsel ve zihinsel gelişimine katkıda bulunabiliyor. Kararında oynandığında çocukların gelişimine katkıda bulunacak video oyunu türlerini senin için derledik.

Motor hareketlere yardımcı olabiliyor

çocuk, oyun, video, dijital, gelişim, fiziksel, ruhsal

Video oyunlarının bazıları, içerdikleri renkler, şekiller, sesler vb. özelliklerle çocukların el, kol, göz gibi motor hareketlerinin gelişimine katkıda bulunabiliyor. Genellikle daha küçük yaşta olan çocuklarda destekleyici bir argüman olarak sunulan video oyunları, dokunma, seçme, göz takibi, konuşma gibi motor hareketleri geliştirebiliyor. 1-3 yaş aralığında daha net olarak sonuç alınabilen bu katkı için doktorların ve uzmanların önereceği, çocukların takip edebilmeleri için daha yavaş ve sakin hareket eden nesnelerin olduğu oyunlar seçilebilir. Yine renkler ve sesler gibi bilişsel gelişime katkı sağlayacak oyunlar da tercih edilebilir. 4-5 yaş aralığı için oyun içerisindeki yönergelere uyarak resim yapılabilen ya da dans edilebilen oyunlar da seçilerek yine fiziksel motor hareketlerinden gelişimine destek sunulabilir. Bunun için akıllı telefon uygulamalarından yararlanarak çok sayıda oyun bulman mümkün.

Sayısal zeka için destekleyici olabilir

çocuk, oyun, video, dijital, gelişim, fiziksel, ruhsal

Eğer çocuğun 6-7 yaş aralığında ise onun sayısal zekasını destekleyecek oyunları da tercih edebilirsin. Uzmanlar, günde yarım saat ile 1 saat aralığında sayısal verilere dayanan, basit dört işlem temelli oyunları oynamanın beynin bu alanda gelişmesini desteklediğini söylüyorlar. Bu tarzdaki oyunlarla çocuğunun akademik olarak da gelişimine katkıda bulunabilir ve onu destekleyebilirsin. Yine 3-4-5 yaş aralığındaki çocuklar için harfler ve rakamları tanıyacakları, çok basit toplama işlemleri yapabilecekleri, çocukların hayal dünyasına uygun renkler, sesler ve animasyonlarla hazırlanmış oyunları da tercih edebilirsin. Zihinden basit dört işlemlerin yapılmasını destekleyen oyunları oynamasını sağlayarak onu geliştirebilirsin. Brick Games, 2048, Block Puzzle gibi bu tarzdaki oyunları deneyebilirsin.

Hayal dünyalarını geliştirebilirsin

çocuk, oyun, video, dijital, gelişim, fiziksel, ruhsal

Video oyunlarının sadece çocuklar için değil, hemen her yaştakiler için sunduğu en güzel unsur, bir hayal dünyası yaratarak onun içerisinde özgürce hareket etmeyi sağlamalarıdır. Bunun için çocuğunun düşünce dünyasını ve hayal gücünü geliştirecek oyunları oynamasını sağlayabilirsin. Kendi dünyasını kurabileceği ve burada istediği şekilde hareket edebileceği, istediği zaman değişiklik yapabileceği oyunlarla görsel hafızasını geliştirmesini de sağlayabilirsin. Hem 3-4 yaş hem de 10 ve üzeri yaştaki çocuklar için tasarlanmış çok sayıdaki oyunla onun bilişsel gelişimine katkıda bulabilir ve hayal gücünün sınırlarını genişletebilirsin. Minecraft, Roblox vb. oyunlar bunun için uygun olabilir.

Hız ve koordinasyonu geliştirebilirsin

çocuk, oyun, video, dijital, gelişim, fiziksel, ruhsal

Bazı video oyunlarının akışında bulunan hızlı olma, karar verme, koordinasyon sağlama, sonuç alma gibi birçok farklı özellik ile çocuğunun kişisel gelişiminin ve beyin fonksiyonlarının daha uyumlu çalışmasına destek olabilirsin. Bu tarzdaki oyunların, oynayan kişiyi sürekli olarak köşeye sıkıştıracak ve hızlı şekilde karar vererek oradan çıkmasını sağlayacak tarzda tasarlandığını düşünerek bunu bir avantaja çevirebilir ve çocuğunun temel yetkinliklerini geliştirebilirsin. Tetris, Crossy Road gibi oyunları bu amaçla değerlendirebilirsin.

Düşünme yetenekleri için oyunları deneyebilirsin

çocuk, oyun, video, dijital, gelişim, fiziksel, ruhsal

Çocukların zihinsel yeteneklerini de geliştirecek satranç, dama gibi oyunları da online ya da video oyunu olarak oynamalarını sağlayabilir ve bu yolla çocuklarının derin düşünme ve bir sonraki adımı hesaplama gibi yeteneklerini geliştirebilirsin. Bu tarzdaki video oyunlarını online olarak gerçek kişilere karşı oynayacakları için olası insani tepki ve hareketleri de öğrenme ve kendilerini bu yönde geliştirme şansı da elde edebilirler.

Yabancı dil için de kullanılabilir

çocuk, oyun, video, dijital, gelişim, fiziksel, ruhsal

Çocukların küçük yaşlarında kazandıkları en önemli yetilerden biri de yabancı dildir. Uzmanlar özellikle ilk 4-5 yılın bir dilin öğrenimi konusunda çok önemli olduğunu ortaya koyuyor. Duolingo, Lingokids, Droplets gibi video oyunları ile çocuğunun yabancı dil öğrenmesini teşvik edebilir ve onu bu alanda destekleyebilirsin. Basit kelimeler, günlük hayatta kullanılan yönergeler ve hayatın içinde sıkça karşılaşabilecekleri bazı durumlarla ilgili yabancı dile dair yatkınlarını geliştirebilirsin.

 

 

 

 
 

 

YORUM YAP

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
6 + 5 =
Bu basit matematik problemini çözün ve sonucu girin. Ör: 1+3 için 4 giriniz.