Çocuk Obezitesi Nasıl Anlaşılır?

Buradasınız

Sev 20 Ağustos 2022

çocuk, obezite, şişmanlık, sağlık, kilo

Birçok farklı hastalığı tetikleyen ve özellikle daha küçük yaşta olmaları nedeniyle çocuklar üzerinde daha fazla olumsuz etkisi bulunan obezite, yanlış beslenme ve hareketsizlik gibi sebeplerle giderek daha sık şekilde görülüyor. Başta kalp-damar sağlığı olmak üzere yağ kitlesinin artması nedeniyle hormonal bozukluklar, diyabet, mide rahatsızlıkları, ilerleyen yaşlarda üreme bozuklukları gibi çok sayıda hastalığı tetikleyen obezite, tedavisi mümkün olan ancak uzun süreli ve sabır isteyen bir yol olarak karşımıza çıkıyor. Çocuğunda obezite olup olmadığını nasıl anlayacağına dair ipuçlarını bu yazımızda bulabilirsin.

Çocuklarda obezite neden olur?

çocuk, obezite, şişmanlık, sağlık, kilo, tartı

Obezite, artan beslenme sorunları, hazır gıdalar, fast-food, hareketsizlik gibi nedenlere bağlı olarak son yıllarda daha sık görülmeye başlanan bir hastalık. Aşırı kilolu olma durumu olarak ifade edilen obezite, vücutta normalden fazla yağ birikmesi ile oluşan bir hastalıktır. Yaşa ve bedenin genel durumuna bağlı olarak ve vücut kitle indeksine oranla kilonun ölçülmesi ile ortaya çıkan obezite, genelde çocuk yaşlarda başlayan bir durum olarak ortaya çıkmaktadır. Araştırmalar yetişkin obezlerin yüzde 33’ünün bu hastalığa çocuk yaşlarda yakalandığını göstermektedir. Bir çocukta obezitenin başlamasının nedenleri arasında genetik, ilk ve en önemli faktörlerden biridir. Anne-babası şişman olan çocukların yüzde 80’inde aynı durum görülmektedir. Yine fiziksel aktivitesi çok az olan, sürekli oturan ve evde kalan çocuklarda obezite çok daha sık görülmektedir. Televizyon, tablet, oyun konsolu ya da telefon başında daha sık vakit geçirme de hareketsizliğe neden olduğundan obeziteye neden olan etkenler arasında sayılmaktadır. Çocukların yağ ve karbonhidrat ağırlıklı beslenmeleri, hazır ve paketli gıdaları sıkça tüketmeleri, fast-food yiyecekler yemeleri de obeziteye neden olur. Bunların yanında böbrek üstü bezi hastalıkları, tiroid bezi rahatsızları, kimi ilaçların yan etkisi olarak da obezite meydana gelebilmektedir.

Çocuklarda obezitenin belirtileri nelerdir?

çocuk, obezite, şişmanlık, sağlık, kilo, kumanda, hareketsiz

Son yapılan araştırmalara göre Türkiye’deki tüm çocukların yüzde 6,5’i obez sınırında, yüzde 6,5’i ise fazla kilolu sınırında yer almaktadır. Çocuğun genel sağlık durumu ve vücut yapısına göre obeziteye bağlı nedenler de farklılık gösterebilmektedir. Ancak genel olarak fiziksel aktivitelerde sorun yaşama, uyku düzensizliği, kıyafetlere sığmama, göbek bölgesinde aşırı yağlanma, aşırı terleme ve yorgunluk, eklem ve vücut ağrıları, öz güven ve saygıda yoksunluk, nefes alış ve verişinde sıkıntı gibi etkiler genel olarak görülmektedir. Çocuk obezitesi, sadece fiziksel yan etkilerin ve semptomların dışında ruhsal ve bilişsel olarak da yan etkilere sebep olabilmektedir. Toplum içerisinde hemen dikkati çekme ve dışlanma gibi sonuçlara bağlı olarak bazı psikolojik rahatsızlıklar da obeziteye eşlik edebilmektedir

Obezitenin neden olduğu durumlar…

çocuk, obezite, şişmanlık, sağlık, kilo, abur cubur

Beslenme alışkanları ile doğru orantılı olarak ortaya çıkan obezite, birçok farklı alanda soruna yol açan hastalıkları da tetikleyebilmektedir. Obezite, kalp ve damar hastalıkları üzerinde doğrudan etkili olurken, kolesterol düzeyinin yükselmesi, kan şekerinin dengesizleşmesi, böbrek ve tiroid fonksiyonlarının bozulması gibi durumlara neden olmaktadır. Ek olarak aşırı kilonun verdiği etkilere bağlı olarak anoreksiya ve bulimiya gibi psikolojik sorunlar, madde bağımlılığı ve depresyon gibi hastalıklara da yol açabilmektedir. Obezitenin inme ve kalp yetmezliğine de neden olduğu bilinmektedir. Yine çocuklarda kemik, eklem ağrıları, büyüme geriliği, uyku sorunları, hareket zorluklarına da yol açmaktadır.

Obezitenin oluşmaması için neler yapılabilir?

çocuk, obezite, şişmanlık, sağlık, kilo, doktor, tartı

Genetik faktörlerin dışında obeziteye neden olan çevresel faktörlerin ortadan kaldırılması ile bu hastalığın engellenmesi mümkündür. Bunun için diyetisyenlerin çocuğun yaşı ve genel durumuna göre önereceği beslenme programları uygulanmalı, çocuklar harekete teşvik edilmeli ve günde en az 1 saat egzersiz yapılmalı, elektronik eşyalarla geçirilen sürede kısıtlamaya gidilmelidir. Uzmanlar bir çocuğun ortalama olarak televizyon başta olmak üzere elektronik cihazlarla günde 5 saat geçirdiğini ifade ediyorlar. Bu sürenin günde 4 saati geçmesi ile obezite için gereken hareketsizlik durumu sağlanmış oluyor. Bunun için uzmanlar 2 yaşından büyük çocukların ekran başında günde 1-2 saatten daha fazla kalmamalarını söylüyor. 2 yaşından küçük çocuklarda ise hiçbir zaman ekrana maruz kalmama şartı koşuluyor.

Sen de çocuğunu sürekli olarak kontrol altında tutarak ve onu harekete teşvik edip, daha sağlıklı besinler tüketmesini sağlayarak obeziteden uzak tutabilirsin. Aile üyelerinin sağlığı için bundan daha fazla bir adım atmak istersen QNB Sigorta’nın Tamamlayıcı Sağlık Sigortası yanında olacak. Özel hastanelerde SGK katkı payı hariç hiçbir ek ücret ödemeden muayene ve tedavi olma imkanının yanında ücretsiz check-up, online doktor ve diyetisyen gibi sunduğu birçok ücretsiz sağlık hizmetinden de faydalanabilirsin. %10 aile indirimiyle seni bekliyor.

YORUM YAP

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
2 + 0 =
Bu basit matematik problemini çözün ve sonucu girin. Ör: 1+3 için 4 giriniz.