Salgın Hastalıklara Karşı Evinizi Nasıl Daha Güvenli Hale Getirirsiniz?

Buradasınız

Sev 17 Aralık 2020

Hepimizin sağlığını tehdit eden hastalıklar çevremizde kol geziyor. Gün içerisinde temas ettiğimiz yerler, karşılaştığımız insanlar, girdiğimiz kalabalık ortamlar gibi çok sayıda bulaşma yoluyla vücudumuza giren virüsler, mikroplar ve bakteriler bizleri hasta ediyor. Günlük yaşam kalitemizi oldukça düşüren ve zaman zaman çok daha ağır sonuçları da beraberinde getiren bu hastalıklar, bugünlerde etkisini sürdüren pandemi ile bambaşka bir algıyı da beraberinde getiriyor. Salgın hastalıklar, tarih boyunca defalarca insanları tehdit etti. Bugün de Covid-19 ile mücadelemiz devam ediyor. Kendimizi nasıl koruyacağımızı, sosyal izolasyonu ve mesafeyi, hijyen kurallarını, maske takmayı her gün konuşuyoruz. Peki evlerimizi salgın hastalıklara karşı nasıl daha korunaklı hale getireceğimizi biliyor muyuz? Gelin evimizi nasıl daha güvenli hale getireceğimize birlikte bakalım…

Evin hijyeni kapı ve pencereden başlar

Evinizin içerisinde salgın olsun ya da olmasın tüm hastalıklara karşı koruma sağlamanın ilk adımı, evin dışarıya açılan yerleri olan kapı ve pencereden başlar. Eve dışarıdan gelen insanlar ve bu kişilerin yanlarında getirdikleri eşyalar hastalık yayan virüs ve mikropları eve sokan ana etmendir. Yine aynı şekilde pencereler de eve bu hastalık yayıcı canlıların girmesinin diğer bir yoludur. Dolayısıyla ev içi hijyeni sağlamanın ilk adımı için önlemleri kapı ve pencerelerden başlayarak almak çok önemlidir. Eve gelen kişi ve içeriye girecek eşyaların temizliği ve hijyeni sağlanmalı, pencereler uygun vakitler de açılmalı ve temizlenmelidir.

Eve giren kişilerin temizliği çok önemli

Salgın hastalıkları taşıyan ve onları yayan ana unsur insanlardır. Bu yüzden evin hijyeni ve salgın hastalıklara karşı korumasını sağlamak için eve gelen ve içeri girmek isteyenlerin temizliğinin sağlanması büyük önem taşıyor. Ayakkabıları bir süreliğine dışarıda kalacak şekilde çıkarmak, hiçbir yere dokunmadan mümkünse tüm elbiselerin yıkanmasını sağlamak, gelen kişinin kişisel hijyeni ve temizliğini yapmasını istemek hastalığı dışarıda tutmanın en  efektif yollarından biridir.

Elektronik cihazlar ve beyaz eşyaları sık sık temizleyin

Evin içerisinde mikrop ve virüslerin en çok barındığı yerlerden biri de elektronik cihazlar ve beyaz eşyalardır. Gün içerisinde çok sık kullanılan ve bu sık kullanıma bağlı olarak da tozu alınan bu cihazlar aslında hastalık bulaştırma konusunda ciddi riskler de barındırırlar. Özellikle çamaşır ve bulaşık makinesi gibi beyaz eşyalar, temizlik yaptıkları düşünülerek sanki hijyenikmiş gibi algılanırlar. Ancak bu makinelerin çok farklı ve zaman zaman da görünmeyen noktalarında çok ciddi virüs oluşumları olabilir. Bilgisayar, tablet, telefon, kumanda, oyun konsolu gibi cihazlar da çok sayıda kişi tarafından dokunulduğu için çok kirli olabilir. Hastalıkların yayılmasını önlemek için bunların sık sık temizlenmesi çok önemlidir.

Evi köşe bucak temizleyin

 

Salgın olsun ya da olmasın, bir hastalığın evin içerisine yerleşmesi ve yayılmasını engellemek için sık sık ve köşe bucak olacak şekilde temizlik yapmaya özen gösterin. Evin hemen her yerinde hijyeni sağlamak adına doğru ürünleri ve cihazları kullanmaya özen gösterin. Sert yüzeyler için alkol bazlı ürünleri tercih edebilirsiniz. Yine son dönemde çıkan buharlı temizlik yapan cihazlar da virüsleri diğerlerine göre daha fazla yok etmenize yardımcı olacaktır.

Evcil hayvanlarınızı unutmayın

Evlerimizde bizimle birlikte yaşayan sevimli dostlarımızda ve can yoldaşlarımız da salgın hastalıklardan çok fazla etkileniyorlar. Hem hastalanmaları hem de hastalığı yaymaları söz konusu olan evcil hayvanlarımızı da korumak için onları sık sık temizlemeli ve yıkamalıyız. Bu dönemde onların temizlikleri, hijyenlerini de sağlamalı ve mümkün olduğu kadar sokağa, dışarıya çıkarmamalıyız. Bu şekilde hem onları hastalanmaktan koruyabilir hem de virüsü evlerimize taşımalarına engel olabiliriz.

Yatak ve yastıkları unutmayın

Yataklar ve yastıklar da hastalıkların barınması ve bulaşmasının çok yoğun olduğu, riskli alanlardan biridir. Salgınlara karşı evin içerisinde bir koruma kalkanı oluşturmak için nevresim, yastık ve çarşaf kılıflarını sık sık değiştirmeyi unutmayın.

Herkese bir havlu ya da kağıt peçete…

Hastalıkların evin içerisinde yayılmasını önlemek için gün içerisinde sıkça kullanılan havluları ayırmak da önemli bir koruma yoludur. Herkesin ayrı bir havlusu olması önemlidir ancak bu dönemde bunun yerine tek kullanımlık kağıt peçeteler ya da kağıt havlular tercih edilmesi gerekir. Bu şekilde ev içerisinde yaşayan kişilerin birbirlerine olan temasları da azaltılarak hastalık yayma riskleri indirilebilir.

YORUM YAP

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
2 + 10 =
Bu basit matematik problemini çözün ve sonucu girin. Ör: 1+3 için 4 giriniz.