Koronavirüse Yakalandığınızı Nasıl Anlarsanız?

Buradasınız

Sev 24 Mart 2020

Dünyanın gördüğü en son küresel salgın olan Koronavirüs hızla yayılmaya devam ediyor. Artık neredeyse dünyanın her yerine yayılmış durumda olan ve yaş gözetmeksizin herkesi hasta edebilen virüs, günlük hayatı da son derece olumsuz etkilemeyi sürdürüyor. Dünya Sağlık Örgütü her gün yeni vakalar açıklamaya devam ederken bir yandan da yayılma hızını ve ölümleri düşürmek için birçok önlem alınıyor. Hastalığa neden olan COVID-19 virüsü, mutasyona uğrayarak ortaya çıktığı için hastalığın belirtileri, seyri ve gelişimi grip, nezle, zatürre gibi birçok hastalıkla benzerlik gösteriyor.

Peki Koronavirüs hangi belirtilerle ortaya çıkıyor? Nasıl gelişiyor ve tedavi ediliyor? 

Koronavirüse neden olan virüsün adı COVID-19. İlk olarak Çin’de ortaya çıkan ve önce bölgesel olarak sonra da tüm dünyaya hızla yayılan bu virüs, daha önce görülen ve farklı hastalıklara neden olan virüslerin mutasyona uğramış bir şekli. İnsandan insana bulaşıyor ve solunum yoluyla geçiş yapıyor. Hastalığa enfekte olmuş bir kişinin hapşırması ya da öksürmesi sonucunda havaya yayılan damlacıkların farklı kişilere bulaşması yoluyla yayılıyor. Bu nedenle 4-5 ay gibi kısa bir sürede hızla dünyayı sararak çok sayıda kişinin hastalanmasına ve ölümüne neden oldu.

Koronavirüs diğer tüm hastalıklar gibi insan vücudunun durumuna göre herkesi farklı şekillerde etkiliyor. Temel olarak Koronavirüs, bir solunum yolu hastalığı olarak kabul ediliyor. Hastalığa yakalanmış kişiler, genel durumlarına göre hafif ya da orta şiddette semptomlar geliştiriyorlar. Genelde herhangi bir özel tedavi gerektirmeden, doktor kontrolü altında ve hastane ortamında karantina altına alınarak iyileştirme sağlanıyor. Ancak hastanın geçmiş dönem öyküsüne göre ve risk grubu olarak 60 yaş üzerinde ciddi hastalıklara ve zaman zaman ölümlere de neden olabiliyor.

Koronavirüs genelde yoğun ve geçmeyen ateş, yorgunluk, halsizlik, kuru ve devamlı öksürük gibi yaygın semptomlar ile başlıyor. Bunun yanında birçok hastada nefes darlığı, vücut ve boğaz ağrıları, ishal, bulantı, kusma ve burun akıntıları da görülen diğer belirtiler arasında.

Birçok farklı hastalıkla rahatlıkla karıştırılan ve hemen hemen aynı belirtileri gösteren Koronavirüs, birçok hastada hafif seyrederek geçmektedir. Ancak özellikle kronik hastalığı bulunan kişiler ve 60 yaş üzeri bireylerde, bağışıklık sisteminin de genel durumuna bağlı olarak ciddi sonuçlar doğurabilmektedir. Bu nedenle hafif semptomları olan kişiler, kendilerini izole ederek ve karantina altına alarak sağlık profesyonellerine başvurmalı ya da bir COVID-19 bilgi hattını aramalıdır.

Koronavirüsün tedavisi var mıdır?

Dünya Sağlık Örgütü başta olmak üzere dünyanın çeşitli ülkelerinde faaliyetlerine devam eden sağlık otoritelerinin açıklamalarına göre şu ana kadar Koronavirüs için geliştirilen ve etkisi kanıtlanan herhangi bir aşı ya da ilaç tedavisi bulunmamaktadır. Şu anda sağlık profesyonelleri gözetiminde uygulanan tedavi protokolleri hastalığın seyrini yavaşlatmak, hastanın kendisini daha iyi hissetmesini sağlamak ve benzer hastalıklara uygulanan tedaviler ile hastalığın geçmesini sağlamak üzerine devam etmektedir.

Koronavirüsün yayılması nasıl önlenir?

Dünyayı ve toplum sağlığını tehdit eden Koronavirüsün yayılmasını önlemek ve sağlığımızı korumak için basit ama etkili önlemler almak bizim elimizde.

  • Ellerinizi düzenli olarak sabun ve su ile yıkayın veya alkol bazlı el ovuşuyla temizleyin.
  • Öksüren veya hapşıran kişilerle aranızda en az 1 metre mesafe bırakın.
  • Yüzünüze dokunmaktan kaçının.
  • Öksürürken veya hapşırırken ağzınızı ve burnunuzu kapatın.
  • Kendinizi iyi hissetmiyorsanız evde kalın.
  • Sigara ve akciğerleri zayıflatan diğer aktivitelerden kaçının.
  • Gereksiz seyahatlerden kaçınarak ve büyük insan gruplarından uzak durarak fiziksel mesafeyi uygulayın.

Kaynakça:

https://www.who.int/

YORUM YAP

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
1 + 2 =
Bu basit matematik problemini çözün ve sonucu girin. Ör: 1+3 için 4 giriniz.