Down Sendromu Hakkında Doğru Bilinen 5 Yanlış

Buradasınız

Sev 21 Mart 2020

Günümüzde en sık görülen genetik farklılıklardan biri olan down sendromu, ne yazık ki birçok toplumda tabu olmaya devam ediyor. Kulaktan dolma bilgiler yüzünden down sendromlu bireylerin yaşadığı ayrımcılık, hayatın birçok alanında kendini gösteriyor. Toplumumuzda var olan tüm bu yanlış bilgiler, bireylerin iş ve eğitim hayatından soyutlanmasına hatta eve kapanmasına neden oluyor. Bu durumun önüne geçmek amacıyla Down sendromuna dair doğru bilinen yanlışları derledik…

 

1. “Down sendromlu insanlar, genç yaşta hayatlarını kaybeder.”

Down sendromlu bireyler için yaşam süresi beklentisi, son yıllarda önemli ölçüde artmıştır. Bu sayede down sendromlu bireyler, ortalama yaşam süresi konusunda down sendromlu olmayan bireylere yaklaşmıştır.

 

2. “Down sendromu, nadir görülen bir genetik bozukluktur.”

Down sendromu, en sık görülen genetik farklılıklardan biridir. Sanılanın aksine nadir değildir hatta dünyaya gelen her 691 canlıdan biri down sendromlu olarak doğmaktadır.

 

3. “Down sendromlu insanların büyük bir çoğunluğu zeka geriliğiyle mücadele eder.”

Down sendromlu bireylerin birçoğunun düşük IQ skorlarına sahip olduğu bilinen bir gerçektir. Ancak yeterli eğitimi alan down sendromlu bireyler, önündeki tüm engelleri aşarak üstün başarılar gösterebilir. Yani zeka geriliği, muhteşem işler başarmaları ya da iyi bir eğitim almaları için engel değildir.

 

4. “Down sendromlu insanlar sosyal hayata katılamaz.”

Günümüzde down sendromlu kişiler; aileleriyle birlikte yaşayan, çeşitli toplumsal konularda aktif rol oynayan ve sosyal aktivitelere katılan bireylerdir. Düzenli bir eğitim sistemine entegre olma şansı elde eden down sendromlu kişiler, diledikleri tüm alanlarda aktif bir yaşama sahip olabilir.

 

5. “Down sendromlu yetişkinler, işsiz olmaya mahkumdur.”

Günümüzde birçok işletme, çeşitli pozisyonlar için down sendromlu gençler aramaktadır. Yaptıkları işe coşku ve özveriyle yaklaşan down sendromlu bireyler; birçok sektörde istihdam imkanı bulabilir.

 

Kaynak:

https://www.medyabey.com/down-sendromuyla-ilgili-dogru-bilinen-yanlislar/

https://www.milliyet.com.tr/cumartesi/down-sendromu-hakkinda-dogru-bilinen-yanlislar-2215983

 

 

YORUM YAP

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
1 + 11 =
Bu basit matematik problemini çözün ve sonucu girin. Ör: 1+3 için 4 giriniz.