Aile Dizimi Nedir? Aile Dizimi Terapisi Hakkında Merak Edilenler

Buradasınız

Sev 03 Ağustos 2022

Aile dizimi, aile, sağlık, nesil, sorun, çözüm

Her ne kadar uzun yıllardır uygulanan bir terapi metodu olsa da son günlerde Netflix’te yayınlanan Zeytin Ağacı dizisiyle birlikte popülaritesini artıran aile dizimi metodu, kişinin bugün yaşadığı sorunlarda ve bu sorunların çözümünde geçmişinin etkili olabileceği tezini savunuyor. Aile dizimi terapisinde kişinin ataları önemli bir rol oynuyor. Aile dizimi terapisi hakkında merak edilenleri senin için araştırdık.

Aile dizimi nedir?

Aile dizimi, aile, sağlık, nesil, sorun, çözüm

Alman psikoterapist Bert Hellinger tarafından ortaya atılan aile dizimi terapisi, son dönemlerde oldukça popüler. Özellikle Avrupa ve Güney Amerika’da sıklıkla uygulanan bu yöntem, kişilerin kuşaklar öncesinden başlayarak ailedeki her birey ile bağımız olduğu tezini savunuyor. Yetişkin bireylerin davranış modellerinin, aldığı kararların, sorunlarının veya korkularının atalarından kalan bir miras olduğu öne sürülüyor. Aile dizimi görüşü, aile içerisinde yaşanan her durumun aile fertlerine kalıtsal olarak geçtiği ve nesilden nesile aktarıldığını belirtiyor. Kişilerin ilişkilerinde, iletişim biçimlerinde, duygu durum bozukluklarında ve davranış modellerinde yaşanan olumsuzluklar, aile dizimi terapisi ile analiz ediliyor ve sorunun kaynağı farklı psikolojik ve psikiyatrik yöntemlerle araştırılıyor.

Aile dizimi nasıl ortaya çıktı?

Aile dizimi, aile, sağlık, nesil, sorun, çözüm, terapi

Alman psikoterapist Bert Hellinger, Güney Amerika’da çalışmalarına devam ederken yerli halkın alternatif şifa yöntemleri karşısında etkilenerek bu yöntemleri psikodrama yöntemi ile birleştirmiş ve ardından ortaya çıkardığı teknikleri Batı dünyasında uygulamaya başlamıştır. İkinci Dünya Savaşı’nı yaşayan kişiler üzerinde gerçekleştirilen uygulamaların başarılı sonuçlar doğurmasıyla kullanılan bir terapi yöntemi olmuştur. Günümüzde aile dizimi yöntemi aynı zamanda iş hayatına da uyarlanarak “Organizasyon Dizimi” adı ile şirketlerin bozulan dengelerini yeniden yapılandırmaya başlamıştır.

Aile dizimi terapisi nasıl yapılır?

Aile dizimi, aile, sağlık, nesil, sorun, çözüm, terapi

Aile dizimi terapisi, kişiye özel uygulanabileceği gibi grup terapi şeklinde de uygulanabiliyor. Grup tedavilerinde kişinin kendisini, dizimdeki akrabalarını ve izleyicileri temsil edecek kişilere ihtiyaç oluşuyor. Aile dizimi grup terapilerinin en az 10 kişi ile gerçekleştirilmesi, yine bu sayının aile diziminde yer alan kişilerin oranına göre artırılması gerektiği terapiyi gerçekleştiren uzmanlar tarafından belirtiliyor.

Aile dizimini olumsuz etkileyen olaylar nelerdir?

Aile dizimi, aile, sağlık, nesil, sorun, çözüm, terapi

Aile diziminde mevcut davranışların, alınan kararların ve dürtülerin kişinin atalarından kalan bir durum olduğu belirtiliyor. Aile dizim üzerine araştırma yapan uzmanlar, kişinin atalarının yaşadığı olayların aile dizimini olumsuz bir şekilde etkilediğini belirtiyor. Bu olaylar şu şekilde sıralanıyor:

  • Cinayet
  • İntihar
  • Ani ölüm
  • Aldatılma
  • Gönülsüz birliktelik
  • Taciz
  • Tecavüz
  • Terk edilme
  • İşkence
  • Boşanma
  • Kürtaj
  • Zihinsel ve fiziksel rahatsızlıklar

Kimler aile dizimi terapisi yapabilir?

Aile dizimi, aile, sağlık, nesil, sorun, çözüm, terapi

Aile dizimi terapisi, alanında uzmanlık gerektiren ve bu alanda herhangi bir eğitimi bulunmayan kişiler tarafından kesinlikle uygulanmaması gereken bir yöntemdir. Psikoterapi eğitimi almış ve bu alanda uzmanlaşmış psikiyatristler veya bu alanda profesyonel anlamda çalışan psikologlar aile dizimi terapisi uygulayabilir.

Mutlaka uzmanlar eşliğinde ve gözetiminde yapılması gereken aile dizimi terapisi, aile içerisinde çözülemeyen sorunlar, iletişim problemleri, çiftlerin anlaşamaması, yine aile içerisinde meydana gelen cinayet, kürtaj, kız kaçırma, mobbing vb. olumsuz durumların çözülmesi gibi amaçlarla yapılıyor. Bireysel ya da grup terapileri şeklinde yapılan bu terapiler, aile öyküsünde bulunan göç, savaş gibi travmatik durumlar, ölüm, boşanma, çocuk doğuramama, fiziksel darp, evlatlık alınma ya da verilme gibi psikolojik negatif etki doğuran olayların çözümlenmesi için de tercih edilebiliyor.

 

YORUM YAP

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
6 + 12 =
Bu basit matematik problemini çözün ve sonucu girin. Ör: 1+3 için 4 giriniz.