Satvik Beslenme Nedir, Nasıl Yapılır?

Buradasınız

Hareket Et 16 Eylül 2022

beslenme, satvik, sağlık, besin

Ayurvedik geleneğine ait ve satvik besinleri içeren bir beslenme şekli olan satvik beslenme, hafif ve sağlıklı besinleri içeren bir diyet programı olarak öne çıkıyor. Beslenme ve diyetetik uzmanları tarafından satvik besinlerin; mutluluğu, enerjiyi, zihinsel berraklığı ve sakinliği artırdığı belirtiliyor. Yoga yapanların da gözde diyet biçimi olan satvik beslenme ile ilgili detayları senin için kaleme aldık.

Savtik beslenmenin faydaları nelerdir?

beslenme, satvik, sağlık, besin, besinler

Özellikle yoga ile ilgilenenlerin tercih ettiği satvik beslenmenin birçok faydası bulunuyor. Satvik beslenme, bitkisel beslenme temeline dayanıyor ve bu nedenle besinlerin doymuş yağ oranı az, lif değeri ise yüksek olanlarından tercih ediliyor. Taze ya da kuru meyveler, dut, taze sıkılmış meyve suları, çiğ veya kısa süre pişirilmiş sebzeler, salata, hububatlar, baklagiller, fındık, çekirdek, işlenmemiş ekmek, bal, taze yeşillikler, bitki çayları, süt, tereyağı gibi besinler satvik beslenmenin ana besin maddeleri olarak öne çıkıyor. Satvik beslenme, kalp ve damar rahatsızlıklarının önüne geçiyor. Meyve ve sebzelerin sık tüketimi sonucunda fitokimyasal alımı artıyor ve kanser riskini azalıyor. Antioksidan, vitamin ve minerallerin zenginliği vücut fonksiyonlarının daha işlevsel çalışmasına olanak sağlıyor. Tip 2 diyabet riskini azaltıyor ve kilo vermeye yardımcı oluyor.

Katı gıdalara bir gün ara 

beslenme, satvik, sağlık, besin, tabak

Satvik beslenme programında kişi öğlen saatlerinde katı gıdalarla besleniyor ve akabinde katı gıdalara 24 saat ara veriliyor. Katı gıdaların tüketilmesinin ardından yapılan yoga ve meditasyon seansları ile egzersizleri, bu besinlerin vücut tarafından daha kolay sindirilmesine yardımcı oluyor. Katı gıdaların ardından çay ve bitki çaylarının tüketilmesi önerilirken, kafeinden ise uzak durulması gerekiyor.

Hayvansal gıdalar genelde listede yok

beslenme, satvik, sağlık, besin, gıda, hayvansal

Satvik beslenmede hayvansal gıdaların tümü reddediliyor. Hayvansal gıdaların reddedilmesindeki amaç ise bedeni arındırmak, mümkün olduğunca diğer enerjilerden saflaştırmak olarak açıklanıyor. Satvik beslenmede hayvanların bedenlerinde taşıdıkları korku, kaygı, acı, hastalık gibi bilinçleri, onları yiyerek kişinin kendi bedenine aldığına inanılıyor.

Tahıllar ön planda

beslenme, satvik, sağlık, besin, tahıl

Satvik beslenmede bitkisel ürünlerin ve tahılların ön planda olduğu görülüyor. Karabuğday, pirinç, kinoa, mercimek, soya, maş fasulyesi, yulaf, pancar, kabak, lahana, bezelye, patates, şeftali, karpuz, üzüm, fındık, fıstık, badem, kaju, kabak çekirdeği, soya filizi, mercimek filizi, zerdeçal, kimyon, zencefil, karabiber, yenibahar, kişniş, pekmez, tahin ve zeytin satvik beslenmenin temelini oluşturuyor.

Mantar, soğan ve sarımsak yasak

beslenme, satvik, sağlık, besin, soğan

Satvik beslenme sindirimi kolay olan besinlerin tüketilmesini zorunlu kılıyor. Bu bağlamda sindirimi zor olan soğan, sarımsak ve mantar gibi ürünlerin mümkün olduğunca az ya da hiç tüketilmemesi gerektiği vurgulanıyor. Bu diyette hastalık durumlarında antibiyotik görevi gördüğü için sarımsak tüketimi ile ilgili esneklik sağlanabiliyor.

Sen de satvik beslenme düzenine geçerek vücudunu rahatlatabilir ve sağlıklı besinler tüketerek daha iyi bir yaşama adım atabilirsin. Bunun için bu alanda uzman diyetisyenler ve doktorlar ile sana en uygun beslenme programına geçebilirsin. Ancak doğru ve dengeli beslenmenin yanında sağlığın için faydalı olacak bir adım daha atmak istersen QNB Sigorta’nın sunduğu Tamamlayıcı Sağlık Sigortası senin yanında. Özel hastaneler ve diğer özel sağlık kurumlarında SGK katkı payı dışında ek bir ücret ödemeden muayene ve tedavi hizmeti sağlamasının yanında ücretsiz olarak sunduğu check-up, online doktor, online psikolog ve online diyetisyen hizmetlerinden de faydalanabilirsin. Şimdi %10 hoş geldin indirimi ile seni bekliyor.

YORUM YAP

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
19 + 1 =
Bu basit matematik problemini çözün ve sonucu girin. Ör: 1+3 için 4 giriniz.